Comentarii, capitolul finante publice din noul Programul de Guvernare pe 2012

Aseara a aparut programul de guvernare al guvernului ce urmeaza sa fie validata saptamana viitoare. In acest moment progrmaul este vag fara sa ofere detalii despre modul cum vor fi aplicate masurile propus sau care va fi efectul acestora pentru economie. In aceste conditii acest program este foarte greu de analizat si mai ales de explicat ce inseamna pentru economia reala.

Mai jos am facut cateva comentarii pe margine prioritatile in domeniul finantelor publice. Am citit tot programul si in forma actula nu cred ca are sens sa-l comentez deoarece este mult prea vag.

“Ca măsuri și acțiuni concrete Guvernul își propune următoarele priorități în domeniul finanțelor publice:
• Realizarea unui mix eficient între politicile de stimulare a creșterii economice și obiectivul asigurării stabilității economice și financiare a țării;”

Mult prea vag pentru a insemna ceva in acest moment. De exemplu, daca vom creste deficitul bugetar in acest an are o implicatie diferita (negativa) pentru politica monetara si cresterea economica decat daca nu am creste deficitul bugetar. Mai mult conteaza cum va reactiona politca monetara la cresterea deficitului. Teoretic daca politica monetara este independenta atunci acest soc fiscal ar fi “anihilat” de politica monetara care are ca obiectiv bunastarea cetatenilor si nu a aparatului public.

“• În acest scop, vom continua acordurile cu partenerii externi (Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și alții) și vom respecta prevederile acestora. Prin limitarea deficitului bugetar și a datoriei publice vom contribui la asigurarea procesului dezinflaționist și la stabilitatea cursului de schimb al monedei naționale; ”

Este foarte important de stiut la cat se vor limita defcitul bugetar si datoria publica. Daca ele vor fi mai mari decat anul trecut efectul pentru economie nu este pozitiv. Trebuie sa avem in vedere ca un deficit bugetar de 3% la o crestere economica de 0.5% (sa spunem) este mult mai mare decat un deficit de 4% la o crestere economica de 2.5%.

“• Execuția bugetară se va realiza de o manieră prudentă, concomitent cu respectarea obligațiilor asumate către diferite categorii de cetățeni, și anume, în cursul acestui an, reîntregirea salariilor personalului bugetar la nivelul din iunie 2010 și restituirea sumelor reținute fără bază legală pensionarilor; .”

La acest punct este cel mai important sa aflam impactul asupra deficitului bugetar, a datoriei publice (daca este cazul) si bineinteles modul de finantare . Ce trebuie inteles este ca acest stimul fiscal va if perceput ca un soc permanent al polticii fiscale din partea economiei reale care se va ajusta la noile conditii (va consuma mai putin)

“• Punerea în aplicare a unei strategii eficiente pentru accelerarea absorbției fondurilor europene – sursă de creștere economică durabilă și de modernizare a țării; ”

Din pacate nici urmatorul capitol din program nu ofera detalii cu privire la ce inseamna aceasta strategie eficienta. Din experienta proprie va spun ca nu exista eficienta in gestionarea relatiei cu fondurile europene, si de multe ori din cauza partii externe. Pentru cei care nu stiu o cerinta bizara atunci cand se redacteaza/elaboreaza proiecte pe teme de eficientizare a insitutiilor din publice, de exemplu, este de cantitate (raportul trebuie sa aiba un anumit numar de pagini) . Ar fi hilar daca nu s-ar face totul pe bani publici.

“• Gestionarea finanțelor publice va fi caracterizată prin predictibilitate, transparență, reguli și proceduri clare în toate segmentele acestora, atât la nivel central, cât și la nivel local; ”

Acelasi lucru scrie si in programul guvernului care a plecat. Fara a schimba modul de implementare al politcii fiscale, trecerea de la politica discretionara la una bazata pe reguli, nu vom avea parte de transaprenta, predictibilitate etc. Ministerul de Finante are deja o lucrare a unei firme de consultanta care propunea asa ceva inca din Decembrie 2011.

