Reading the Romanian yield curve

During the last 14 months the Romanian yield curve shifted downwards. The move has been accelerated since November 2011 as the central bank started to lower its key policy rate while injecting liquidity at the short end (7-day repo auctions). This has allowed the Romanian government to borrow cheaper but short maturities and has led to the yield curve depicted below.

What does this curve (i.e. Romanian financial market) tells about the future of the Romanian economy?

The latest sharp drop in the short end of the curve suggests that the financial markets expect one more cut from the NBR. But the fact that the curve slopes upwards tells us that players in this market (mostly local banks) expect monetary policy to increase rates afterwards (short term rates to increase).
Given the current inflation forecasts from the NBR there should not be a reason for the market to expect higher short term rates in 12 months. The only reason would be if the market players expect inflation to increase in spite of the central bank’s forecasts.

In the same time if we look at the spread we see a different picture. As there is no applied work on the fixed income in Romania I use 4 different measures of the spread: 10yrs-6mth, 5yrs-6mths, 3yrs-6mths, 1yrs -6mths. Also, it is important to note that most liquidity is found in maturities up to one year. Nevertheless, it is quite clear that the spread has been falling recently for all these measures. If what works in other economies applies to Romania then the spread signals a weak Romanian economy ahead (but not recession yet).

Thus, we have two signals from the Romanian financial markets: increasing short term interest rates in the next 12 months due to higher expected inflation and a slowdown in the economic growth (not recession yet).

Advertisements

22 thoughts on “Reading the Romanian yield curve

 1. @ florine, eu tot ma intreb ,tu tragi aici semnale cu toate diagramele tale minutioase si stiintific eleborate despre toti indicatorii care anunta o viitoare scadere a economiei nationale.tinand seama si de situatia prea putin optimista din europa si sua, ma intreb ,domnii de la bnr sunt asa incremeniti in idee? ce naiba se intampla in tara asta,pana si singurii care nu prea pot fi alesi dintre nespecialisti , exceptie bogdan olteanu, pana si astia sunt cu pluta ?
  vad ca pe rtv toata lumea cauta cele 30 de miliarde ale lui stolojan si faceau niste comentarii de limba chineza.sper ca ai vazut ce concentrati erau ziaristi si parlamentari la un loc , dar banuiesc ca nu te-ai distrat ca mine…..de chestiunea asta….pentru tine care ai lucrat la case mari e mai mult trist bag seama.

  1. Pe politicieni nu ii intereseaza economia. Ii intereseaza doar ca robinetul cu bani dinspre populatie catre ei sa functioneze. Ei se comporta ca un parazit, si o optimizare si crestere accelerata a economiei este imposibila atata timp cat ei sunt la putere. Pana atunci, Romania nu poate sa creasca mult mai repede decat vecinii sau Europa.

   1. pe politicieni nu ii intereseaza economia pentru ca habar nu au ce inseamna asta si sunt superficiali.daca gradul de cultura politica in electorat e forte scazut, atunci nivelul de cunostinte economie al politicienilor e si mai scazut ,ingrijorator chiar.uite numai la ce dibiteaza presedintele,care are impresia ca in tara asta sunt numai prosti si le poate servi orice gogorita economica.

   2. Da, sunt de acord ca majoritatea habar nu au. Insa, cand nu ai habar de un subiect e in pricipal din cauza ca subiectul nu te intereseaza. Ca doar nu te opreste nimeni sa citesti 10-20 carti pe un domeniu si sa incepi sa ai habar.

  2. @Gabriela
   Eu nu incerc sa fac pe nimeni sa-si schimbe parerea. Desi nu exista un sistem clar prin care cei care implementeaza politicile economice raspund pentru decizii gresite (pentru ca exista clar un sistem in care “performanta” este rasplatita) eu sper ca cetatenii in final vor realiza cine ce a facut.
   Ce incerc eu este sa explic efectele acestor politci economice pentru sectorul privat ca la randul sau acesta sa poata sa ia deciziile de economisire/investire cele mai bune. Sper ca analiza mea independenta (si grauita) sa ajute.

