O explicatie pentru cresterea deflatorului (update)

by florincitu

UPDATE: Anul trecut incercam sa-mi explic cresterea PIB nominal din 2011 cu mult peste asteptari.
Raspunsul era mult mai simplu:
Ponta: O eroare a Statisticii privind PIB-ul reduce cheltuielile bugetare cu aproape 1 miliard lei

Articole similare:
The surprise in the already well known 2011 GDP figure

Cum protejam PIB-ul potential de manipularile politicienilor?

Ce spuneam atunci:
Un mare semn de intrebare referitor la cresterea economica din 2011 vine din partea deflatorului PIB (cresterea generalizata a preturilor din economie) care a crescut mult mai rapid decat asteptarile sau decat ar fi recomandat o serie de indicatori: cresterea preturilor de consum, somajul, cursul de schimb sau deficitul de cerere agregata din economie (output gap negativ).

Dar daca unul din indicatori nu este masurat corect? Am mai spus aici ca cel mai mare efect al crizei economice pentru Romania este scaderea potentialului de crestere economica. Astfel, o explicatie pentru cresterea preturilor din economie ar fi data de existenta unui exces de cerere agreagata in economie (output gap pozitiv). Desi pare bizar sa vorbim de exces de cerere pentru o economie emergenta la o crestere reala de numai 2.5%, acest lucru este posibil daca in ulitimii ani potentialul de cresterea al economie a scazut. Din pacate exact asta s-a intamplat in Romania din 2009 si pana astazi.

Folosind filtrul H-P ( metodologie folosita si de comisia de prognoza) prin care separam ciclul economic de trend vedem ca in 2011 PIB-nominal a crescut peste cel potential (HPTREND).De aici si presiunea pe costuri din economie si o crestere generalizata a preturilor.

Al doilea grafic arata PIB-ul potential pana la sfarsitul lui 2008 in comparatie cu PIB-ul potential la sfarsitul lui 2011. Este clar ca astazi PIB-ul potential este mult mic.

Din punctul meu de vedere un PIB potential mai mic poate explica o mare parte din cresterea preturilor din economie imediat ce economia a data semne de revigorare. Pentru a putea “relaxa” aceasta situatie politicile economice trebuie sa cuprinda masuri care istoric au dus al cresterea PIB-ului potential. Cateva exemple: taxe si impozite mai mici, o infrastructura dezvolatata, libera circulatie a capitalului si a fortei de munca, garantarea dreptului la proprietate.