“• Creșterea încasărilor bugetare prin eficientizarea administrării fiscale, îndeosebi prin aplicarea de proceduri moderne de control, lupta fermă împotriva evaziunii fiscale și a corupției, precum și prin utilizarea cu rezultate cuantificabile a banului public (reducerea drastică a cheltuielilor materiale ale instituțiilor bugetare și ierarhizarea investițiilor publice în funcție de influențele economico-sociale favorabile ale acestora); ”

Pentru a creste salariile bugetarilor este nevoie de crestere economica si de reforma sectorului public. Atata timp cat forta de munca publica reprezinta 30% din forta de munca angajata si atata timp cat forta de munca angajata scade nu va exista o solutie credibila pe termen lung pentru cresterea salariilor din sectorul bugetara. Din pacate va fi foarte greu pentru un guvern care incepe cu o crestere de salarii in sectorul bugetar fara sa prezinte si un program detaliat si credibil de reforma a sectorului public sa convinga pietele financiare si economia reala ca nu va face acelasi lucru si in viitor, mai ales la urmatorele alegeri in 2 ani.

“• Eliminarea practicilor prin care “băieții deștepți” au devenit rentieri ai statului prin fraudarea banului public;

• Elaborarea pe baze fundamentate a cadrului bugetar multianual pentru stimularea mediului de afaceri și întărirea clasei mijlocii; ”

Vom avea o imagine mai clara a modului cum noul govern intelege economia atunci cand vom vedea primul buget. Pana atunci nu pot spune decat ca acelasi lucru il spunea si guvernul trecut.

“• Guvernul susține semnarea de către România a Tratatului Fiscal promovat la nivel european și va stimula dezbaterea publică a prevederilor sale, urmând să adopte cu operativitate și alte măsuri de întărire a guvernanței economice adoptate la nivelul Uniunii Europene.”

In sfarsit un punct bun, Cel putin la nivel theoretic suna bine si arata o mai mare deschidere catre economia reala. Ma refer aici la “va stimula dezbaterea publică a prevederilor sale,”. Sa vedem cum se va concretiza aceasta idée.

Din pacate programul guvernamental este mult prea vag. In forma in care este prezentat este greu de inteles daca efectele pentru economie vor fi pozitve sau negative. Nu stiu cum vor analiza comisiile din parlament acest program dar din punctual meu de vedere in aceasta forma va fi foarte greu.

In pacate la acest moment programul de guvernare arata mai multa a o insiruire de idei. Sper ca in urmatorul progam de guvernare sa fie mai indetaliu prezenate atat masurile dar si efectele acestora asupra eocnomiei. Mai mult un program de guvernare transparent trebuie sa contina si tinte pentru ca noi publicul sa putem sa analizam daca acel guvern si-a facut treaba sau nu. Poate ca urmatoarea redactare va include macar urmatoarele date:
– evolutia cresterii economice,
– evolutia deficitului bugetar
– evolutia datoriei publice
– costul datoriei publice
– evolutia somajului
– evolutia numarului de angajati (public si privat)
– evolutia cheltuielilor publice

18 thoughts on “Comentarii, capitolul finante publice din noul Programul de Guvernare pe 2012

 1. :):):) …. Hai mey Florine, ca m-ai facut sa rad cu speranta ta ca “urmatorul program va fi mai detaliat” …. uita-te la programul USL de anul trecut, si mai uita-te la restul programelor de guvernare prezentate de-a lungul timpului de diferite guverne :):):):) Toate sunt facute pe acelasi calapod – vorbe goale, franturi de idei, lipsa unei coloane vertebrale, lipsa de substanta, lipsa de “ideologie” … N-am citit inca programul asta – da’ pun pariu ca e facut pe genunchi la fel ca si anteriorul … si o “improvizatie” ca si Guvernul :):) 🙂 …. Cred insa ca singurul lucru pe care-l voi regasi cu varf si indesat in respectivul program (regasit dealtfel si in vechiul program USL) va fi dimensiunea etatist-interventionista …. sunt sigur ca (bineinteles – fara detalii!!!) aceasta caracteristica va transpare cel mai puternic din respectivul program …. “statul va face”, “vom infiinta o comisie”, “guvernul va face o strategie”, “stimuli”, “subventii”, “sprijin de stat”, “Guvernul se va implica” … cred ca sunt doar cateva dintre sintagmele pe care le voi gasi in program …. azi ma apuc de el :):):)

   1. “De fapt am nevoie de detalii sa vad cat de greu o sa ne fie in viitor”
    Si cu tendinte masochiste. 😛

   2. @florin citu. Deficit peste 3% nu inseamna RENUNTAREA la intrarea in zona Euro in 2015??? Ia un guvern aceasta decizie doar ca sa le iasa “viziunile economice”?

