Un raspuns foarte scurt Doamnei Andreea Paul Vass

Pe blogul personal Doamna Andreea Paul Vass prezinta o imagine a Romaniei care este incurajatoare. Pentru a prezenta realitatea datele respective trebuie ajustate cu cresterea preturilor si deprecierea monedei nationale in aceasta perioada, de exemplu.

In perioada 2008 -2011 preturile au crescut cu 24%.  Asta insemana ca pensiile au crescut in termeni reali cu 6% in trei ani. Nu spun ca este bine sau rau dar aceasta este imaginea care trebuie prezentata.

In perioad 2008 -2011 economia a crescut real in medie o.75% pe an, iar datoria publica de la 13% in 2008 la 38% din PIB in 2011. Mai mult dobanda la care ne-am imprumutat, de la FMI de exemplu,  este in termeni reali de aproximativ 3% ceea ce ridica reale semne de intrebare in legatura cu modul in care o sa putem sa platim chiar si dobanda.

Este interesant de observat ca din 1990 si pana in 2011 economia Romaniei a crescut in medie doar cu 1% pe an in termeni reali.

Referitor la exporturi, ar fi fost mai relevant sa fie prezentate exporturile nete, exporturi minus importuri, pentru ca acestea conteaza pentru economie.

Si in final, la PIB pe locuitor trebuie prezentat si graficul cu locuitorii, pentru ca aceasta crestere  de care vorbiti ar putea sa vina din scaderea numarului de locuitori si nu din cresterea PIB.

Google Translate Romanian-English

Advertisements

24 thoughts on “Un raspuns foarte scurt Doamnei Andreea Paul Vass

  1. @RVl
   In titlu are dreptate. Numai ca Romania are nevoie de ani buni de crestere economica peste zona euro ca sa putem sa- i ajungem din urma. In acelasi timp este eronat sa comparam o economie emergenta cu economii dezovoltate. Intodeauna economiile emergente vor creste mult mai rapid pentru ca au o baza mai mica (PIB mai mic) si trebuie sa le prinda din urma pe cele dezovlatate. Comparatiile relevante sunt Romania- Ungaria, Romania – Polonia, Romania – Bulgaria sau Romania – Piete Emergente etc.

  2. @Rvl

   Are!

   S-a mai intamplat si in 2008. 😀

   Un model dr.ec. n-ar putea sa faca analogii de acest tip atat timp cat este la guvernare.

   Nu-mi permit sa mint sau sa manipulez. Asta e profesia mea si cu ea traiesc indiferent ca sunt sau nu la guvernare.

   Aici insinueaza ca n-o duce capul, dar eu n-o cred.

   Atat timp cat in politica sunt atrase doar musculite carieriste care vor sa se dezvolte… profesional, vom fi mintiti si furati… pe fata. 😀

   Mai intai te realizezi profesional, demonstrezi prin reusitele tale, iar daca te loveste cheful te bagi sa ajuti… neamu’, altfel, oricat de modela economistilor ai fi, nu vei putea rezista in sistem fara sa MINŢI… la nevoie, desigur.

  1. @Mircea,

   Cred ca nu ati citit exact ce am scris. Eu vorbeam de pensii, care sunt prezentate brut. Si vorbeam de volumul exporturilor care ajustat cu depreciarea arata o crestere mult mai mica.
   In acelasi timp vorbeam si de PIB pe cap de locuitor care poate sa creasca doar din scaderea locuitorilor. PIB in medie in aceea perioada a crescut cu putin peste 0%.
   In rest are dreptate. Pe mine nu ma intereseaza lupta politica dar macar realitatea economica sa o prezentam corect.

 1. Daca erai un bun economist spuneai asa:
  – la pensiile medii trebuia facuta diferenta intre pensia medie pe totalul populatiei si pensia medie cu stagiul complet de cotizare; de ce? pentru ca cea de-a doua este de peste 1000 lei; la noi abuzurile la pensionari aniticipate si inchipuiti invalizi sau imbolnaviti a atins cote alarmante; pensiile cele mai mici nu au stagii complete de cotizare – varsta medie de pensionare este de 54 de ani :)))))
  – exporturile ajustate cu cursul de schimb? pai cursul de schimb a cvasi-constant intre 2009 si 2011, chiar si in 2012
  – PIB pe loc ramane un indicator f relevant, indiferent de dinamica populatiei; adica tu ai vrea sa scada PIB daca scade populatia? sa fim seriosi; e f bine ca ne creste PIB pe loc chiar dc ne scade pop. inseamna ca producem mai multa VA pe loc.
  – unde vezi tu aici lupta politica? din pacate pt pesimisti, din fericire pt realisti, prezentarea dnei Vass e corecta si nedeformata. Ea poate fi insa mult adaugata. Fa-o bine. Nu trebuie sa dai cu barda aiurea.

