In Romania consolidare inseamna relaxare

Nu stiu altii cum sunt dar eu cand ma gandesc la consolidare fiscala imi imaginez o scadere sau macar o aplatizare a cheltuielilor bugetare si a datoriei publice. Asadar am fost surprins sa aflu, pe baza datelor, ca pentru “policy makers” romani inseamna exact contrariul.

Sa luam datoria publica. Graficul de mai jos arata cum aceasta a crescut constant din 2000 si pana astazi. Dar cel mai interesant este ca a crescut mult mai rapid in anii de crestere economica. De exemplu in peroada 2005-2008 datoria publica a crescut cu 86% iar in perioada 2008-2010 cu 77 la suta. Cel mai trist lucru este ca in conditiile in care suntem monitorizati de FMI, CE, am trecut prin criza anul de crestere economca 2011 a fost folosit pentru cresterea datoriei publice cu 15%. Spun trist, pentru ca din pacate va trebui sa platim aceasta datorie si nu o sa fie usor.

De fiecare data cand se vorbeste de datoria publica se incearca o prezentare pe diferite structuri pentru a arata ca situatia nu este atat de grava. Din pacate graficul de mai jos arata iar contrariul .Majoritatea covarsitoare a datoriei publice este datorie directa (a guvernului). Mai mult cresterea din 2011 a datoriei publice se datoreaza aproape in exclusivitate componentei directe a datoriei.

Nu cred ca mai este un secret pentru nimeni ca atunci cand ai venituri in RON si te imprumuti in EUR iti asumi un risc valutar dar si de de dobanda pentru o valuta despre care va trebui sa te informezi constatnt. Statul roman si reglementatorul sistemului bancar BNR au inteles acest lucru si fac tot posibilul pentru a stopa aceasta practica “nociva”. De fapt nu au incredere in inteligenta colectiva a cetatenilor din Romania si le impun prin legi un comportament de economisire si de investii.

Dar cand este vorba despre comportamentul propriu aceleasi reguli nu se aplica. Statul roman, dupa cum se vede in graficul de mai jos, se pare ca stie mult mai bine decat inteligenta colectiva a propriilor cetateni sa adminsitreze riscul valutar sau pe cel de dobanda al unor valute straine. Altfel nu se explica de ce un stat care are venituri in RON, eu cel putin numai in RON platesc impozite, se imprumuta in EUR de parca euro ar disparea de pe mapamond. Ce stie oare statul roman si nu inteleg cetatenii care il sustin prin impozite?

De unde stau eu consolidarea fiscala din ultimii trei ani pare mai mult a relaxare fiscala. Sunt sigur ca imi lipseste ceva pentru ca nu cred ca cineva incearca sa ne minta. Dar ce? Astept sugestii.

Advertisements

10 thoughts on “In Romania consolidare inseamna relaxare

 1. Am auzit oficiali spunand ca piata interna nu poate satisface cerea de imprumut a statul pe termen mai lung,fondurile de pensii sunt prea firave inca iar bancile nu aduc capital ,romanii nu au de unde sa economiseasca prea mult se vede dupa nivelul economisirii.
  cat priveste relaxarea ea e numai electorala si se va rezolva de BNR prin inflatie , banii tipariti pe care ii are bnr vor intra in circulatie altfel decat prin banci comerciale care sa creasca creditarea.poate ne spuneti dvs ce modalitati au ,adica sa imi explicati si mie care nu sunt economist cum vor face.
  cat despre impumutul scump in dolari ei spun ca trebui intre pe o piata pe care nu au fost demult prezenti,ca au reusit a dpua oara mai ieftin si vor continua.poae ca e bine daca nu stim ce se va intmpla cu euro in timp, ce credti?

  1. @gabriela
   Nu am cum sa explic pentru ca nu cred ca banii injectati la 7 zile vor ajunge in economia reala vreodata. Creditul va porni dupa ce avem date clare ca econoomia creste. Pana atunci creditul va ramane pe loc.
   referitor la imprumutul in dolari lucrurile sunt mai complicate. Statul face aceasi greseala pe care au facut-o cei are s-au imprumuat in franci elevetieni doar pentru ca dobanda era mai mica dar nu au luat in calcul cursul de schimb.
   Daca euro va disparea atunci dolarul cu siguranta se va aprecia si bineinteles ca o va face si fata de RON. Astfel statul o sa trebuiasca sa plateasca mai mult.

