De la recesiune la recesiune tehnica/statistica via putina crestere recesionara

Nu cred ca este o surpriza pentru nimeni ca Romania intra (a intrat) din nou in recesiune. Saptamana trecuta domnul Ministru de Finante Bogdan Dragoi mentiona ca in primul trimestru al lui 2012 Romania a intrat in recesiune tehnica.

Astazi domnul Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, spunea: “România nu are cum să nu intre într-o recesiune statistică, declarată la 31 martie, adică peste câteva zile. De fapt, nu chiar peste câteva zile, că aşa e în jocul statisticii, cifrele vin mai târziu. Probabil că în aprilie, pe la jumătatea lunii aprilie, o să ştim exact dacă la 31 martie România a intrat în recesiune sau nu. Dar, atenţie, va fi o recesiune statistică!“.

Exact la aproape un an dupa ce am iesit din recesiune clasica (FMI, Emil Boc intram din nou in recesiune tehnica sau statistica depinde pe cine intrebam.

Lasand la o parte lupta politica sunt doua intrebari pe care un macroeconomist si le pune in aceasta situatie:
-Volatilitatea cresterii economice este rezultatul politicilor economice interne sau al socurilor externe?
_Putea fi evitata aceasta a doua recesiune (chiar si tehnica sau statistica)?

Nu am sa analizez in detaliu astazi, poate mai mult in cateva zile, dar am doua raspunsuri foarte scurte.

La prima intrebare raspunsul este o combinatie a celor doi factori. Politica economica interna a urmarit doar tinte pe termen scurt si astfel a trebuit sa schimbe paramentrii in functie de “surprizele” aparute. De exemplu cercetarea economica arata ca o politica monetara care tinteste si cursul si inflatia produce o volatiliate mai mare a cresterii economice. Tot cercetarea economica arata ca o politca fiscala impredictibila, discretionara, duce la o volatilitatea mai mare a cresterii economice. In acelasi timp ambele au ignorat total socurile/semnalele venite din exterior, in special din zona euro.

La a doua intrebare, raspunusul este clar: da. Am vorbit despre asta aici, aici, aici.

5 thoughts on “De la recesiune la recesiune tehnica/statistica via putina crestere recesionara

 1. Uite cu ce declaratii vine Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului:

  Sigur că aceste salarii mari trebuie să fie susţinute de economie, dar aşa e jocul în această lume, cu cât e salariul bugetarului mai mare, cu atât contribuţia la valoarea adăugată a celor 1,3 milioane de oameni care lucrează în sistemul bugetar va fi mai mare.
  Traducere: Daca ii dai mai multi bani la Popescu, el creaza valoare adaugata mai mare fara sa faca nimic mai mult sau mai bine. El confunda ,voit sau nu,valoarea adaugata(produs & serviciu) cu crestere PIB.

  Cred că mai simplu este să se apese pe pedala salariilor. E mai complicat cu CAS-ul

  Cred că nu ar putea bugetul ţării dintr-odată să suporte două şocuri. Cât priveşte un singur şoc, cel al reîntregirii salariilor pentru bugetari, înţeleg de la autorităţile care au prerogative în această privinţă, că ar exista resurse
  Traducere: Bugetul tarii e baza, nu mediul privat!

  sursa:
  http://www.money.ro/adrian-vasilescu–bugetul-nu-poate-suporta-doua-socuri–majorarea-salariilor-si-reducerea-cas_1217193.html

  1. @Adrian T.
   Am vazut afirmatia, si nu pot sa spun decat ca este trist ce se intampla. O asemenea afirmatie nu are nicio dovada empirica. Nu considera costul de oportunitate.

   In orice tara din lumea asta un economist ar fi reactionat imediat. La noi, pentru ca are “BNR” in coada undeva reprezinta adevarul absolut. Un fel de crede si nu cerceta.

   1. moise guran acum vreo doua zile a explicat foarte clar cum sta chestiunea cu cresterea nominala a pib care nu are legatura cu cresterea economica,asa ca sa pricep si eu care nu sunt economist.m-a mirat azi vasilescu care stie bine ce inseamna asta ca numai valoare adaugata nu e, dar cel mai mult m-a mirat cand a spus ca ministerul finantelor are datele si stie cum sta situatia cu bugetul ca si cum aceste data sunt secret de stat, BNR nu are acces la ele.asta e si mai grav sa iesi dintr-o situatie in care nu doresti sa te pronunti sustinand o asenea rusinoasa gogomanie.

 2. Ma bucur ca vasilescu asta e inca la bnr – daca bnr-ul il trimite atat de des sa dea declaratii, iar daca el spune numai tampenii (desi se banuie ca ar trebui sa aiba habar de economie) inseamna ca ori asta e nivelul de profesionalism din bnr (si in mod sigur cam asta e – economia e grea, dar am o ruda care ma poate angaja la bnr pe bani buni) ori vasilescu asta e un fatarnic ca toti ceilalti (spune prostii pentru ca nu are coloana vertebrala sa spuna adevarul si salariul merge si nu e mic deloc)!
  Ce frumos e in romania, ce bine e la bnr.
  Apreciez calitatea discutiilor de pe acest blog dar se pare ca devine din ce in ce mai acadamic – dincolo de grafice e realitatea cruda despre care inteleg ca e mai bine sa nu vorbim. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s