Recesiunea nu poate fi evitata in 2012

Valoarea PIB-ului nominal pentru 2011 a creat foarte multa confuzie. Aceasta confuzie a fost generate de diferenta mare intre estimarile din Noiembrie 2011 si valoarea finala prezentata in Martie 2012. Diferenta este de 30 miliarde RON de la 543 miliarde la 578 miliarde. De atunci aceasta cifra a fost analizata pe toate partile fara un raspuns clar din partea INS.

Problemele ridicate de aceasta cifra surpriza nu sunt concentrate doar la nivelul anului 2011. Implicatiile sunt mult mai mari pentru 2012 si anii urmatori. Astfel am avut parte de doua estimari consecutive ale PIB-ului nominal pentru 2012. Prima variant PIB-ul nominal este estimat la 595 miliarde RON iar cea mai recenta varianta estimeaza PIB-ul nominal pentru 2012 la 609 miliarde RON.

Dar acestea sunt estimari ale PIB-ului nominal. Pentru a afla valoarea reala cu care creste PIB-ul trebuie sa ajustam aceste valori cu cresterea generalizata a preturilor din economie (asa numitul deflator).

Urmatoarele doua grafice prezinta cresterea PIB nominal, deflatorul, si cresterea PIB real. Pentru 2012 prezint cele doua variante, prima variant cu 595 miliarde lei si a doua cu 609 miliarde lei. Oficial cresterea economica reala din 2012 este estimate la 1.9%. variant originala pentru a ajunge la aceasta crestere economica reala era nevoie ca preturile din economie sa creasca numai cu 1%. In variant noua preturile din economie trebuie sa creasca cu 3.4%. Asta dupa ce in 2011 preturile din economie au crescut cu 8%.

Varianta A = 595 miliarde RON PIB nominal in 2012

Varianta B = 609 miliarde RON PIB nominal in 2012

Este acest lucru posibil? Aproape imposibil. Dupa cum se vede in graficul de mai jos singura data cand preturile din economie (deflatorul) au crescut cu valori sub 10% a fost in anii de recesiune 2009 si 2010. Mai mult chiar si cresterea de 3.4% a preturilor din economie in 2012 ar insemna cea mai mica crestere din 1990 si pana astazi.

Deflator PIB

In concluzie in varianta optimista in 2012 preturile din economie trebuie sa creasca doar cu 3.4% mai putin decat in 2009 cand economia a scazut in termeni reali cu 7%. Fara un asemenea soc negativ este greu de crezut ca preturile din economie pot sa reduca ritmul de crestere de la 8% in 2011 la 3.4% in 2012.

Asa cum arata cifrele acum este imposibil pentru Romania sa evite recesiunea in 2012 in afara unui soc pozitiv major pentru PIB-ul nominal. Deocamddata nu imi dau seama de unde ar putea aprea acel soc.

Tot despre deflator: CPI versus Deflator

19 thoughts on “Recesiunea nu poate fi evitata in 2012

 1. Florin, PIB nominal ptr 2010 a fost modificat de la 513 mld ron la 522 mld ron in decembrie 2011. Nu s-a dat niciun comunicat de presa. S-a pus in baza Eurostat si in seria de date on line si atat. Netransparent.

  In aceste conditii deflatorul pe 2011 nu mai iese 9,92% (578 la 513, cu crestere reala de 2,5) ci 8,1%, cat au dat ei.

  PIB de 609 iese prin crestere de 1,7% si deflator de 3,6%, nu cum a spus secretarul de stat de la Finante crestere de 1,7 si acelasi deflator ca in 2011 adica 8,1, cay in care ajungem la 635 mld ron pe nominal.

  E deruta. Cum iti explici cresterea indicelui de pret la impoyite nete pe produs de 33% in 2011si cum iti explici cresterea preturilor la agricultura, industrie si constructii in situatia in care exista deficit de cerere si anul agricol a fost bun, productia industriala a crescut iar in constructii exista surplus de locuinte nevandute?

  1. @Cristian
   Am inclus in analiza PIB nomnial de 522 pentru 2010 si am folosit deflator de 8.07 (exact).
   La ultimele intrebari nu am inca o epxlicatie, ceva nu este in regula. In an de productie agricola record preturile au crescut mai mult decat in 2010 ca si cum nu ar fi existat un efect de baza. La fel si in industrie.

   Dar chiar si cand lucrezi cu cifrele lor iti trebuie o temperare agresiva a preturilor in 2012 pentru a avea crestere economica reala. Imposibil din punctul meu de vedere.

   Revenind la 2011, totul arata foarte similar cu 2008 asa ca ma gandesc ca “output gap” este de fapt pozitiv in 2011 datorita scaderii de PIB potential. Este singura explicatie pentru cresterea preturilor din economie asa de mult in 2011.
   Investigam.

