O clarificare pentru domnul Adrian Vasilescu

Astazi, incercand sa explice ce se intampla cu leul domnula Adrian Vasilescu a declarat:

“Banca Națională vede cursul de astăzi (n.r. vineri) aliniat la cursurile internaționale, adică acele din jur. Sigur că aici sunt fluctuații. În ianuarie februarie, leul nostru a stat pe loc, alte monede, cele din jur, poloneză, ungurească, cehă, s-au depreciat. Acum se depreciază împreună, ieri s-a depreciat împreună, ele nu s-au depreciat, astăzi au luat-o împreună. Cauza nu o constituie fundamentele economice, ci tranzacțiile”.

Domnul consilier are dreptate dar pana la un punct. In ianuarie si februarie zlotul si forintul s-au apreciat iar leul s-a depreciat. Nu stiu daca este o greseala sau dezinformare. Oricum mai jos  cele trei valute si evolutia lor din Ianuarie 2012 si pana astazi.

 

 

Apreciere EURPLN

 

 

Apreciere EURHUF

 

Depreciere EURRON

Advertisements

8 thoughts on “O clarificare pentru domnul Adrian Vasilescu

 1. „Vreau să subliniez că Banca Națională nu face cursul, Banca Națională doar îl calculează. Cursul îl face piața și îl fac băncile românești și băncile străine care sunt pe piață. Banca Națională face o simplă fotografie”, a declarat Vasilescu.

  Ma mir ca nu se prind masele de minciunile fara sfarsit ale lui Vasilescu. In ultimele zile a exagerat. 🙂

  Persoana de pe strada care se uita la curs face doar o fotografie. BNR-ul poate sa manipuleze cursul cum are chef pur si simplu cumparand si vanzand in piata.

 2. @Adrian T.
  In cazul asta nu a gresit pentru ca se referea strict la fixing, pentru ca atunci se agita si presa cu breaking news-uri si interventii despre curs. Masele de care vorbesti habar n-au ce inseamna piata interbancara, cum fluctueaza cursul si ce inseamna fixing. Probabil ca unii au impresia despre curs ca e trimis prin posta din strainatate, dar ca Isarescu e patriot si le trimite inapoi scrisori sa-si bage mintile in cap ca el vrea sa tina cursul fix.
  Revenind la Vasilescu, el chiar are o pozitie ingrata pentru ca nu e deloc usor sa vorbesti cu masele intr-un limbaj de lemn, sau sa raspunzi presei care pune multe intrebari prostesti si trebuie sa le dai un raspuns diplomatic. Insa gafele pe care le-a facut saptamana asta sunt mari si surprinzatoare si ca re denota mai mult decat o simpla neatentie. Nu poti sa gresesti zicand ca in ianuarie si februarie emergentele din regiune s-au depreciat cand ar trebui sa ai clar in minte ce evolutie au avut, pentru ca teoretic asta ar trebui sa vezi in fiecare zi, sa fi existat zeci de discutii la BNR pe teme asta.

  1. @Sergiu
   Ma mira ca masele nu s-au prins, pt. ca el a spus ca BNR-ul are aceeasi putere asupra cursului ca si omul de rand: adica sa faca o fotografie. Nimic mai mult.

   Insa asta nu e adevarat iar omul de rand stie asta. In schimb omul de rand greseste cand e vb. de politicieni. Ei chiar cred ca cateva sute sau mii de politicieni pot sa creasca economia. Cica: “ei conduc tara”. Ei pot doar sa incurce treburile sau se descurce ce au incurcat. Si nicidecum sa imbunatateasca in mod vizibil si pe termen lung situatia economica in mod direct.

   Iar masele cand merge prost economia se uita la politicieni. Iar cand merge cursul prost, ii iau la rost pe BNR. E adevarat ca presa ii ia la rost in mod vizibil, insa presa reflecta preferintele maselor si convingerile maselor.

   “Revenind la Vasilescu, el chiar are o pozitie ingrata pentru ca nu e deloc usor sa vorbesti cu masele intr-un limbaj de lemn.”

   Pai nici nu trebuie, vorbeste-le pe limbajul lor. Nu cred ca problema celor de la BNR e ca nu stiu sa se exprime pe intelesul omului de rand. Ci mai degraba ca nu vreau sa spuna adevarul. Jumatatile de adevar si minciunile sunt pt. omul de rand. Si asa a fost de cand e lumea.

   Imagineaza-ti ce ar insemna sa vina la televizor si sa zica:
   “Dragi concetateni, v-ati intins cu imprumuturile ca niste mici lacomi in perioada de boom. Ati cumparat imobile la preturi exorbitante. Acum sunteti datori pe viata si va trebui sa returnati banii.

   Jumatate dintre voi sunt ajutati de catre stat in fiecare an. 500.000 dintre voi sunteti bolnavi inchipuiti si luati pensie de boala. 1 milion dintre voi chiulesc pe banii firmelor private facandu-va ca lucrati in sistemul public.

   1 euro ar trebui sa fie undeva la 6 RON daca l-am lasa liber si nu ne-am imprumuta deloc. Investitiile straine in Romania au scazut de 10 ori intr-un singur an(ian. 2011 – 250 milioane euro, ian 2012 – 25 milioane) Practic, nimeni nu mai fuge dupa leu.

   Daca mergem in ritmul asta, in 3 ani statul roman face colaps si ajungem in postura Greciei. Singura noastra scuza e ca avem deja cateva zeci de miliarde lei bani printati. Suntem pregatiti in caz ca vine hiperinflatia iar preturile se vor dubla lunar.

   In absenta unui miracol, lucrurile se duc in directia Greciei si a colapsului cu pasi iuti. Votati-i pe politicieni cu incredere!”

   Cat timp statul e inca imprumutat, problemele structurale nu se vand clar. Opreste robinetul cu bani imprumutati si atunci colapsul devine o certitudine iminenta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s