Piata financiara vede dobanda BNR la 5% pe 27 iunie? (updated)

Ieri ministerul de finante a imprumutat 750 milioane lei pentru o perioada de 12 luni la o dobanda de 5.02% pe an. Este exact aceeasi dobanda cu care s-a imprumutat si pe 11 aprilie 2012 si tot la o scadenta de 12 luni.

Totusi, in perioada dintre cele doua licitatii s-a intamplat un lucru foarte important: banca centrala a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 5.25%. Unde apare nedumeririrea ,mea?

Pe 11 aprilie bancile care finantau statul roman la 5.02% anticipau si sperau ca BNR sa reduca dobanda de politica monetara de la 5.25% la 5% pe 2 mai 2012. O atitudine normala din partea bancilor. Dar ieri, 7 mai, decizia bancii centrale de a mentine dobanda la 5.25% era cunoscuta si astfel decizia de a finanta statul la 5.02% pare bizara, cel putin din exterior. Mai mult, daca ne uitam la dobanzile la care bancile au tranzactionat pentru a determina pretul de fixing pentru ziua de 7 mai  vedem ca la 12 luni dobanda este de 5.24%. Acelasi lucru se vede si daca ne uitam la ROBOR pentru 12 luni , dobanda la care ofera bancile lichiditate a fost  de 5.23%.

In aceste conditii apar urmatoarele intrebari:

– ce explica diferenta de .25% din costul de de finantare in favoarea statului fata de piata financiara?

– de ce ar finanta bancile statul roman la 5.02% pe o perioada de 12 luni cand ele se finanteaza de la banca centrala la o dobanda de 5.25% pentru numai 7 zile?. Aici, trebuie mentionat ca in aceesi zi in care statul se impumuta la 5.02% piata financiara se imprumuta de la BNR la 5.25% o suma de aproape zece ori mai mare.

Singura explicatie pe care pot sa o dau in acest moment este ca sistemul bancar se asteapta in continuare la o scadere a dobanzii de politica monetara la 5% in perioada urmatoare.

Un raport al unei banci locale mi-a atras atentia asupra unei informatii extrem de importante. In luna aprilie una sau mai multe banci din piata s-au imprumutat la dobanda de 9.25% de la banca centrala o suma totala de 14 457 milioane lei sau o medie zilnica de 0.6 miliarde lei.
. Acest lucru inseamna ori ca exista un deficit de lichiditate in piata, poate datorita interventiilor BNR pentru sustinerea RON, ori distributia lichiditatii in piata financiara este deficitara.
 

Advertisements

8 thoughts on “Piata financiara vede dobanda BNR la 5% pe 27 iunie? (updated)

 1. O diminuare a ratei dobanzii ar insemna un semnal catre piata ca RON-ul se poate deprecia. Pe de alta parte insa nu vad inca masuri de de-euroizare a economiei, sau intentii ale MF-ului de a face pasi spre spre o finantare mai accentuata in RON, ceea ce ma face sa ma gandesc totusi ca intentia BNR-ului este de a controla cursul de schimb si prin urmare nu se va grabi sa diminueze rata dobanzii.

  Poate vom avea totusi in toamna o diminuare a RMO corelat cu o noua diminuare a dobanzii.

  1. @DDR
   Daca piata nu estimeaza o scadere de dobanda atunci ce explica diferenta de 0.25%? Nu vad de unde se pot finanta mai ieftin la 12 luni. Bineinteles ca bancile se pot finanta din piata overnight sau la scadente mai mici si sa imprumute statul dar asta mi se pare cea mai riscanta strategie. As vrea sa vad cum le arata estimarile din VaR.

   Dar ce este mai interesant este ca piata imprumuta de la BNR aproape 7 miliarde de RON la 5.25%, deficit de lichiditate??? sau limite insuficiente???, si imprumuta statul 750 mio la 5%.

   1. Sunt de acord cu tine, logica impinge spre concluzia ca bancile asteapta o diminuare a ratei dobanzii. Totusi nu asta rezulta din mesajul BNR de la ultima sedinta. Ce ar trebui sa inteleg, ca acele constrangeri se vor evapora pana in iunie?

   2. @ddr
    Astazi l-am auzit pe domnul guvernator spunund ca au facut o pauza. astept sa ma uit la inregistrare sa vad daca am auzit bine.
    Oricum din raport, am sa scriu putin mai tarziu despre asta, erau numai motive de scadere a dobanzii de politica monetara daca s-ar lua in considerare regimul de tintire a infltiei.

  2. Nu mai este o sedinta de politica monetara pana in toamna? Parca prin iunie. Atunci exista posibilitatea reluarii trendului descendent al dobanzii.

 2. Bancile care imprumuta statul nu sunt aceleasi care iau cu imprumut de pe piata cu 5,25%. Pentru bancile care nu au ce face cu banii, 5% e o dobanda foarte buna.
  Banuiesc ca bancile mama care imprumuta de la BCE cu 1% fac un profit foarte bun imprumutand prin sucursale statul roman.

  1. @P
   Tot ce est posibil. Dar atunci de ce aceste banci nu ofera lichiditatea in piata interbancara la 5.25%?
   Nu vad piata swap dar care este pretul la 12 luni pentru cei care au euro imprumutat la 1% si ii schimba in lei?
   In plus, chiar functioneaza piata swap pentru sume asa mari la scadente mai mari de 3 luni?
   Si in fine, bancile care nu au ce face cu banii, interesant ca exista asemenea banci, nu ar putea sa imprumute economia reala la un randament putin mai mare??

   Ar fi interesant de vazut daca acele banci care finanteaza statul la o dobanda mai mica decat cea de la REPO sunt de stat sau nu.

 3. Poate bancile anticipeaza falimentele unor banci, si deci nu vor sa ofere bani pe piata interbancara. De exemplu au calculat ca din dobanda de 5,25% pe interbancar, prima de risc de default este de 1% => statul ofera 5% default free rate, pe cand bancile doar 4.25 %.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s