 2. Din cite stiu in 2011 PIB-ul estimat a fost mult sub cel realizat. Am I wrong?

  Iar daca va intreba cineva in martie 2011 despre cresterea economica, raspunsul bazat pe diverse calcule si parametri, ar fi fost cam acelasi: “e foarte putin probabil sa avem crestere economica”.

  Asha ca hai sa ne intrebam de ce n-ar fi PIB-ul realizat in 2012 mai mare (daca in 2011 s-a putut, in 2012 de ce nu s-ar putea?), sau de ce “deflatorul” n-ar fi mult mai mic, avind in vedere ca in 2011 ne asteptam la o inflatie foarte mica (in 2010 si 2011 a extstat influenta cresterii TVA).

  Parerea mea e ca nu stim ce se va intimpla in 2012 (depindem foarte mult de piata europeana care e inca foarte volatila), dar as putea paria ca la finalul anului vom avea crestere economica de macar 1%.

 3. Florin,

  Interesant e de aflat, pentru cine are timp, cat din cresterea nominala PIB 2011 supriza e din pix, sau mai bine spus autoconsum a la Hedonic Adjutments…

  Oricum, profesionalismul si transparenta la INS sunt rusinos de scauzte. Nu am nici un dubiu, daca e nevoie INS va iesi cu un PIB deflator exact cum trebuie.

  Ar trebui sa te gandesti daca deprecierea RON versus EURO de la sfarsitul saptamanii trecute nu are legatura cu asta… adica metode de crestere PIB nominal…..

  Apropo, tu ce parere ai intre corelarea Deflator – CPI? Pe termen lung ar trebui sa fie in medie la fel sau cum?

  1. @i-conomics
   Surpriza este din deflator. Sunt cateva componente care au avut o crestere in preturi cu mult peste asteptari fata de anul anterior.
   Defaltorul si CPI ar trebui sa se miste in tandem, poate cu defaltorul putin mai mare, dar in tarile dezovoltate sunt foarte apropriate. Oricum, preturile dein economie are trebui sa se miste impreuna pentru ca sunt determinate endogen, nu vin impuse de undeva de afara.

   1. @Claudiu
    De acord, dar cheltuielile guvernamentale trebiue sa nu creasca mai mult decat sunt estimate in bugetul pe 2012 si nici arieratele.

    Daca economia are un deflator 3.4% si creste la 609 miliarde RON, am pierdut o sticla de vin bun.deal?

    P.S>. Mai mult decat reputatia ??? ๐Ÿ™‚

   2. Nu sunt prea multe conditionari? ๐Ÿ™‚

    Propunerea mea de pariu este fara if-uri. Pentru ca nu cred ca vom atinge deficitul bugetar prognozat. Dupa alegerile locale, vom avea one big red map, care va induce ideea ca USL a castigat deja alegerile parlamentare, moment in care guvernul va majora cheltuielile bugetare (in buget sau prin arierate).

    Sub o forma sau alta, constient sau nu, o parte din puterea de cumparare din 2013 va fi adusa in 2012. Suficient cat sa evitam recesiunea in 2012… ๐Ÿ™‚

   3. @Claudiu
    E o singura conditioanre, data de estimarile oficiale.
    Dar uite ce spunea Philip Tetlock despre expert predictions :”The political expert who bores you with an cloud of โ€œhoweversโ€ is probably right about whatโ€™s going to happen. The charismatic expert who exudes confidence and has a great story to tell is probably wrong.”

   4. OK, acceptand conditionarea ref la ch guvernamentale si arierate, ma prind la pariul cu deflator 3.4% si creste la 609 miliarde RON (sau orice alta combinatie intre ele). De acord?

   5. La partea cu predictiile, practica noastra arata ca mai degraba cei legati de politica au siguranta absoluta (si ignoranta) a previziunilor exacte si cei legati de economie au indoieli si scenarii (taxate ca fiind proba suprema a incompetentei). Conform zicerii “voi, economistii”… ๐Ÿ™‚

 4. Eu personal nu cred nici in ruptul capului ca GDP deflator poate scadea sub 5%. Cu toate acestea cred ca este posibil sa avem un PIB peste 609mld RON.. si de aici sa incropim o crestere infinit de mica pentru ochii alegatorului.
  In realitate, datele statistice furnizate de INS si etc. cred ca nici macar nu trebuie bagate in seama. Au o marja de eroare plus minus atat de mare incat.. mai mult te incurca. Cine are cum, solutia e sa faca sondaje statistice proprii in piata si de acolo sa observe directia reala a economiei… la nivel de date macro avem un fel de fata morgana.. degeaba vorbim de PIB de deflator de PIB potential si alte chestii fanstamagorice omului de rand.. daca toate acestea se bazeaza pe informatii dezvoltate profund incompetent si netransparent.

  Merge si vinul rosu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s