   1. ba ar trebui sa te intereseze sa le schimbi parerea ,si eu cred ca o faci cand vii pe la emisiuni si explici foarte clar ce se intampla in prezent.te felicit pentru asta si cred ca daca nu ai dori sa schimbi ceva nu ai pierde vremea pe la tvruri.pacat ca in romania numai mediocritatile au succes.tocqueville spunea la 1850 ca francezul ii uraste mai mult vecinul decat stapanul.la noi e valabil si azi. eu cred ca cei care sunt mai slabi ca tine profesional,in loc sa te admire si sa asculte ce spui te invidiaza si asta in orice domeniu.

 2. I wonder how much of that 12m inflation is actually backward looking expected inflation. We are dealing with a depressed economy here, low demand and no perceived turnaround in the next few years. My guess is that the upward blimp will become more flatt in time if Romania continues with a 1 – 2 % growth rate.
  On the other hand this perception is justified if the Government becomes more active and decides to start spending money it does not have.

 3. Nici in restul tarilor nu sunt vesti bune, nu cresc toti si noi stagnam sau toti au perspective bune si noi nu. Pana si cehii se gandesc la mariri de taxe si reduceri de cheltuieli. Tot de la agricultura pot veni surprize ca BMW-uri inca nu facem.

  1. @Grasutu
   Nu cred ca zis nimeni ca noi suntem mai rau ca altii. Ce conteaza este ce facem noi pentru noi. Sau suntem fara optiuni pentru ca toti o duc rau si trebuie sa ne resemnam?

   Chiar nu inteleg ce legatura are comentariul tau cu ce am scris eu, in afara de dorinta ta de a gasi o scuza (alta decat deciziile de politica economica) pentru situatia grea din Romania.

   1. Eu am pus doar contextul la asta:
    “The sharp drop in the 1yr-6mth spread is hinting at a further slowdown in the economy.”
    comentariul tau de mai sus. Contextul economic nu e o scuza, e o realitate. Se poate interpreta si din alte comentarii de-ale tale ca se iau numai decizii gresite si la BNR si la guvern. Nu incerc sa scuz pe nimeni.

   2. @Grasutu
    Nu eu fac regulile, istoric un spread mai mic arata incetinirea ecnomiei. Un spread negativ da semanlul pentru recesiune. In rest, da atunci cand esti recesiune si tu vorbesti de cresterea salariilor publice sau de cresterea salariului minim (sustinut de opozitie) pe economie mi se pare o decizie gresita. E ca si cum si cum ai ignora contextul global si ai face politica monetara restrictiva cand intrai in recesiune.

    Dar asta este parerea mea. Poate ca altcineva are o lista de decizii economice bune care au dus la crestere economica, un PIB potential mai mare, cresterea puterii de cumparere =, etc pe care eu nu o am. Poate ma ajuti tu sa o gasesc. Pana atunci, I call it like I see it.

    Si acum o intrebare economica: cum poate contextul international sa influenteze PIB-ul potential al unei tari?

   3. Dar n-am negat regula spreadurilor, nici n-am negat ce ai spus si in general nu pot sa neg niste evidente (graficele puse de tine). Nici eu nu sunt entuziasmat de masura cu salariile, dar vad ca se pune accent pe deficitul de pensii. Asta tine de structura unei economii si nu e usor de rezolvat si n-o avem numai noi. De-aia probabil nici nu se dau afara prea multi bugetari, sau nu se grabesc cu asta, pentru ca ar scadea populatia activa. Eu spun doar ca nu poti sa faci minuni cata vreme ceilalti bajbaie. Ori ai consum intern (sau il stimulezi) cum au polonezii, ori ai exporturi in China cum au nemtii. Sau timp favorabil pentru agricultura cum am avut noi anul trecut. Cum noi depindem de UE cam asta e contextul nostru international. Asa ca da, avem perspective de stagnare, cresterile de 1% sau p-aproape sunt de fapt stagnari. Dar si scaderile de sub 1% sunt la fel, ca am vazut ca se face diferenta intre cresterea de 1% care nu conteaza dar o scadere de 1% tipa lumea ca e recesiune.

 4. @enigmatic
  la guvern se iau decizii bune? cum explici cuprumin?cum explici declaratia presedintelui ca nu se mai pot crea locuri de munca decat in minerit?sectorul privat e considerat deci mort ? si de ce? uite un patron de la ciment spunea acum cateva minute ca daca nu se reporneste creditarea nu e nici o speranta pentru IMMuri.bnr chiar nu poate face nimic sa reporneasca creditarea cu adevarat si nu doar sa spuna ca a facut tot ce e posibil pentru asta ? pe mine nu ma intereseaza ce spune bnr ci doar consecintele actiunilor ei.daca nu scuzi pe nimeni de ce nu explici tu ce tot intreba stolojan?

