Romania este prea saraca pentru a finanta un “buffer”

Ieri domnul Ministru de Finante, inca, Bogdan Dragoi, a dat o declaratie care merita analizata.

“Avem în conturi 5 miliarde de euro şi 7 miliarde de lei”, a declarat ministrul de Finanţe, Bogdan Drăgoi.

Aceşti bani “sunt la zi, în conturile Ministerului de Finanţe, plus toate precondiţiile finalizate pentru a a lua încă un miliard de euro care să completeze acest buffer de finanţare”, a spus Drăgoi.

”Eu vă pot spune despre situația actuală pentru că am avut discuții tehnnice cu Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană. Situația macro pemite revenirea salariilor. Este o opțiune politică a dânșilor, dar noi am creat premizele pentru creștere”, a precizat Drăgoi.
surss http://www.realitatea.net

Pe scurt Ministrul Finantelor ne spune ca in acest moment exista o anumita suma de bani in contul ministerului. Intelegem tot de la domnul ministru ca acesti bani ar pute fi folositi pentru cresteri de salarii, de exemplu.

Dar mai important este ce nu ne spune domnul Ministru. Acestia sunt bani care au venit la buget din colectarea impozitelor datorita cresterii economice peste asteptari? Nu cred.
Sunt bani care sunt rezultatul unei colectari mai bune a impozitelor? Nici asta nu cred.

Ramane o singura varianta. Banii pe care ii are acum la dispozitie sunt bani imprumutati de ministerul de finante. Perfect. Dar ministerul de finante trebuie sa imprumute bani doar pentru a acoperii deficitul bugetar si plata dobanzilor datoriei externe.

Am tot spus ca adminsitrarea finanteleor publice este un dezastru. Sa te imprumuti doar pentru a avea bani de cheltuit, si intre timp sa platesti dobanda pana gasesti un proiect, arata lipsa de profesionalism. Dar sa te imprumuti pentru a creste salariile arata limitele cu care ne luptam in politica fiscala.

Chiar nu inteleg cum dupa ce am dublat datoria publica ne bucuram ca am mai imprumutat echivalentul a 7 miliarde de euro tot pentru cheltuieli curente. Sper ca noul guvern sa aiba intelepciunea si sa plateasca anticipat acesti bani creditorilor

Advertisements

26 thoughts on “Romania este prea saraca pentru a finanta un “buffer”

  1. @Mihai
   It only matters for statistics. Short term NBR will defend it, right after the new PM visits the NBR. But the cost will be higher interest rates. Long term it is just one step towards 5 EURRON and further. As I always say: a weak economy cannot have a strong currency.

 1. Eu personal cred ca banii astia proveniti din imprumuturi si parcati in un fel de fond pentru “zile negre” sint o realizare la indicatia FMI . Care in nici un caz nu prevedea folosirea lor la consum prin mariri de salarii . Domnul Tanasescu a subliniat asta ieri seara la TVR info in un limbaj diplomat dar politicienii romani nu prea pricep mesajele . Ei sint obisnuiti de zeci de ani doar cu impartirea ciolanului pentru a avea voturi , lozinci gaunoase pe toate canalele presei si rezolvarea afacerilor private in spatele usilor inchise . 🙂

  1. @Stefan60
   E frumos sa dai sfaturi din astea, numai ca ne costa. Banii astia nu sunt gratis. Iar banii de la FMI sunt mult mai ieftini si ii accesam numai cand avem nevoie. Nu inteleg necesitatea acestui buffer.

  1. @Mihai
   Stii foarte bine ca exista bani mai ieftini la FMI. Sunt pentru situatii de urgenta.
   In plus, mie mi s-a parut ca urgenta era cresterea salariilor in sectorul bugetar.

   1. @Mihai
    Romania are un acord stand-by in derulare de unde poate sa traga bani daca are nevoie. In 2010 Romania a folosit banii de la FMI si BM pentru finantarea cheltuielilor curente la buget.

 2. Acum intelegm de ce ministerul de finante se imprumuta in “disperare” la inceputul anului…

  Off topic: amicul haiduc (sau pirat) financiar este acum in guvern…

  1. @Claudiu
   Ascultam lista cu ministrii si tocmai al el nu am inteles cu ce se ocupa. Pe urma am vazut. Ce sa zic? Felicitari si se pare ca unii nu cred balivernele cu atacul 🙂
   Asta nu ma opresete sa spun ce gandesc despre solutiile de stanga asa cum am facut pana acum.

   1. Imi inchipuiam eu ca adevarul va iesi, la un moment dat, la lumina. 🙂

    In alta ordine de idei, va fi foarte interesant cum dl Isar isi va aplica, din interior, ideile referitoare la salariul minim si la legea taxarii averilor mari. A fost foarte vocal pe ambele subiecte in ultima vreme.

   2. @Caludiu
    Eu sper sa nu reuseasca in ceea ce priveste salariul minim. In continuare cred ca este o masura gresita pentru acest moment in Romania. Eu inca mai sper in dreapta.

 3. Inca o data… 🙂

  Banuiala mea – nesustinuta d edovezi – e ca actualii decidenti economici de la varful politicii simt foarte putin starea reala a economiei. Iar sfaturile pe care le primesc (de la Voinea, Isar etc etc) nu sunt cele mai potrivite in conjunctura actuala.

  Pentru a lua masuri de dreapta, trebuie sa ai taria de caracter sa le lasi timp sa isi produce efectele. Nu prea ii vad in aceasta ipostaza pe cei din guvern.

  1. “Pentru a lua masuri de dreapta, trebuie sa ai taria de caracter sa le lasi timp sa isi produce efectele. Nu prea ii vad in aceasta ipostaza pe cei din guvern.”

   Niciodata nu este un moment bun pentru guvern sa adopte masuri de dreapta. De aceea trebuie fortati de noi sa ajunga acolo.

   1. Corect.

    Probabil in urmatorii ani vom avea o situatie similara cu perioadele 1992-1996 si 2000-2004: stanga in parlament si la guvern, dreapta mai degraba in societatea civila.

    Sa vedem cine se va inhama la munca asta…

   2. Oamenii politici de dreapta vor fi atacati in permanenta in perioada urmatoare (si nici credibilitatea oamenilor politici nu e la un nivel prea ridicat). De aceea implicarea societatii civile e fundamentala.

 4. Credibilitatea oamenilor politici “de dreapta” (si aici ma refer la pdl, pentru ca pnl e un partid bugetarist, socialist si cu traditie istorica deja de tradator al cauzei dreptei in favoarea intereselor personale ale principalului finantatorului care e un mare corupt btw, nu om de afaceri) din Romania e scazuta si din vina oamenilor politici, nu numai din cauza respingerii ideilor de dreapta. Nici macar dl F.C. nu reprezinta dreapta asa cum ar trebui. Dreapta are si o latura morala, care cred eu ca ar ajuta foarte mult la ascensiunea ideilor de dreapta, numai ca nimeni nu spune asta la noi.
  Adica in momentu’ asta sunt aproape socat sa vad ca dl F.C. a renuntat la discursul extrem de diplomatic ( si de enervant 😀 ) , gen bbc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s