Am ramas cu o intrebare dupa comunicatul BNR

In acest post scriam ca istoric BNR favorizeaza cursul in detrimentul obiectivului primordial al politcii monetare, inflatia. Mai mult, spuenam ca prin decizia de astazi BNR poate sa confirme sau sa infirme aceasta ipoteza a mea.

BNR a facut mai mult. A confirmat in conferinta de presa ca desi inflatia scade riscul deprecierii leului impune mentinerea dobanzii de politica monetara la 5.25%.

Sunt doua parti ale comunicatului care merita citite. Prima parte este cea care descrie conditiile economice prezente si estimarile pentru perioada urmataore. Aceste paragrafe trebuiau sa influenteze decizia BNR. Dar nu a fost asa.

“Evoluţia recentă a indicatorilor macroeconomici relevă continuarea dezinflaţiei în linie cu prognozele băncii centrale, precum şi revigorarea moderată a activităţii de creditare, inclusiv ca efect al transmiterii semnalelor de politică monetară din ultimele luni. Se remarcă totodată persistenţa deficitului de cerere agregată şi încetinirea dinamicii exporturilor pe fondul înrăutăţirii pe termen scurt a perspectivelor creşterii economice la nivel european şi mondial.”

“Prognoza actuală reconfirmă perspectiva plasării ratei anuale a inflaţiei în intervalul de variaţie din jurul ţintei pe tot parcursul orizontului de prognoză, în pofida unui efect de bază statistic nefavorabil temporar anticipat pentru a doua parte a anului 2012.”

In schimb este aceasta a doua parte a comunicatului care arata motivele reale din spatele decizei BNR de astazi.

“Perspectivele pe termen scurt sunt însă marcate de fluctuaţiile sensibile ale apetitului pentru risc al investitorilor. Acestea sunt corelate cu modificările aşteptărilor legate de creşterea economică pe plan mondial şi cu efectele asupra economiilor Europei centrale şi de est ale începerii procesului de reducere a expunerilor de către unele instituţii de credit din Uniunea Europeană. Evoluţiile interne în context electoral, suprapuse elementelor menţionate anterior, pot amplifica volatilitatea mişcărilor de capital.

Existenţa acestor riscuri şi incertitudini impune păstrarea unei atitudini prudente a ansamblului condiţiilor monetare în vederea ancorării eficace a anticipaţiilor şi pentru asigurarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu.”

BNR a decis ca politica monetara trebuie sa raspunda mai mult pericolelor care vin din afara tarii si care se vor vedea in primul rand in deprecierea cursului. Foarte normal. Dar, aceste pericole asa cum arata ele acum, inseamna recesiune in zona euro. Pentru Romania o recesiune in zona euro inseamana o scadere a cererii pentru bunurile produse in Romania dar si o scadere a investitiilor. Pe scurt un soc negativ pentru cresterea economica din Romania.

Punand cap la cap cele doua parti ale comunicatului raman cu o intrebare: in aceste conditii cand perpsectivele de crestere ale economiei natioanle se inrautatesc (persistenta deficitului de cerere agregata), inflatia scade este optim ca politica monetara sa ramana restrictiva?

P.S. dupa ce unele banci au pierdut bani finantand statul Roman la 5% ma astept ca in urmatoarea perioda costul de finantare al statului roman sa creasca. Sper sa nu fie doar bancile statului cele care au finantat la 5% pentru ca asta inseamna o pierdere platita din buzunarul nostru.

Advertisements

12 thoughts on “Am ramas cu o intrebare dupa comunicatul BNR

 1. Si totusi, un curs depreciat va insemna pe termen scurt o revenire a inflatiei (nu are rost sa mentionez toate motivele – sunt cunoscute). Nu vreau sa iau apararea BNR, dar totusi poate ca si acest aspect trebuie luat in calcul…

  1. @Monica
   Aveti dreptate. Daca era asa atunci BNR ar fi vorbit de o estimare schimbata a traiectoriei inflatiei viitoare. Noua ni se spune ca inflatia scade in continuare.
   Dar mult mai important este cum vede banca centrala efecutl socului deprecierii asupra inflatie: permanent sau tranzitoriu. SI aici tot banca centrla ar trebui sa ne lamureasca asa cum a facut-o in cazul TVA sau pretului petrolului.

   De aceea dpmdv decizia nu este sustinuta de date si am ramas cu o intrebare. Este posibil ca la publicarea raportului de inflatie sa vedem ca inflatia nu mai scade, sau ca scade mai incet si nu ajunge la tinta. Dar pana atunci comunicatul nu jjustifica mentinerea unei politici monetare restrictive.

   1. Poate nu e cazul sa tragem o concluzie, cel putin deocamdata. Cred ca e mai degraba o decizie de moment a BNR si odata cu confirmarea Guvernului de Parlament si cu calmarea situatiei se va relua reducerea dobanzii de referinta.

   2. @Finante azi
    Nu intleg argumentul. Banca centrala are un obiectiv bine stabilit si transparent. Ieri a luat o decizie pe care a arguemntat-o intr-un anumit fel. Daca vroia sa spuna altceva putea sa spuna. Nu este eficient sa stea pietele si cetatenii sa ghiceasca ce ar fi vrut sa faca banca centrala.

    Si daca peste 6 saptamani suntem in aceeasi situatie? Este politica monetara dictata de ciclul electoral?

 2. Nu ar trebui sa fie, dar asta e realitatea. Nu cunosc piata valutara din interior, dar ar fi fost veselie mare pe EUR/RON daca in perioada aceasta scadea si dobanda.
  Oricum nu e putin cam mult sa afirmam ca la 5,25% politica monetara e restrictiva si la 5,00% nu?

  1. @Finante azi
   Este adevarat 0.25 in sus sau in jos nu conteaza. Dar politica monetara inlfuenteaza economia prin dobaznile la termen lung nu cele la termen scurt. Mesajul trimis ieri ca s-a oprit ciclul de relaxare a politcii monetarea pune preiune pe doabzile la termen lung sa creasca. Asta inseamna costuri mai mari pentru economie si mai departe incetinirea cresterii economice.

   1. Va multumesc pentru clarificari.
    Totusi, raman la intrebarea – s-a reflectat reducerea dobanzii prin finantare mai ieftina a economiei? Am vazut ca pe partea de companii creditul in lei a crescut, la populatie nu.
    O curiozitate, poate ati abordat subiectul, dar eu nu am vazut – a fost oportun Regulamentul BNR prin care s-a restrictionat creditarea in valuta pentru populatie?

   2. Nu am abordat subiectul explicit dar am tot aratat ca nu functioneaza canalul de transmitere a politcii monetare. Daca dai un search pe blog o sa gasesti postarile respective. (poti sa-mi spui Florin)

 3. Din iunie este plauzibil ca dobanda sa reia ciclul de scadere. Asa cum a spus si guvernatorul, acum s-a luat doar o pauza.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s