 5. Citind ultima postare a doamnei gabriela observ ceva care ma cam supara, sincer sa fiu 🙂 – “situatia” cuprumin. Ati putea oare scrie macar un articolas si pe tema asta ? Pentru ca eu , in momentul acesta nu stiu ce s-a intimplat exact. Am vazut articole in care apareau sume enorme ca valori estimative ale zacamintelor respective si ca se ajunsese la o vinzare pe aprox. $ 200 mil. dar cam atit. Atit am reusit sa aflu din presa, bine, ca sa fiu sincer nici nu-s un mare cititor, telespectator nici atit pentru ca presa romaneasca e atit de politizata si de competenta incit aceeasi mama are 2 copii la o televiziune si 4 la alta, 5 la un ziar si 3 la altul.

  1. Am gresit ceva si vreau sa-mi cer scuze: “Gabriela” trebuia sa scriu in loc de “gabriela”. Am scris asa din obisnuinta, de obicei scriu nume de politicieni si astia nu merita sa apesi si Caps Lock. 😀
   Bine, daca stau sa ma gindesc asta demonstreaza ca politicienii iti fac rau oricum: ori prin “masurile” politice pe care le iau, ori cum am patit eu acum: devii anafabet din cauza lor. 😀

 6. De abia acum am vazut post-ul tau. Caut de luni de zile, cam din noiembrie anul trecut, pe cineva care sa se uite putin la evolutia ratelor de dobanda in Romania pe curba de Ron, la maturitati mai indepartate de 1 an, unde evolutiile au fost destul de spectaculoase. Ca un “sideline” as remarca faptul ca nici o banca din ro nu are capacitatea (inca) sau interesul de a publica research serios pe fixed income momentan, poate si pt ca el a fost cvasi-inexistent pana acum la noi.
  De asta vreau sa fac ceva comentarii si pe ce ai pus tu aici.
  Dupa parerea mea, un usor flattening al curbei de randament (20-30- max 40 bp) nu trebuie asa usor interpretat ca semnal al unticiparii unei recesiuni. Eu zic ca mai posibil este ca acesta sa fie explicat in sens mai restrans de o miscare a investitorilor institutionali (noile creeate fonduri de pensii) de a fi in sfarsit long durata in conditiile in care zona lor (total gresita) de confort de pana acum – maturitatile de pana in 3-4 ani a inceput sa nu mai ofere randamente asa atractive (a fost mai intai dupa cum se vede si in primul grafic un bull-steepening, adica toate ratele au scazut dar ratele la termen scurt au scazut mai mult). De aici si pana la a spune ca se semnaleaza o recesiune, mai e ceva loc.

  In contextul in care rata-cheie a BNR este (sau de fapt nu este?) mai corelata cu rata la 3 luni sau la 6 luni sa zicem, ar fi interesant sa postezi grafice cu ratele forward la 3 luni si 6 luni, peste 1 an, 2 ani , 3 ani, 5 ani etc. Am putea vedea astfel daca a cumpara ACUM sau in urma cu x luni obligatiuni de 4-5-6 ani implica CE assumption despre ratele pe termen scurt (si implicit despre inflatie) la acele momente in viitor ?

  1. @Andrei
   Cred ca o mare parte din shift (toata curba a cazut) vine din lipsa lichidtitatii – interes mare oferta mica.
   Dar in afara de shift avem si un “tilt” in care short term a cazut mult mai mult decat long term – nu a fost paralel shift.

   Referitor la cat de bine poate curba randamentelor din Romania sa prezica o recesiune si eu cred ca trebuie sa citim cu mult scepticism in mesajele transmise. totusi, daca de uiti la “spread” si in special la (1yr-6mths) unde este cea mai mare lichiditate o sa vezi ca se aproprie foarte mult de 0.
   Dupa cum spuneam in post curba randamentelor nu da semanlul pentru recesiune (desi ar fi trebuit daca ne uitam la economia reala) dar spune ca urmeaza o perioada de incetinire – ceea ce mi se pare foarte aproape de realitate in acest moment.

   Imi promisese un coleg ratele fwd iar cand o sa le am o sa le includ in analiza.

   On a positive note, in curand o sa am un site cu analize pentru Investment professionals.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s