Corelatia politicii monetare cu creditul cel mult aleatoare daca nu falsa

Am tot spus ca din punctul meu de vedere canalul creditului de transmitere a politicii monetare in economia reala nu functioneaza. Mai mult acest canal nu va functiona atata timp cat banca centrala va tinti exclusiv rata de schimb.

In aceasta seara in cadrul unei emisiuni TV BNR a prezentat prin intermediul domnului viceguvernator Cristian Popa o noua dovada care ar fi trebuit sa sustina functionalitatea canalului de credit. “Proba” în cauză este rata dobânzii pentru creditele noi, care în viziunea BNR a scăzut cu 0,40% ca răspuns la taierea cu 0,75% a ratei dobânzii de politică monetara.

Sa vedem cum arata si datele respective. Graficele de mai jos prezinta ratele dobanzilor la credite existe si noi pentru gospodării şi persoane juridice.

Grafic 1: Ratele dobanzilor la credite persoane fizice. Credite noi linia albastra, credite existente linia rosie.

Grafic 2: Ratele dobanzilor la credite persoane juridice. Credite noi linia albastra, credite existente linia rosie.

 

Exista cateva lucruri importante care reies din aceste grafice. Cel mai important este faptul că scăderea recentă a ratelor de credit noi cu greu poate fi atribuită unei politici monetare mai relaxate. Datele arată că pentru gospodării ratele la credite noi au fost mai mici în decembrie 2010 sau chiar in iulie 2011 decât sunt astăzi. Trebuie retinut ca la acel moment rata dobânzii de politică-monetara a fost de 6,25% în timp ce în prezent este de 5,5%.
De asemenea, foarte important de remarcat faptul că rata medie pentru creditele noi la persoane fizice a fost in ultimele 12 luni, când rata dobânzii de politică monetara a fost mai mare,  de 12.45%, în timp ce astăzi este de la 12.66% . Astfel, este foarte greu de aratat că scăderea ratelor la credit noi din ultimele două luni vine ca urmare a unei rate de politica monetara mai mici si nu datorita altor motive independente de politica monetara.  Mai mult desi rata de politica monetara se afla la un minim istoric ratele la credite noi nu sunt decat la nivelul de dinainte de criza cand rata de politica monetara era la 7%. Pentru cei interesaţi acelaşi lucru este valabil şi pentru ratele la credite noi pentru corporaţii.

Functionarea canalului de transmitere a politcii monetare prin intermediul creditului este esenţială pentru orice bancă centrală. Acesta este principalul canal prin care politica monetară se transmite in economia real. Iar pentru a functiona are nevoie de un cadru adecvat. Din păcate BNR a subminat acest canal atunci când a început să se concentreze în primul rând asupra cursului de schimb şi sa foloseasca baza monetară ca instrument al politicii monetare. În acest cadru si mai ales din 2008 si pana astazi, rata dobânzii de politică monetara este lipsită de relevanţă iar orice corelaţie între această rată şi cele de credit este cel mult aleatore daca nu chiar falsa.

5 thoughts on “Corelatia politicii monetare cu creditul cel mult aleatoare daca nu falsa

  1. Rata dobanzi de politica monetara este lipsita de relevanta pentru persoane fizice si juridice , dar pentru stat este binefacatoare cum sustineati si dvs.
    cat e de suspect din punct de vedere al opinilor dl blanculescu, el are totusi dreptate intr-un fel.
    daca nu suntem in stare prin politici monetare si fiscale sa sprijinim investitorul privat, macar un parteneriat public privat cu garantii din partea statului poate ar mai ajuta un pic.
    BNR este sub controlul parlamentului iar daca dvs ati fi fost parlamentar probabil ca ati fi cerut sa vina BNR la raport si sa-si explice binefacerile politicii sale monetare.dar cum parlamentarii finantisti sunt probabil ….masinute contabile sau nulitati profesionale ,bancherii nationali pot deveni adevarati despoti impovarati de putere absoluta

    http://lafaillitedeletat.com/2012/01/29/le-role-des-banquiers-centraux-petit-rappel-historique/

  2. @ Adrian, pai i-a explicat foarte clar ieri dl Citu de ce bancherii nu fac cum credite BCE a imprumutat bancile (vreo 500 miliarde) la trei ani cu 2,5% parca. e o diferenta cu o luna sau sase luni ca la noi in plus bancile si-au redus expunerea nu stiu daca cu 8 miliarde sau cu 4 milioane, dar oricum au primit indicatii sa foloseasca capital autohton.daca dau dobanzi mari la depozite ca sa atraga depunatori e clar ca nu pot scadea dobanzile la credite.in plus este clar ca oamenii nu pot si economisi si consuma…..

    @dle Citu
    tanasescu a spus ca miliardul si jumate de la fmi e numai pentru echilibrarea balantei de plati si rezerva la BNR,aveati dreptate cand intrebati la ce mai foloseste acest acord .nu puteti totusi intreba mai des ca vad desteptii astia din opozitie ca critica politica fondului dar o tin sus si tare ca vor pastra acordul ,probabil ca habar nu au de ce.
    Holande a spus raspicat ca daca cistiga el alegerile si are mari sanse va retrage semnatura de pe pactul de stabilitate.si atunci sa vad ce spune dl presedinte,dragul de el

  3. Pai e irelevant ce dobanda isi pun astia la BNR atata timp cat nu fac operatiuni in piata monetara. Si nu fac. Cat mai sunt roborurile? Cum mai arata volumele? 🙂 E praf in ochi, eu nu cred ca astia fac vreodata ceva la serviciu, pentru ca nu reise de nicaieri ca ar face. Se joaca cu pixul in mana si ne tin productia pe loc cu maritul lor curs de schimb. Btw, la o privire pe roboruri … cred ca au ajuns inapoi unde erau cand a inceput relaxarea BNR. WOW, ce realizare, o ditai mai relaarea monetara, isn’t it?! A. Si sper ca le-au explicat romanilor ca rata lor la credit depinde de robor, nu de rata BNR, sau poate n-au vrut sa se prinda toata natiunea ca rata BNR e o chestie pur scriptica, de fatada, BNR n-o si implementeaza in piata aproape niciodata, de ani, nu de cand a venit criza. Si implicit ei sunt degeaba 🙂

Leave a comment