Trei grafice care arata o alta realitate a salariilor din sectorul public

Astazi domnul presedinte a cerut parlametului Romaniei sa-si faca o datorie din a gasi resursele necesare pentru a creste salariile din sectorul public pana la 1 Iunie 2012 (dar de ce nu cele din secotorul privat? sau bunastarea tuturor romanilor?). Aceasta crestere ar trebui sa refaca salariile din sectorul public la nivelul din Iunie 2010. Modul in care este prezentata situatia induce impresia ca se face o reparatie morala angajatilor din sectorul public.

Realitatea de fapt este alta. Primele doua grafice de mai jos, sursa FMI, arata salariul pe angajat din secotorul public versus salariul pe angajat in sectorul privat. Dupa scaderea initiala din 2010, de la un nivel cu mult peste cel din sectorul privat, salariile pe angajat din sectorul public au crescut constant si in 2011 au ajuns in termen nominali foarte aproape de nivelul celor din sectorul privat.
Al doilea grafic arata ca angajatii din sectorul public au crescut in 2009 iar scaderea ce a urmat doar ca aproape a eliminat acea crestere. Pentru a creste salariile in sectorul public este nevoie de o ajustare mult mai mare a numarului de angajati din secotorul public. In plus se vede situatia dramatica din restul economieiei unde angajatii au scazut de la 4.8 milioane la 4.2 milioane.

O alta informatie ce trebuia luata in calcul este prezentata in graficul de mai jos: venitul net, sursa BNR. Dupa cum se vede in 2011 in termeni reali salariul net din sectorul public a crescut mult mai rapid decat restul economiei. Daca cineva are nevoie de ajutor este resul economiei (sectorul privat) nu cel public.

Advertisements

6 thoughts on “Trei grafice care arata o alta realitate a salariilor din sectorul public

 1. Garficele respective nu au nici o legatura cu veniturile globale obtinute la locul de munca. In privat se dau salarii mici pe carea de munca si mari cash la greu. Aceste sume nu sunt prinse in grafic. La fel si la stat. “Comisioanele” sunt cred ca substantiale daca le ei per global, si tot asa, nu sunt prinse in grafic.

  Si in USA salariu mediu la stat este mai mare sau chiar mult mai mare ca la privat deci nu e nimic de mirare….

  1. @i-conomics
   Scopul nu a fost sa analizez venituriel globale. Eu ma legam de scaderea/cresterea de salaraii din sectorul public.Acea scadere/crestere se face pe salariile publicate nu pe ce credem noi ca se castiga la stat sau in privat prin tot felul de “comisioane” sau contracte la negru.
   Iar pentru ca ai adus in discutie situatia din SUA, care este adevarata pentru anumite job-uri, sper ca esti la curent cu discutiile pe tema asta si cum se pune presiune pe stat sa le scada.
   Cu alte cuvinte nu este normal ca la stat salariile pe muncitor sa fie mai mari decat in sectorul privat. MAi mult secotrul pubnlic are in contract mai multe beneficii decat are sectorul privat iar nici acestea nu se iau in calcul.

 2. Sursa de voturi pt. actualul regim e in sectorul public, nu in cel privat. O astfel de marire inainte de alegeri are sens dpdv electoral. Insa, nu are sens dpdv economic.

  Am cateva neamuri in sectorul public care se plang cat de nemotivati sunt din cauza salarului. Si cand ii intrebi, iti dai seama ca castiga mai mult ca alti salariati din mediul privat in schimb ei trag chilul majoritatea timpului.

  Pt. aceeasi bani, in sectorul privat ar trebui sa munceasca de le sar capacele. šŸ™‚

 3. Diavolul se afla in detalii dl. Citu. Ar fi mai utila o discutie referitoare la salariul median, nu cel mediu, din motive lesne de inteles. Salariul mediu in mediul public e mult distorsionat inclusiv de modalitatea de calcul (nu este efectiv o medie o salariilor, ci fond salarii / nr. de angajati).
  In plus vreau sa va atrag atentia ca in acel numar de angajati din sectorul public din graficul dvs sunt sanse mari sa fie inclusi si angajatii din companiile de stat, acolo unde nu se aplica regula de 7:1 si unde salariilor nu sunt controlate de stat.

  Iar graficul 3 arata dinamica salariilor. Daca baza e mica, o crestere moderata se traduce intr-o dinamica ridicata in termeni procentuali. In plus, ar trebui observata si ajustarea abrupta a veniturilor bugetarilor (daca tot discutam de dinamica).

  In plus, persoanele platite pentru recensamantul din toamna apar oare in grafice? Eu cred ca da, la Q3, odata si cu cresterea venitului.

  Din nou…diavolul se afla in detalii iar aici detaliile fac diferenta.

  1. @ddr
   Foarte bune comentariile. Asemenea analiza trebuia presentata atunci cand se propune o crestere a salariilor din sectorul public. Analizele le faci cu informatia pe care o ai la dispozitie.

   Referitor la numarul de angajati si in special cei din companiile de stat, salariile nu sunt controlate de stat dar majoritatea acestor companii sunt pe pierdere, i.e. Olchim, iar fondul de salarii este platit de la buget. Cu acel grafic vroiam sa arat ajustarile din sectorul public si din economie in anii de recesiune.

  2. Pai daca salariile sunt polarizate, atunci automat ai o parte dintre bugetari care primesc mult peste valoarea muncii lor. O astfel de discrepanta intre privat si public arata ineficienta sistemului public.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s