Despre balanta comerciala

În luna februarie 2012, conform estimărilor preliminare ale Institutului Naţional de Statistică, exporturile au însumat 15261,3 milioane lei , iar importurile au însumat 17486,5 milioane lei. Deficitul comercial în luna februarie 2012 a fost de 2225,2 milioane lei.

Pentru o economie mica si deschisa evolutia balantei comerciale este foarte importanta. De exemplu, in 2011 in ultima parte a anului contributia comertului extrior la cresterea economica a fost negativa dupa ce in 2009 si 2010 a avut o contributie substantiala.

Primul grafic prezinta balanta comerciala (exporturi minus importuri) in miliarde de RON. Este evidenta scaderea dupa 2008 de la 9 miliarde la 4 miliarde deficit. In acelasi timp aceasta evolutie era de asteptat avand in vedere recesiunea din Romania dar si din UE. Dar se mai observa un lucru: sezonalitatea balantei comerciala. Altfel spus, deficitul comercial este mai mic in prima parte a anului.

Ca sa putem sa vedem o anumita tendinta balantei comerciale este nevoie de eliminarea acestei sezonalitati. Un mod este prezentat in urmatorul grafic. Aici vreau sa punctez doua lucruri.
Primul, diferenta foarte mare dintre balanta comerciala din 2008 si cele din 2009, 2010 si 2011.
Al doilea, deficitul comercial a scazut in fiecare an – 2009, 2010, 2011- in primele luni ale anului. In 2012 pentru prima data din 2008 incepem anul cu un deficit comercial mai mare decat in anul anterior.

Ce se intampla? Un deficit comercial mai mare poate sa fie rezultatul (de exemplu) unei cresteri atat a importurilor mai rapida decat cresterea importurilor sau de scadere mai lenta a importurilor decat a exporturilor. In primul caz vorbim de un deficit “bun” (atata timp cat nu ajunge iar la cote alarmante si este finantat cu capital pe termen scurt) pentru ca este rezultatul cresterii cererii interne dar si a competitivitatii internationale. In al doilea caz vorbim de un deficit “rau” pentru ca scade atat cererea interna cat si competitivitatea internationala (sau scade cererea externa). Datele prezentate mai jos pentru Romania arata ca de cateva luni suntem mai aproape de un deficit “rau” decat de unul “bun”. Inca un element care nu sustine cresterea economica pozitiva din 2012.

Si nici din exterior lucrurile nu arata foarte bine. In urmatorul grafic este prezentata rata de crestere a comertului cu amanuntul (indice de volum) pentru Romania si UE, evolutie ce sustine pe termen scurt (cel putin ) teoria unui deficit comercial “rau” pentru Romania.

Advertisements

4 thoughts on “Despre balanta comerciala

  1. Cred ca datele sunt prea putine cat sa iti dai cu parerea pe 2012. Ai datele doar pe ianuarie si februarie 2012. Adica pe 1/6 din perioada.

      1. @Adrian
        Exact.Aveam si graficul asta facut dar nu l-am mai pus in articol. Totusi in articol am mentionat ca pentru prima data din 2008 in 2012 deficitul pentru primele2 luni a fost mai mare decat cel din anul anterior (graficul 2).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s