De ce banii lor mai scumpi sunt mai buni decat banii nostri mai ieftini?

Se pare ca eu nu sunt atat de inteligent incat sa inteleg ce face ministerul de finante asa ca am nevoie de ajutorul vostru.

Saptamana trecuta miniesterul de finante a acceptat numai 40% din oferta bancilor pentru o licitatie de obligatiuni cu scadenta la 15 ani. Toate cererile cu randamente mai mari de 7% pe an au fost respinse. Aici mai multe detalii.

Astazi acelasi minister a redeschis liciatatia pentru obligatiunile denominate in USD la 10 ani cu un randament initial de 6.5% pe an. Detalii aici.

Si acum ce nu inteleg. Transformat in lei 6.5% din dolari rezulta un randament anual mai mare de 7%. Daca nu a acceptat de pe piata locala randamente mai mari de 7% in lei de ce le accepta de pe piata in USD?


Sunt fondurile de pensii din statele unite mai importante decat fondurile de pensii din Romania?

Advertisements

21 thoughts on “De ce banii lor mai scumpi sunt mai buni decat banii nostri mai ieftini?

 1. ministerul de finante este evident de o dibacie feroce
  astfel variantele ar fi:

  – se asteapta la vremuri mai rele si atunci mai bine acum de pe afara cu 6.5 % decat mai tarziu deloc sau mai scump coroborat cu faptul ca leii din tara ii poate lua oricand
  – doreste sa lase leii (care sunt mai putini decat par) bancilor pentru ca dansele, nu-i asa, sa crediteze economia reala si in acest spirit este dispus la a plati dobanzi mai mari
  – anticipeaza o devalorizare a dolarului fata de leu (!)
  – doreste sa transmita un semnal de optimism pietelor pe principiul ca ne putem imprumuta extern la scadente mari (ca e scump nu mai conteaza)
  – doreste sa transmita intern un semnal privind nivelul maxim de dobanda pe care este dispus sa o plateasca
  – toate de mai sus

  sau
  – de cele doua licitatii sau ocupat secretare diferite… una era blonda

  1. @sorin and vala

   Mie mi se pare ca modul in care abordam emisiunile de obligatiuni in SUA este similar cu modul in care starletele noastre abordeaza Hollywood. Platim oricat sa avem un rol mic intr-un show/filmulet. Peurma venim acasa si spunem ca am cucerit Hollywood. Ce uitam este ca pe bani multi orice este posibil in SUA, atata timo cat banii raman la ei.

   1. De acord. E destul de greu de descifrat care este scopul acestor emisiuni in dolari (la asemenea dobanzi), pe langa finantarea in sine.

    Sper totusi ca nu mizeaza pe deprecierea dolarului asa cum am scris mai sus. E adevarat ca americanii duc o politica de external devaluation, dar chiar si asa, e greu de anticipat ce se va intampla cu moneda lor in urmatorii 10 ani.

   2. nu e chiar un filmulet … emisiunea depaseste bugetul productiei Avatar – cel mai scump film de pana acum ๐Ÿ™‚

    in plus de asta, rolul e pe masura pozitiei Romaniei in finantele mondiale.. nu suntem exact Al Pacino

    si desigur ca… dolarul tocmai isi traieste ultimele maxime fata de leu!

    in ceea ce priveste cucerirea Hollywoodului … e o simpla declaratie de presa

 2. evident ca ai dreptate… e un scurt metraj
  de asta nici nu am gasit alte argumente decat… Avatar si Al Pacino
  totusi ma mai chinui un pic: e ca un film … mut ๐Ÿ™‚ … deci e de… Oscar

  totusi cred ca motivatia mea din primul comentariu sta in picioare

 3. Probabil ca nimeni de la MF nu considera leul o optiune buna pe termen lung si mizeaza pe un dolar slab in viitor. In plus, nu sunt sigur, dar am impresia ca si bancile din Romania se apropie de limita maxima de expunere pe RON.

