5 thoughts on “Romania dupa 3 ani de FMI

 1. Alternativa la FMI a fost adoptata de Ungaria. Rezultatul 27% TVA, taxa bancara si pe activitatea retailerilor, pensii private nationalizate, datoria publica a explodat, serioase derapaje de la procesul democratic, deficit bugetar raportat cu cca 3% mai mic decat calculele bancii centrale, o banca centrala controlata direct de guvern, aparitia si profilerarea dreptei extremiste (Jobik) si lista poate continua.

  In plus sa nu uitam, FMI-ul impune tinte, nu si modalitatea de a le atinge.

 2. Exact. Daca spuneam eu ce a scris DDR ziceai ca sunt comunicate oficiale sau ca-s BNR undercover. DDR a sintetizat adevarul si fapte reale si nu altceva. In plus, pe graficele tale pot sa spun ca arieratele s-au stabilizat cu tendinta de scadere, ca datoria publica s-a dublat, ok, dar hai sa vedem de unde am pornit si la cat suntem acum fata de altii cu datoria asta, si per total hai sa vedem ce s-ar fi intamplat fara atat de blamatul acord FMI. De unde luai bani in regim de urgenta? Nu mai zic ca ai ales 5 grafice din 30 cate sunt, si despre GDP si despre inflatie si despre solvabilitate, stabilitatea leului somaj…Si orice comparatie cu cehii sau polonezii (care sunt exceptia Europei) trebuie facuta avand in vedere diferentele economice, de structura, de consum si mai ales de situatia antecriza. Nu se tine cont deloc de unde am pornit si ce am facut inainte de 2008.

  1. @Grasutu
   Cateodata am impresia ca nu citesti ce scriu. Eu am arata efectele dupa 3 ani de relatie cu FMI asupra PIB potential. In acelasi timp se vede clar ca nu stam mai bine la costuri de finantare decat media tarilor emergente din UE, desi avem bani si “guidance” FMI. Nu am vrobit de tinte pe termen scurt.
   Deja am facut o prezentare unde compar Romania cu Ungaria. Este pe blog si usor de accesat.

   Este un link la raport pentru cei care vor sa citeasca tot raportul. Situatia arieratelor arata mult mai rau daca includeam si pe cele pentru firmele de stat – dupa ultimul raport FMI la 2.9% din PIB.

   In rest, comentariile tale sunt doar presupuneri si scuze. Nu am cum sa le combat. Nu stiu cum sa combat greaua mostenire si destinul nefavorabil al acestui popor. Singurul din Europa cu un asa destin si unde institutiile publice ori sunt neputincioase ori stiu ele ce fac dar nu ne spun si noua.

 3. Pai relatia cu FMI a fost un succes…pentru FMI, bineinteles….ganditi-va putin: au taiat facturi de 20 mld EUR ( sau cat or fi taiat ) si in loc ca bancile sa suporte pierderile care trebuiau suportate pentru desfraul din 2005-2007, acum avem situatia clasica “privatize gains( big time), socialize losses( even bigger)”…

  Ei si-au luat dobanzile, prostii au platit( adica boborul) si toata lumea e fericita, cel putin la Guvern si pentru politicieni( ca nu s-a rupt caruta inainte de alegeri)…oricum ei au compensat cumva( nu spunem, ca stie toata lumea) cresterea TVA cu 5% in 2 zile lucratoare, impozitul minim ( care a inchis zeci de mii de microintreprinderi care cat de cat dadeau de mancare la 2-3 oameni fiecare ).

  Daca ati fi Christine Lagarde, nu ati aplauda un asa bun platnic ?..ce conteaza ce ramane in urma…bine ca incasam dobanzi si calatorim la 30 de summituri pe an, ca sa “salvam lumea de ea insasi” ( o tema comunca la toti care au Phd si care s-au preumblat in aerul rarefiat al Harvard, Oxford, etc )…

  Sa ne uitam putin mai la stanga pe harta…Islanda…le-au aratat degetul ( stiti care ) si acum ( culmea, nu ?) se pare ca se apropie din nou de Investment Grade…figure it out !!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s