Ce a spus BNR astazi 29.03.2012?

BNR a decis astazi reducerea dobanzii de politica monetara de la 5.5% la 5.25%. O decizie anuntata de randamentul la care s-a imprumutat Ministerul de Finante la scadente de pana la 1 an. Ar fi fost o dovada de foarte mult cinism din partea BNR daca nu ar fi redus dobanda astazi si ar fi lasat bancile comerciale sa se finanteze de la BNR la 5.5% in timp ce aceastea finantau statul la 5.25%.

Dar ce ne-a spus BNR astazi, la o prima citire?
In comunicat sunt prezentate doua motive principale care sustin decizia de astazi:
1) “Rata anuală a inflaţiei şi-a continuat trendul descendent, coborând la nivelul de 2,6 la sută în luna februarie 2012 de la 3,14 la sută în decembrie 2011” sau “Efectele statistice de bază vor determina creşterea temporară a ratei anuale a inflaţiei în a doua parte a anului 2012, fără însă ca aceasta să depăşească intervalul de variaţie din jurul ţintei de 3 la sută.”
2) “Evoluţiile indicatorilor macroeconomici atestă persistenţa deficitului de cerere agregată în condiţiile temperării dinamicii anuale pozitive a producţiei industriale şi a exporturilor pe fondul accentuării incertitudinilor privind perspectivele creşterii economice la nivel European”

BNR ne spune, asadar, ca inflatia scade si va scadea iar economia daca va creste o va face la un nivel sub potential. De fapt cele doua sunt corelate si cauzalitatea vine dinspre economia reala, care nu creste, catre preturi, care nu au cum sa creasca in aceste conditii. (este intersant cum in aceasi sitautie in 2008 BNR a decis sa creasca dobanzile!!).

Tot astazi BNR ataca din nou subiectul canalului de transmisie a politicii monetare. A spus trei lucruri importante referitor la acest subiect:
1) “În aceste condiţii, banca centrală a început în toamna anului 2011 un ciclu de reducere a ratei dobânzii de politică monetară şi de adecvare corespunzătoare a condiţiilor lichidităţii, mişcările fiind receptate rapid de către piaţa monetară prin scăderea ratelor dobânzilor interbancare sub nivelul ratei dobânzii de politică monetară”
2) “Îmbunătăţirea condiţiilor pieţei monetare a indus o tendinţă continuu descendentă a randamentelor titlurilor de stat pe piaţa primară, piaţa secundară a acestora devenind de asemenea mai activă”
3) “Cu toate acestea, tensiunile şi incertitudinile asociate crizei datoriilor suverane la nivel european s-au resimţit şi pe piaţa bancară românească prin limitarea expunerilor reciproce între instituţiile de credit. Aceasta a exercitat un impact nefavorabil asupra distribuţiei lichidităţii în sistemul bancar şi pe piaţa monetară şi a impus intensificarea rolului de reglare a lichidităţii al băncii centrale, în consonanţă cu tendinţele pe plan european şi mondial. Coroborate cu particularităţile raportului dintre credite şi depozite la nivelul fiecărei bănci în parte şi cu procesul de reducere a datoriilor de către unele instituţii de credit în linie cu tendinţe similare aflate în desfăşurare pe plan european, dezvoltările menţionate anterior se reflectă într-un proces mai lent de redresare a creditării sectorului privat”

BNR ne spune ca lichiditatea din sistemul monetar este optima iar acest lucru se vede in reducerea dobanzilor de pe piata monetara. Aici trebuie mentionat ca majoritatea tranzactiilor si a lichiditatii se invarte in jurul scadentleor de pana la 3 luni. Tot BNR ne spune ca economia reala nu a putut beneficia inca de aceste dobanzi reduse deoarece exista neincredere in sistemul financiar bancar care a dus al o distributie defectuoasa a lichidiatatii intre banci. In mare parte acest lucru este adevarat doar ca aceeasi problema a fost rezolvata de alte banci centrale prin injectarea de lichiditate la scdente mai mari si intr-un mod predictibil.

Mai departe BNR ne da un exemplu care ar trebui sa sustina teza functioanrii canalului de transmiterea a politicii monetare. “Datele statistice aferente lunii februarie 2012 privind evoluţia ratelor dobânzilor la împrumuturile acordate sectorului neguvernamental sunt aşteptate să confirme continuarea transmisiei semnalului monetar, în principal pe segmentul creditelor pentru sectorul companiilor nefinanciare, unde ritmul de creştere al creditelor noi în lei este apropiat de cel al împrumuturilor nou acordate în valută”.

Primul grafic arata ce spune domnul Guvernator. Pentru luna februarie creditele in lei pentru corporatii au avut un ritm de crestere apropiat de cel al creditelor in euro pentru corporatii. Dar, in acelasi timp rata de crestere din februarie a creditului in lei pentru corporatii este mai mica decat cele din inauarie 2012 si decembrie 2011. Astfel ce vedem este de fapt o scadere a ratei de crestere a creditului in lei pentru croporatii in timp ce banca centrala scade dobanda de politica monetara. Relatia ar fi trebuit sa fie inversa.

In acelasi timp este foarte imporatant de vazut care sunt creditele in lei care cresc. Dupa cum arata graficul de mai jos este vorba de creditele de pana la 1 an care sunt folosite de corporatii pentru acoprerirea cheltuiellior curente. Nu este vorba de credite pentru investitii. Este normal sa fie asa deoarece lichiditatea cu pret scazut se gaseste numai la scadente reduse deci si creditele in lei vor avea scadente mici.

La final am o observatie. In comunicat apare cuvantul “adecvat” de 4 ori. Asta inseamna ca decizia de azi a fost una adecvata conditiilor economice actuale?

Advertisements

2 thoughts on “Ce a spus BNR astazi 29.03.2012?

  1. Din ce inteleg eu BNR-ul spune printre randuri ca:
    Avem un caz de manual de crowding out facut de stat.
    Agregatul M1 redus si injectii de lichiditate la maturitati reduse pentru a controla cursul de schimb si implicit ponderea unei datorii guvernamentale si private in mare parte denominate in EUR.

    In ceea ce priveste semnalele optimiste, eu inteleg ca dupa campania agresiva de imprumuturi de la inceputul anului facuta de Finante, urmeaza o perioada in care guvernul nu va mai apela la imprumuturi de pe piata locala. Totusi, asta nu inseamna implicit si ca bancile se vor reorienta spre imprumuturi catre mediul privat pe termen mai lung.

    Mie situatia asta imi suna tare mult a criza de lichiditate (introdusa?), mentinuta si controlata de BNR.

  2. Imi place mult acest mesaj al tau, mi se pare mult mai util sa inteleg de pe blog ce vrea sa spuna BNRul, nu ce greseste BNRul, ca partea a doua nu ma ajuta cu nimic. Multumesc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s