Pe scurt despre rolul statului in economie

Acum cateva luni Ministrul de Finante de atunci spunea ca pentru o economie este mai bine sa creasca investitiile publice decat sa scada impozitele.

Ieri presedintele Romaniei le cerea parlamentarilor sa aduca salariile din sectorul public la nivelul dininte de ajusterea din iulie 2010.

Ambele masuri arata o intelegere gresita a rolului satatului in economie. Mai mult cele doua sunt discriminatorii fata de sectorul privat. Dar despre asta am mai vorbit.

Referitor la cererea domnului presedinte, se uita ca in acelasi timp in care s-au taiat salariile din sectorul public a fost crescut si nivelul TVA de la 19% la 24%. O masura care sa aduca toata societatea la conditiile initiale din iulie 2010 ar aduce salariile din sectorul public la nivelul din acel moment dar ar reduce si nivelul TVA.

Pe langa acest exemplu punctual exista un pericol mult mai mare care reiese din aceste doua comentarii. Ambele prespun ca statul creaza valoare adaugata in economie si astfel are venituri proprii pentru cheltuieli. Adevarul este altul.

Statul REDISTRIBUIE veniturile si valoarea adaugata in eocnomie. Investitiile publice nu creaza valoare adaugata ele o redistribuie dintr-un sector al economiei in altul. Altfel spus orice investitie/cheltuiala publica trebuie sa fie platita de undeva (taxe sau imprumut). Intodeauna cand vorbim de o crestere a cheltuielilor/investitiilor publice trebuie sa ne intrebam de unde vin acesti bani.

Atunci cand evaluam beneficiile acestui gen de politici economice trebuie sa luam in calcul ca o crestere a cererii in sectorul unde s-au investit banii publici inseamna o scadere a cererii in acea parte a economie care a platit pentru acesti bani publici.

Advertisements

3 thoughts on “Pe scurt despre rolul statului in economie

  1. “Statul REDISTRIBUIE veniturile si valoarea adaugata in economie.”
    Daca majoritatea populatiei ar intelege asta, politicienii ar scadea foarte repede in importanta.

  2. Parcă se spunea că statule este ”păstrător al puterii de coerciție” problemele survin în intenție și aplicarea acesteia . . .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s