De ce creste cursul de schimb EURRON

Pe termen scurt, o zi, o saptamana, o luna sau chiar jumatate de an, cursul de schimb este inflluentat, de zvonuri, tranzactii pe termen scurt, criza politica etc. Pe termen lung, de la un an in sus cursul de schimb este influnetat de polticile fiscale, monetare, investitii pe termen lung sau datoria publica.

Ceea ce vedem in acest zile cu valoarea EURRON nu este o miscare semnificativa si nici importanta pentru tendinta pe termen lung a cursului de schimb. Ce va inflluenta acest trend vor fi deciziile economice ale urmatorului guvern (cresterea/scaderea cheltueililor publice, cresterea/scaderea datoriei publice, cresterea/scaderea impozitelor, cresterea/scaderea dobanzii de politica monetara). Este adevarat ca daca acesta stare de provizorat se mentine cateva luni atunci aceste miscari pe termen scurt vor influenta tendinta pe termen lung a cursului.

Dar de regula o eocnomie slaba va avea o valuta slaba iar una puternica o valuta puternica. Graficul de mai jos arata aceasta relatie, cresterea reala a GDP vs eurron, pentru Romania. (rate de schimb pe axa din dreapta cu rata inversata)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s