O provocare

Cresterea salariilor in sectorul public cu 15% inseamna un cost pentru 6 luni, in 2012, de 735.000.000 EURO.
Si acum o provocare.

Puteti sa gasiti alte destinatii pentru acesti bani care sa fie superioare din punct de vedere al contributiei lor la bunastarea intregii societati?

Advertisements

12 thoughts on “O provocare

 1. 1 milion euro maxim – crearea unui site web + umplerea cu date a fiecarui roman.
  Pe site vei putea vedea:
  – datele personale
  – ce datorii ai la stat
  – date statistici despre tine si despre populatie
  – toate documentele tale in format electronic. De ex, daca vrei sa iti faci permis de conducere, trebui doar sa apesi un buton. Decat sa te duci cu un dosar plin de documente.
  Pe site vei putea face:
  – trimite mesaje la reprezentatii
  – vota propuneri legislative + referendumuri
  – aplica sa iti faci firma sau PFA in 15 minute
  – comunica cu orice institutie a statului instant

  Un astfel de site elimina 90% din birocratia romaniei. Deci, 600.000 de persoane care lucreaza in birocratie pot fi dati afara din sectorul public.

  Cu un astfel de sistem, cat va dura un referendum national? Cateva sute de mii de euro.

  Precizez ca transferul de date din sistemul vechi in cel nou costa mai mult. Insa transferul se poate face de catre birocrati, care sunt deja platiti.
  ***
  1 milion euro maxim – toate pamanturile si locuintele din Romania sa fie puse pe o harta gen google maps(poate chiar sa aiba suport google maps)
  Iar harta sa fie pe net si accesibila de catre orice persoana
  si acolo sa poti vedea cine are ce pamant si casa oriunde in Romania

  Cele 2 proiecte de mai sus, eu singur le pot construi intr-o forma de baza in 2-3 luni, poate chiar si mai repede(fara sa transfer datele din vechile sisteme). Asta pt. ca stiu sa construiesc aplicatii web.
  ***

  Ok, am ajuns la 2 milioane din 735 milioane. Fara a ma da mare, eu daca as avea control nelimitat la buget, as avea un surplus de cel putin 10% din PIB in primii ani.

  Sutele astea de milioane si daca platesti datorii publice externe cu ele si e tot mai bine decat sa ii bagi in sistemul public.

  ***
  Ce as mai putea sa mai fac?
  Daca ai primul sistem in loc, adica prima mea propunere de mai sus, atunci pur si simplu adaugi la fiecare persoana de peste 65 de ani ca primeste pensie. Iar daca persoana a primit pensia pe luna X, atunci vifezi ca a primit-o.

  As egala toate pensiile. Toate persoanele care au 65 de ani sa primeasca in fiecare luna 600-700 lei indiferent de contributii. Nu ai 65? Atunci nu primesti ajutor de pensie. Si da, o sa se numeasca: “ajutor de batranete” in loc de “pensie”.

  Astfel se fac economii iar persoanele apte de munca, ce au varsta de sub 65 de ani, sunt trimise inapoi la munca. Cand ma gandesc numai cat se cheltuie pe an cu calcularea fiecarei pensii in functie de grupa 1,2,3 etc.

  Astfel, toata lumea stie ce pensie o sa aiba si cat o sa o primeasca. Si nu o sa mai existe pensii de mii de lei si nici pensii de 300 lei. Iar per total, statul va cheltui mai putin pe pensii. Pt. ca cei de sub 65 de ani nu vor primi nici o pensie fiind considerati apti de munca. Daca pot sa stea la birt, pot sa si munceasca.

  ****
  Si mai exista o tona de chestii care se pot face pe gratis sau cu bani infimi. Ele includ in special taieri de personal si de atributii ale statului in economie.

