Chiar este administratia publica mai productiva decat sectorul privat?

Au existat foarte multe comnetarii pe marginea cresterii de salarii din sectorul public. Opinia mea exprimata public de atatea ori a fosta aceea ca salariile trebuiesc corelate cu productivitatea (marginal product of labor) si politica monetara trebuie sa nu sustina politica fiscala daca pune in pericol obiectivul principal: tintirea inflatiei.

Graficul de mai jos, preluat din ultimul raport al Consiliului Fiscal, aduce un argument in plus, pe care l-am prezentatsi eu aici.

Dupa cum se vede in grafic media salariului brut in administratia publica este mai mare decat media din sectorul privat. In acelasi timp media salariului brut din secotrul public este cu putin mai mica decat media din secotrul privat. O masura multa mai echitabila, in aceste conditii ar fi fost reducerea salariului mediu din administratia publica si cresterea salariului mediu la sectoarele sanatate si invatamant. Astfel am fi avut o redistribuire a acestor cheltuieli in interiorul sectorului public care ar fi putut sa mentina deficitul bugetar mai mic in conditiile in care si prognoza de cresterea economica a fost redusa.

Advertisements

14 thoughts on “Chiar este administratia publica mai productiva decat sectorul privat?

 1. Răspunsul cred că este evident NU. Asta deoarece sectorul public nu are cum să fie competitiv în nicunul din domeniile în care activează. După cum a demonstrat Mises în “Birocraţia” şi “Imposibilitatea calcului economic în regimul socialist”, antreprenorul de stat nu are cum să fie productiv sau competitiv deoarece îi lipsesc motivaţiile necesare. Atunci când nu este mânat de dorinţa pentru profit şi în acelaşi timp temperat de posibilitatea de a-şi pierde banii proprii, este imposibil pentru cineva să fie competitiv. Sectorul public trăieşte oferind în mare parte servicii pe care publicul nu le cere în mod natural, ci sunt impuse de stat fără posibilitatea de a renunţa la ele, fiind deci impuse ca un monopol. Ca urmare competiţia privată ori lipseşte cu desăvârşire, ori este serios diminuată ca urmare a imposibilităţii renunţării la serviciile de stat (vezi cazul sănătăţii, educaţiei, pensiilor).

  Drept urmare mediul public trăieşte pe spinarea mediului privat, deoarece toţi bugetarii sunt plătiţi din banii colectaţi de la cei din mediul privat. Cu cât este mai mare sectorul public, cu atât mai împovărâtor este pentru mediul privat în a-l susţine. Iar privaţii, în această situaţie, au de ales între două posibilităţi: ori întră în economia neagră, pentru a nu mai plăti taxe la stat, ori se relochează în altă ţară, cu o politică fiscală mai permisivă.

 2. In media sectorului privat intra si “munca la gri” ?
  Oricum ar parea normal ca media in administratia publica sa fie mai mare ca cea din privat si nu trebuie sa tinem seama neaparat de productivitate…

  1. @adi
   Nu cred ca este inclusa.
   Dar de ce este normal ca media din admnistratie sa fie mai mare decat in sectorul privat si mai ales de ce sa nu fie corelata cu productivitatea? Fara un reper cum este productivitiatea cum stim daca un salariu este prea mare sau prea mic?

   1. Întrebarea mea este cum poţi cuantifica productivitatea în sectoarele publice ale administraţiei? Cum poţi cuantifica productivitatea celor din Administraţia fiscală, atunci când serviciul prestat de ei nu are corespondent în mediul privat şi nici nu este cerut de către piaţă? Sau productivitatea celor din echipele de intervenţie de urgenţă? Nu se poate cuantifica.

    Iar întrebarea de ce ar trebui în administraţie să fie mai mari salariile decât la privat mi se pare absolut corectă şi legitimă. Atâta timp cât unii trăiesc doar de pe urma muncii altora, de ce e normal ca primii să câştige mai mult?

    @Florin: aştept cu interes răspunsul tău.

   2. @Muad
    Eu zic ca o adminitratie productiva este un care nu este acuzata de coruptie si birocratie. SI de aici se poate merge pana la nivel de angajat. Cel mai usor este sa se dea tinte individuale etc. Si in sectorul privat exista companii care produc servicii iar pentru acestea s-au dezvoltat tot felul de modele care masora productivitatea.

    Atata timp cat obiectivele sunt bine stabilite, clare si transaprente si au ca tinta finala un stat eficient si cinstit este usor sa masori productivitatea.

    De exmplu la BNR se poate masura prin prisma atingerii obiectivului de tintire a inflatiei 🙂

   3. mai intai cred ca ar trebui rezolvate mai multe probleme pentru a avea o statistica reala :munca la negru, la gri, ocolirea de taxe, capusarea companiilor de stat, etc. apoi putem avea o privire de ansamblu asupra productivitatii.
    posibil sa bat campii (eu sunt it-ist nu prea am studiat economia 🙂 ) daca intr-o tara avem numai companii pe minus, dar cu patroni milionari (cum sunt multe in romania) cum se platesc functionarii publici?