 2. Offtopic: Daca s-ar face acum alegerile eu votez cu Dan Diaconescu. 🙂
  A zis ca o sa introduca 4 taxe mari si late. Impozit pe profit zero. TVA la 10%. Eliminari de taxe de poluare si alte prostii. Oh, si desfiinteaza si ANAF-ul si alte institutii de control.

  Nu stiu daca o sa se intample. Insa el macar a promis. Ceilalti nu au zis nici pe departe acest lucru.

  Daca face miscarile astea nu ma intereseaza cu ce alte damble socialiste vine pt. restul populatiei. Sper sa nu fie destul de stupid sa aplice legea Cojocaru, cea cu 20.000 euro bani gratuiti pentru afaceristii socialisti.

   1. Majoritatea romanilor sunt socialisti. Ei chiar cred statul le va da pensie si o sa aiba grija de ei. I-am speriat pe cativa comunisti zilele trecute. 🙂 Le-am spus sa isi ia adio de la pensie la batranete. Nu o sa poate cumpara nimic cu ea. Contributiile lor au fost cheltuite de mult.

    Diaconescu are trecere la masele de oameni. Insa nu are inca procentele necesare. Daca s-ar gasi inca unul mai de centru dupa cum spui tu, cu aceeasi politica economica, si ar forma guvernul cu Diaconescu atunci taxele scazute pot sa devina o realitate.

    Ron Paul are trecere buna la tineri, aproape 50% din cei sub 29 de ani au votat cu el pana acum in alegerile republicane. Un astfel de candidat mai de centru, centru-dreapta ar avea trecere si in .ro printre tineri. Are compensa pentru deficienta lui Diaconescu in randul tinerilor.

   2. Eu vreau capitalism 100%, capitalism pur. Piata libera, proprietate privat, un stat de 10 ori mai mic si gold standard. Insa nimeni nu ofera ce vreau.

    DD ofera TVA la 10% etc. Pe mine ma intereseaza masurile astea. Nu dau nimic pe propaganda cu care vine la OTV.

    Nu am mai auzit de nimeni care sa ofere astfel de masuri si sa aiba si sanse sa treaca de pragul de 5% ca sa poata intra in parlament.

   3. eu zic ca azi o platforma cu taxe mici si cheltuieli publice in scadere are sanse foarte foarte mari sa intre in parlament. Problema este cum ajungi la guvernare.

    Toti vrem capitalism suta la suta, dar nu cred ca este realist. Asa ca folosesc toate fortele sa ajungem “asimptotic” la capitalism pur.

 3. Cu exporturile chiar nu ai dreptate. Valoarea lor a crescut in euro de la 33 la 45 de miliarde. In lei au crescut si mai mult (de la 33×3.68 la 45×4.24) din cauza deprecierii leului. Daca ar fi prezentat datele in lei, atunci ar fi avut sens sa aplici coeficientul de depreciere.
  Nici la PIB/cap de locuitor nu cred ca ai dreptate, nu cred ca a scazut populatia conform INS asa de mult. Abia cand o sa vina datele de la noul recensamant o sa se schimbe radical situatia.

  1. @Bogdan,

   Eu nu zic ca am dreptate. Eu zic ca graficele trebuiesc explicate pentru ca informatia prezentata in acest fel fara puncte de reper este foarte usor manipulabila.
   Unele grafice se refera de perioada 2008-2011, altele de 2009-2011. Introducerea estimarilor pentru 2012 are un efect vizual foarte important, mai ales daca te uiti la salariul real.

   Iar la PIB pe cap de locuitor nu stiu daca am dreptate dar trebuie vazut mai ales cand PIB-ul a crescut cu putin peste 0% in perioada respectiva. De unde sa creasca PIB pe cap pe locuitor?

   1. Ai dreptate, e un mister acel PIB/cap de locuitor, m-am gandit ca ar fi inflatia, dar oricum PIB nu prea a crescut nici macar in lei in anii astia. In fine, doar stim ca statisticile sunt a treia forma a minciunii, nu? 🙂

    Iar cu exporturile ar fi interesant de masurat exportul net, dar nu stiu cum masori ce se importa pentru consum intern vs pentru productie care merge la export.

   2. @bogdan
    Bingo. Existau niste estimari care aratau dar nu le gasesc
    In 2007 tot spuneam ca FDI in Romania are o parte periculoasa. pe langa povestea cu bancile si imobiliarele mai erau si investitiile in mall-uri. Dar in mall-uri se vindeau numai produse de import. Asa ca FDI aveau efect negativ asupra balantei comerciale 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s