  Nici guvernatorul BNR nu pare foarte incantat de a creste lichiditatea sau maturitatea lichiditatii pe piata. Prin urmare RON-ul nu pare o optiunea prea ok pentru bancile locale din nici un punct de vedere.

  1. @ddr
   Cred ca la 15 ani nu vorbim de banci pe piata locala vorbim de fonduri de pensii care au mare nevoi de obligatiuni la 15 ani. Mai mult la ultima emisiune de obligatiuni pe piata locala a existat cerere doar ca MF nu a vrut sa accepte randamente mai mari de 7%. La numai o saptamana merge in SUA si se imprumuta la randament mai mare (pret mai mic pentru americani).

   Referitor la parerea celor de la MF despre evolutia USD in urmatorii ani da-mi voie sa fiu foarte sceptic. De obicei la asemenea scadente orice entitate responsabila elimina riscul valutar din prima zi.

 4. Florin, scuze, dar nu vad enigma…. cand romania are de rostogolit credite in valuta… pot sa intreb si eu cum faci rostogolirea unui credit extern in valuta refinantandu-te in RON? Ultima oara cand am verificat contul de capital inca era serios pe rosu…

  Chiar daca creditele par scumpe, nu e preferabil cioara din mana de cat porumbelul de pe gard? Daca “afara ” nu ar fi criza, as intelege sa faci “shopping”… pana gasesti ce iti convine .. dar in situatia actuala…. carcoteala nu isi are rostul….

   1. Nu aveam credite in dolari, dar avem in euro, deci era nevoie de niste imprumuturi in valuta pana la urma. Comparatia pe care ar trebui sa o faci este daca si la ce dobanzi ne-am fi putut imprumuta in euro.

   2. @florincatu
    Asta te-am intrebat si eu ๐Ÿ™‚ Presupun ca esti mai bine informat decat mine, vezi si tu la ce dobanzi s-au imprumutat alte state in euro pe 10 ani in ultimul timp si fa o comparatie.
    Dar comparatia cu imprumuturile in lei de pe piata interna nu era relevanta in acest context.

   3. @Bogdan
    Nu am cum sa le compar pentru ca zona Euro se imprumuta in Euro (moneda proprie), SUA se imprumuta in USD (moneda proprie), iar Polonia se imprumuta in EUR mai ieftin ca noi.

 5. @Florin Citu
  “Transformat in lei 6.5% din dolari rezulta un randament anual mai mare de 7%.”

  Care e formula de transformare a unui randament de credit dintr-o moneda in alta?

  Multumesc!

 6. @florincitu – Off-topic, dar nu rezist sa las lucrurile asa – de corectat “nostrii” din titlu – forma corecta este cu un singur i.

  on topic – raspunzand exact intrebarii din titlu – pentru ca, mai mult decat oricare alte guvernari de pana acum (my opinion) guvernarile PDL & compania fac numai actiuni de imagine ( sa zica lumea ca se bat americanii pe obligatiunile romanesti, semn ca economia e promitatoare), dar fatalmente toate actiunilor lor au avut efecte prociclice ( pentru ca nu ii doare nici in c_r de insanatosirea economiei). Pentru ca se fac ca fac, d-aia! Se fac ca fac ca sa ii prosteasca pe fraieri (m-am enervat!)

 7. eu sunt de acord cu vala

  – vor sa-si arate muschii catre piata locala….”ori lasati stacheta mai jos si ne dati bani mai ieftini….ori ne ducem si ne imprumutam afara”

  – e totusi doar o chestie de imagine. O fi rau daca mai aud si investitorii din afara de Romania? habar n-am.

  Oricum in varianta asta impusca doi iepuri deodata.

  Si ce daca e mai scump…sa fim seriosi….. pentru cine e de fapt mai scump? pentru contribuabil.

  who cares?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s