De ce creste cursul de schimb EURRON (partea a II-a)

Astazi nu este o zi de tranzactionare in Romania. Nici in cea mai mare parte a Europei. Dar RON este acum o valuta convertibila si poate fi tranzactionata oriunde in lume, la orice ora.

In aceste conditii cursul de schimb eurron a ajuns aproape de 4.5. Pentru ca nu este zi de tranzactionare in romania acest curs nu conteaza pentru piata interna. Ce conteaza este ce sa va intampla maine, poimaine si in perioada care urmeaza.

Totusi, ar fi fost bizar ca tocmai persoana in spatele careia se arunca cu un atac specualtiv care nu a existat sa nu comenteze recenta evolutie a cursului de schimb.

Pentru cei care abia au gasit acest blog am vorbit despre curs aici aici aici (asta nu a iesit) si aici .

Este important sa impartim evolutia cursului in doua etape: termen scurt si termen lung. Pe termen scurt orice este posibil. Inclusiv situatii care par anormale – o apreciere bursca a leului dupa o saptamana de depreciere in mijlocul unei crize mondiale. Pe termen scurt banca centrala conteaza cel mai mult. Poate sa influenteze cursul in orice directie. Singura limita exista atunci cand se incearca aprecierea leului pentru iar aceasta limita o reprezinta marimea rezerveor valutare. Pentru depreceierea leului banca centrala are resurse nelimitate – poate sa creasca masa monetara la infinit. Avand in vedere aceasta situatie este normal sa ne intrebam cum decide banca centrla sa intervina. De ce a fost ales acest moment cand are loc o schimbar majora pe scena politica din Romania pentru depasirea pragului de 4.4 si nu acum doua luni cand a avut loc o schimbare de guvern in cadrul aceleasi formatiuni politice? Banca centrala putea foarte usor sa opreasca deprecierea cursului dar din motive pe care publicul platitor de taxe nu le stie a ales tocmai acum sa lasa “piata libera”.

Daca pe termen scurt banca centrala este “king” pe termen lung este neputincioasa. Mai clar pe termen lung intervnetiile bancii centrale nu au niciun efect. In timp, atat persoanele fizice cat si persoanele juridice isi vor ajusta comportamentul ca sa tina cont de politica monetara (e.g. interventiile pe piata valutara) si astfel politica monetara devine fara efect.

Pe termen lung ce conteaza pentru o valuta este “puterea” economiei pe care o reprezinta. Economia Romaniei in ultimii 11 ani a avut o perioada mica dar semninificativa din punct de vedere al cresterii economice. Este singura perioada in care cursul de schimb a scazut (leul s-a apreciat). Din pacate gestioanrea defectuaosa atat inainte si dupa aceasta perioada a economiei au determinat tendinta pe termen lung a cursului.
Acest lucru devine si mai clar cand ne comparam cu Ungaria si Polonia de exemplu. In aceeasi perioada zlotul a pierdut 1%, forintul 16% iar leul 231%.

Sursa:eurostat

Este aceasta ierarhie sustinuta de ipoteza mea ca o tara puternica are o valuta puternica? Cu siguranta. Daca ne comparam in functie de PIB pe cap de locuitor ajsutat cu puterea de cumparare o sa vedem ca pentru leu urmeaza perioade grele daca nu implementam poltici economice care sa sustina cresterea.


Sursa:eurostat

Ce se intampla cu cursul de schimb in aceste zile nu conteaza. BNR o sa intervina si va calma piata. Eu cred ca nu este bine ce face dar acolo exsita alta parere. Problema este mult mai mare. Romania trebuie sa identifice fortele – politici economice gresite- care slabesc leul pe termen lung si sa le corecteze. Altfel, in 12 luni vorbim de EURRON la 5.

Advertisements

3 thoughts on “De ce creste cursul de schimb EURRON (partea a II-a)

 1. “Avand in vedere aceasta situatie este normal sa ne intrebam cum decide banca centrla sa intervina.”
  – ne intrebam si ne intrebam degeaba. N-o sa aflam. Da, asimetria informatiei.

  Daca pe termen scurt banca centrala este “king” pe termen lung este neputincioasa.
  – am vaga impresie ca si BNR stie asta

  Pentru depreceierea leului banca centrala are resurse nelimitate – poate sa creasca masa monetara la infinit.
  – teoretic poate sa faca orice. Practic mult mai putin.

  De ce a fost ales acest moment cand are loc o schimbar majora pe scena politica din Romania pentru depasirea pragului de 4.4 si nu acum doua luni cand a avut loc o schimbare de guvern in cadrul aceleasi formatiuni politice?
  – simplu: MRU nu avea de gand sa schimbe politicile macro, Ponta e mai rebel si vrea sa vina cu propria politica economica deci apar riscuri. Fitch abia asteapta sa dea pdf-ul cu perspectiva de rating. Deci risc. 4.4 e un prag psihologic pentru traderi, pentru BNR nu inseamna nimic, ca dovada ca nu l-a aparat.

  Asta cu devalorizarea leului de 231% e din ZF sau ZF s-a luat dupa tine? Ca de la Hostiuc n-am pretentii ca el compara mere cu pere cu struguri si-i da banane. Cand punem 2-3 valute in comparatie nu ar trebui pus si specificul tarilor? Ce-au patit, ce sisteme au, ce piete au, ce economie au? De ce nu compari cu rubla? Sau cu leva? Sau cu un cos de valute estice? Iar daca ma uit pe grafic nu vad mare diferenta intre zlot si RON desi economiile sunt diferite ca orice. Oare chiar atata putere sa aiba BNR incat sa tina leul de atata vreme sa nu treaca de 5 in conditiile in care rezerva a tot crescut?

  1. @Grasutu
   Eu cred ca avem una din doua probleme: ori tu nu citesti toata opinia ori eu nu ma fac inteles. Cred ca a doua.
   Opinia mea aici nu este despre curs sau BNR. Cursul este doar o oglinda a ce se intamplai in economie. Ce vreau sa sublinez cu aceasta opinie este ca un cumul de decizii eocnomice (fiscale si monetare) au adus leul pe acest trend. Ar fi bine sa te uiti la inflatia medie din cele trei tari pentru ceasta perioada.

   Ca sa fiu si mai clar: nu interventiile pe piata valutara vor stopa deprecierea pe termen lung ci inflatie mica si crestere econmica.

 2. dragi mei ia faceti salar minim bugetar si privat pe romania 1000lei pensie minim bugetara 1250lei si maxim pensie bugetara 3000 lei indiferent de munca prestata fara pensi speciale si salar maxim bugetar 3500 lei si la privat maxim 10000-20000lei cu anumite ajutoare acordate de guvern privatilor TVA-mai mic sau impzitul mai mic in functie de creare sau investitie al firmei si sa vedeti cum pleaca bugetari la privati si desfintati firma capusa CAS obligatoriu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s