  2. Din moment ce salariile administratiei publice provin din taxele si impozitele platite in primul rand de cei care primesc salariul “la alb” de la privat, ar fi cumva echitabil sa nu fie mai mari :p

  3. Daca nu tii cont de ceva masurabil tii cont de ceva relativ, cum a facut Grecia, si cum fac mai multi, la ei inca nu e vizibil dar nu poate sa dureze la infinit. Cine v-a bagat voua prostiile astea in cap ca la stat trebuie sa cistigi mai mult decit la privat ?! Privatul fara stat poate sa existe, statul fara privat nu are cum. Deci ce spui tu acolo e socialism pur.

 3. Administratia publica nu include defapt si salariile primarilor/consilierilor etc. Asta explica castigul mai mare.

 4. @

  A bon entendeur, salut!

  TRAIAN BASESCU- VIKTOR BOUT- TRAFIC DE ARMAMENT- TIGARETA II
  (deocamdata, doar o scurta completare)

  De curand, Monica Macovei a avut un “puseu” (aberant) de procuror.
  Daca o incearca nostalgii “procuroristice”, ii furnizez Monicai Macovei un subiect cu adevarat interesant si autentic, legat de marea criminalitate organizata. Il poate recomanda, eventual, “gruparii” Daniel Morar et Cie- ii asigur pe toti ca investigatiile vor scoate la lumina nu doar o infractiune de mare complexitate, dar si implicarea unor pesonaje apartinand zonei de varf a politicii romanesti.

  In noaptea de 16/17 aprilie 1998, pe aeroportul militar Otopeni ateriza o aeronava (venind din Bulgaria) incarcata cu tigari. Tigarile au fost descarcate- iar avionul, care a fost incarcat cu armament, si-a continuat drumul catre zone de conflict. A fost o operatiune de mare criminalitate organizata transfrontaliera in care au fost implicati- ca nume rasunatoare- Viktor Bout (ex-ofiter GRU si traficant celebru de armament), Traian Basescu (care a acoperit operatiunea la Bucuresti; TB este un vechi colaborator al lui Viktor Bout in materie de trafic de armament) si Ioan Talpes (“extensie” GRU si ambasador la Sofia, in epoca).

  Din incarcatura de tigari (descoperita, la scurt timp, in urma presiunii media si a unui denunt) lipseau niste sute de baxuri (“partea” celor implicati) carora li s-a “pierdut urma”. S-a spus ca nu au fost gasite nici acum.
  Baxurile respective au fost descarcate, in noaptea mentionata, la sediul de atunci al Grupului International de Protectie si Paza (GIPP) apartinandu-i generalului Dumitru (Mitica) Iliescu. Sediul se afla, atunci, in cartierul Floreasca, pe strada Turbinei.

  Daca nici dupa aceste completari Daniel Morar et Cie (si Monica Macovei) nu pot stabili relatia dintre Traian Basescu si marea criminalitate organizata (trafic de armament) inseamna ca au nevoie de informatii suplimentare.
  Oricand, cu placere!

  P.S.
  A bon entendeur, salut

  1. Asta se intimpla cind un om isi face in blog in limba romana.
   Congratulations mr. F.C. you’re a smart guy. 🙂

 5. Nu cred ca a compara salariile din public si privat este relevant,deorece in sectorul privat se angajeaza pe salariul minim dupa care din economia subterana se plateste diferenta.
  nu crec ca ar trebui marite salariile in domeniu public inainte de a reduce numarul personaluilui .de exemplu in directiile de asistenta sociala din subordinea consiliilor judetene schemele de personal s-au triplat in asa fel incat prin influnta politica s-au angajat toate obligatiile politicienilor.in romania mediul privat produce cu acest salariu mai mic decat in public la care faci referire, cele mai mari paradoxuri.masini de lux, case luxoase si un nivel de trai ce nu justifica veniturile.
  asta nu inseamna ca in discutia ta cu daianu nu m-am bucurat ca l-ai lasat fara replica,si nu iti dau dreptate ca cas trebuie micsorat si in general,taxele si impozitele.stolojan spune ca , cu actualul sistem de impozitare nu poate fi imbunatatita colectarea.dar nu am auzit inci o propunere in acest sens.
  car despre batalia bnr cu inflatia mi se pare ca e cam inutil , din moment ce aceasta taxa pe care o platim toti e una din solutiile prin care tratam criza.bineinteles, nu singura, dar florin georgescu e specialist in deficit mic pe seama inflatiei.2% la suta in primul lui mandat cu o inflatie foarte mare.
  bizar in romania lumea crede ca bnr trebuie sa tine cursul sub control, nu inflatia.atat de tare s-a incetatenit perceptia asta incat noroc de articolele tale despre subiect ca atfel muream si eu proasta ca toti presarii nostrii.
  in concluzie daca din sectorul public ar mai pleca acasa cel putin doua sute de mii de persoane ,pe cinstite , nu pe spaga si relatii, adica sa ramana cei competenti,politicienii ar avea mai putina spaga dar problemma salariilor bugetarilor s-ar rezolva urgent si ceea ce ar deveni mai corect nu echitabil, ar fi ca cei din sectorul public ar dormi mai putin la servici ,dar tot nu ar munci ca cei din privat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s