   3. @cinic
    Cred ca zona euro este asa de disperata sa confirme continuitatea EURO ca o sa ne lase oricum. Depinde de noi daca muscam momeala sau nu.

 2. Vor fi cifrele lui Florin Georgescu, asa ca daca o sa ai vreo problema cu ele, stii cui sa te adresezi.

  1. @Grasutu
   Ar fi interesant sa te uiti la tarile unde politica monetara este subjugata politcii fiscale si sa vezi cum o duc. de fapt poate te uiti la Romania in perioada 1990-2004. Nu stiu cum se face dar in toate tarile sarace politica monetara nu este independenta. Mi -am spus parerea aici
   Multumesc pentru sugestie, am scris deja pe blog de cateva ori despre puterea de estimare a modelului BNR.

   1. Nu trebuie sa ma uit la perioada ’90-2004 pentru ca am trait-o, o stiu si a fost o perioada de schimbari majore, profunde, de toate felurile. De la capitalism la socialism au mai trecut tari, dar invers nu. A fost o perioada nebuna nu stiu cata relevanta are in vreo comparatie. Sigur ca acum retrospectiv vedem altfel…Dar asta e altceva.
    Puterea de estimare a BNR e limitata (si) de guvern. Guvernul forteaza mana BNR nu invers si nu de azi de ieri. Dar ma gandesc ca spre deosebire de Tariceanu, FG nu ar produce derapaje sa forteze mana BNR, pentru ca practic el va conduce guvernul, de-aia am zis ca el va face cifrele. Nu-mi permit sa-ti dau sugestii 😀

   2. @Grasutu Economic
    Ultima data cand domnul FG a fost ministru de finante din cate imi aduc aminte finantele nu o duceau prea bine. Nici arieratele. Sa nu mai vorbim de privatizari si restiturrea proprietatii. Asa ca da-mi voie sa fiu sceptic ca de data asta va fi diferit. Ar fi foarte bine pentru noi toti sa ma insel. Dar cand un guvern incepe un soc fiscal si doreste un deficit mai mare si pentru asta aduce “garantia” BNR sansele sunt foarte mari sa nu ma insel. Te rog sa-mi arati o tara dezvoltata in lumea asta unde solutia pe care o aplicam noi a mai fost folosita. Dar cine stie poate de acum in colo in lumea dezvoltata vom avea oameni care lucreaza la mai mutle institutii in acealsi timp. Cel putin asa economism bani la buget pentru ca sper ca se plateste un singur salariu nu doua.

    E foarte grav pentru noi ca societate cand nu putem sa venim dupa 22 de ani cu solutii proaspete si ne ascundem in spatele “in contextul economiei romanesti solutia blah blah blah blah “”.

    Poate ca ar trebui sa te intrebi ce facem noi atat de diferit de am ramas in ultimii 22 de ani a doua cea mai saraca tara din EUROPA.

 3. Nooo Florin Georgescu nu va produce derapaje ca sa forteze mana BNR … el doar va obtine de la FMI majorarea deficitului … dupa care se va duce la banci sa le ceara bani!

  Si bancile nu-l vor refuza: in primul rand pentru ca nici una nu va vrea sa se puna rau si cu Guvernu’ si BNR’u (adik cu FG);

  in al doilea rand si pentru ca stau oricum pe un purcoi de lei iar BNR’u le va mai da ceva lichiditati prin a doua parte a anului (reducerea RMO-urilor la lei si/sau valuta) (plasamente la o dobanda buna … sigure!);

  iar in al treilea rand si pentru faptul ca si bancile isi doresc si au tot interesul sa mentina imaginea de “stabilitate” – fie ea chiar si relativa – a Romaniei … altfel li se duc drak afacerile pe aici … si uite asa … toata lumea va fi multumita 🙂 …

  Nici vorba de derapaje – nici vorba de v’o “fortare” a vreunei maini 🙂

   1. @Laurentiu
    Iar in 2015 va trebui sa crestem iar taxele. Nu putem pana atunci ca avem alegeri. The circle of political life. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s