 2. Subventii in agricultura,dotari spitale,dar cum pe la noi nu ne intereseaza ce mancam si cat de sanatosi suntem las ca e mai bine cu liberul arbitru :-).Da-le bani ca stiu ei mai bine ce sa faca cu ei cum au stiut si inainte de 2008 (masini,alcool,tutun,vacante de mii de euro facute de amariti pe credit ,cotete imobiliare umflate cu pompa,etc).Mai bine deduceau din impozit pt cei care investeau in educatie si sanatate si restul lasau cum este ca oricum se vor duce in inflatie la alimente si servicii.Dar cum spunea cineva, fara caracter si fara viziune la nivelul conducerii un popor e terminat (e valabil si pt putere si pt opozitie ).Asa ca o sa fie ceva gen Ghita care mai primeste 2 paie in drumul spre taiere.Cat despre bani nu conteaza cati ai ci ce poti face cu ei.Am vazut acum cateva luni un studiu care arata ca o familie din Germania traieste mult mai bine cu 30000 de euro decat una din SUA cu 80000 USD pe an.Ghici ce luau in calcul ?Alimentatie,chirie,asigurare medicala,educatie pt copil,etc.Exact ca la noi nu?:-)

 3. Cu 150.000 de euro eu aş cumpăra o casă, o maşină de tipărit şi hârtie pe care le voi da familiei Paul Goma. Vom avea un dascăl, un intelectual în România. De aici ar trebui să începem.

 4. Educatie, sanatate si infrastructura sunt priotitatile din punctul meu de vedere. Dar cum in educatie si sanatate poti foarte usor sa nimeresti niste gauri negre si banii trebuie dati cu grija, imi ramane solutia unei lucrari importante de infrastructura, de exemplu linia de metrou Gara de Nord – Otopeni.

 5. Statul stie cel mai bine cum sa-i foloseasca asa ca daca el a zis cresterea salariilor asa sa fie! 🙂

 6. Programe de reach out si diseminare efectiva la publicul larg (la toate nivelele :copii, adolescenti, adulti) pentru eliminarea analfabetismului economic si financiar din Romania.

  Axate pe explicarea termenilor economici si financiari pe intelesul tuturor. Prezentarea teoriilor economice (Austrian vs John Maynard Keynes) si a “economic facts and fallacies” (Henry Hazlitt, Milton Friedman, von Mises etc)

  Finantate si derulate pe o perioda de 20 de ani. Coordonate de BNR, in colaborare cu organisme similare externe ca de ex ECB si diseminate gratis si consecvent pe toate canalele media (radio, tv, internet media, concursuri de popularizare cu premi in ban etc).

  Implementate inteligent si cu succes aceste programe pot ajuta
  alegatorul roman sa ia “un informed decision” inainte de a merge la vot, si implicit la diminuarea sarlatanismului politic de Dambovita.

  Next: programe de popularizare ale Constitutiei, explicarea atributiilor institutilor statului, separarea puterilor in stat etc
  ,

 7. Aș sfârteca infrastructura actuală, și asta nu ia bani ci determinare. Eu nu am educație financiară dincolo de emisiunile lui Max Keiser și sit-ul ZeroHedge, și picături din ce mă interesează în mod special (cum ar fi Mises).

  Dar mi se pare logic:
  Nu e cel mai important să fii independent? O țară suverană nu e frate suverană cu datorii la FMI sau BCE. Deci aș plăti o parte din datoriile externe. Apoi aș stabili mișcarea Transition Towns prin toată România.

  Cu prea puțini bani, dar mobilizare socială, am putea stabili permacultură/agricultură permanentă care să ne dea atâta mâncare, că după câțiva ani nu ar fi necesar să importăm mai nimic.

  Dincolo de asta, educație. Școli Montessori peste tot. Școli unde se face logică și retorică, și unde nu se folosesc note ca unealtă a instituirii fricii și mentalității de sclav. Trebuie să redefinim parametrii conversației, nu să ne învârtim prin același gulag mental. Totul e stricat, deci totul trebuie luat de la început. Și fără să luăm ca exemplu țări care fac bani din războaie sau care își lasă piața pe mâinile unor tehnocrați psihopați.*

  Mai am idei 🙂

  *psihopați adică genul seducător care calcă pe cadavre, nu Hannibal Lector.

 8. Solutia cea mai banala: reducerea taxelor in cuantum total egal cu suma respectiva, adica returnarea banilor la contribuabili. Eu stiu ce e mai bine pentru mine. Sa crezi ca altul stie mai bine ce e pentru tine e un semn de mare gogomanie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s