   Statul romana are numai venituri in RON iar singura sursa de plata a acestor imprumuturi o sa fie alte imprumuturi in valuta. Reteta sigura spre o eocnomie cu impozite si dobanzi reale mari.

 2. Adevărul crunt al datelor: Trei sferturi din restructurarea bugetarilor s-a făcut prin pensionare
  http://www.zf.ro/politica/adevarul-crunt-al-datelor-trei-sferturi-din-restructurarea-bugetarilor-s-a-facut-prin-pensionare-9403516

  Stiu ca anul trecut s-au laudat ca au dat afara aproape 100.000 de oameni. Eu imi ziceam: super! Mi-am pus intrebari atunci cand am auzit ca vreau sa faca mari reduceri in politie si sa de-a cateva mii de persoane. “Cum pot sa faca atata tam-tam pt. concedierea a catorva mii de persoane, cand ei au concediat 100.000?!” Insa, nu am stiut ca defapt majoritatea au fost dati afara natural prin pensionare.

  “De fapt nu au incredere in inteligenta colectiva a cetatenilor din Romania si le impun prin legi un comportament de economisire si de investii.”
  Nici eu nu am 🙂
  De asta am fost de acord cu masura lor de a cere 15% avans(sau cat e exact) la imprumuturile ipotecare in euro.

  “Sa luam datoria publica. Graficul de mai jos arata cum aceasta a crescut constant din 2000 si pana astazi. Dar cel mai interesant este ca a crescut mult mai rapid in anii de crestere economica”
  Poate ca cresterea economica a fost bazata pe cresterea datoriei. 🙂
  Si defapt productivitatea reala a romanilor nu e cu mult peste nivelul din 2005.

   1. “Referitor la inteligenta colectiva eu zic ca de cele mai multe ori au mai multa dreptate decat un singur individ.”
    Atunci cum explici ca boom-bust nu se pot intampla fara deciziile colective ale populatiei?

    Sunt de acord ca turmele de oameni au dreptate atunci cand e vorba de dorintele lor. De exemplu, daca le oferi un produs si ai multe refunds, atunci turmele au dreptate.

    Apropo, in The Crowd: A study of the popular mind (am citit o parte din ea mai demult) zice ca turmele sunt irationale. Nicidecum ca au dreptate.

    Uite niste citate:
    Little adapted to reasoning, crowds are quick to act… How powerless they are to hold any opinions other than those which are imposed upon them…. [They are led] by seeking what produces an impression on them and what seduces them.

    When, however, it is proposed to imbue the mind of a crowd with ideas and beliefs — with modern social theories, for instance — the leaders have recourse to different expedients. The principal of them are three in number and clearly defined — affirmation, repetition, and contagion.

   2. @Adrian T.
    Eu nu spun ca au dreptate dar au mai multa dreptate decat un individ. Si boom and bust nu cred ca este din cauza poluatiei, mai degraba vina este a politicilor monetare si fiscale care se uita in urma si nu in viitor.

   3. @florincitu
    Politicienii creaza mediul. Insa, oamenii nu ar fi trebuit sa speculeze. Daca populatia nu ar fi luat peste posibilitati credite, atunci nu am fi avut nici un boom, si de altfel nici un bust.

    Populatia nu a fost obligata sa se bage pe viata in credite. Asa cum nici un om gras nu e obligat sa umfle, chiar daca are la dispozitie mancare, poate sa se opreasca. Si sa manance si maine:)

 3. Eu cred ca va lipseste din ecuatie un lucru mic, dar esential: informatia despre cat de cinici manipulatori sunt actualii guvernanti – politicientii lui “cevezinueadevarattuuitateinguranoastra sau “trustinmetrustinme” sau alba-neagra si neagra-alba.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s