Orice recesiune incepe cu o recesiune tehnica

INS a mai dezlegat un mister: Romania ESTE din nou in recesiune. Avand in vedere ca este un an electoral majoritatea comentariilor oficiale se vor concentra pe aspectul “tehnic” al acestei recesiuni. Vom auzi ca avem doar doua trimestre consecutive de scadere a PIB – defnitia unei recesiuni tehnice. Foarte adevarat. Numai ca orice recesiune incepe cu o recesiune tehnica. !!!!

Pentru cei care umraresc variabilele din economia Romaniei cifra anuntata astazi de INS, -0.1% in 1Q2012 fata de 4Q2011, nu ar trebui sa fie o surpriza. Productia industriala lunara si anuala (primul grafic) impreuna cu evolutia comenzilor din industrie (IPINW in graficul 2) estimau o evolutie proasta a economiei in primul trimestru din 2012.

SFsfa

Evolutia proasta a economiei se reflecta si in evolutia cursului de schimb pe termen lung. Este normal ca pe termen scurt dinamica cursului de schimb sa fie accelerata atat de socuri neprevazute din intrerior (schimabri politice) cat si de cele din exterior (Grecia, Spania etc). Dar pe termen lung o tara cu economie slaba si cu datorie publica in crestere nu poate sa aiba o valuta puternica.

Intrebarea este acum ce se intampla cu cresterea economica in 2012 si dupa acea? Sunt iar doua dimensiuni si ambele depind de modul cum vor raspunde polticile economice la realitatea economica din Romania. Din punctul meu de vedere, o stimulare fiscala prin cresterea cheltuielilor publice sustinuta de o politica monetara prea relaxata va mentine economia pe plus in 2012 dar va scadea potentialul de crestere pe termen lung si va duce cu siguranta la o noua criza economica in Romania pana in 2015.
In schimb, o politca economica de stimulare prin reducere de taxe, impreuna cu un plan credibl de scadere a cheltuielilor publice si a daotriei publice (reforma admnistratiei publice) in urmatorii 2 ani si cu o politica monetara concentrata doar pe un singur obiectiv va duce la un potential de crestere mai mare pe termen lung.

Decizia si soarta cresterii eocnomice pe termen lung, ca intodeauna, este la “policy makers”.

15 thoughts on “Orice recesiune incepe cu o recesiune tehnica

 1. Chiar si cu cresterea salariilor programata pt iunie imi vine greu sa cred ca vom atinge tinta de crestere economica prognozata si pe baza careia a fost estimat deficitul bugetar.

  In astfel de conditii nu ne ramane decat sa ne rugam sa ploua in vara asta πŸ™‚

 2. Micsorarea cheltuielilor publice nu s-ar putea face decat cu reducerea birocratiei, iar de asta nu am auzit pe nimeni vorbind niciodata.
  Pentru o “achizitie publica” este nevoie de 28 de documente si declaratii. Nu vad de ce nu s-ar putea inlocui cu o oferta economica + o declaratie de eligibilitate. Birocratii nu ar mai fi ocupati cu emiterea a 20 de hartii fara valoare, ci cu verificarea celor declarate de ofertant.

  1. @Octavian
   “Micsorarea cheltuielilor publice nu s-ar putea face decat cu reducerea birocratiei, iar de asta nu am auzit pe nimeni vorbind niciodata.

   Chiar azi l-am auzit pe Ponta si m-a mirat. Cica vrea sa reduca numarul de taxe. Iar daca reducerea de taxe reduce veniturile, atunci o sa reduca din cheltuieli.

 3. Tinand cont ca economia romaniei este EUROIZATA, cum vezi Florine PIB’ul prin perspectiva valorii sale in EURO..? Cam scade nu?

  Legat de solutie… e absolut corect ce spui tu. Ce faci in aceasta privinta?

  Octavian:
  – nu stiu daca e momentul reducerii de personal bugetar, mai degraba de o realocare a acestuia, din domenii unde se freaca duda in domenii unde personal bugetar este deficitar.
  – Reducerea achizitiilor publice e cu totul altceva, si se pot face economii masive. Suntem o tara saraca, si ar trebui pus moratoriu 4 ani pe panselutze, floricele, borduri, etcauri.. doar drumuri si cai ferate strict esentiale, diguri contra inundatii, ceva canalizare la orase performante economic si atat. In rest , stimularea economiei private ar trebui sa fie prioritatea zero prin reducerea fiscalitatii si aport capital la initiative antreprenoriale generatoare de locuri de munca pe termen lung prin eficientizarea muncii si marirea valorii adugate cu ajutorul tehnologizarii productiei atat de bunuri cat si de servicii.

  – Reducerea masiva a evaziunii fiscale…

 4. Nu era vorba despre consultanta.Oricum mesajul tau e clar de mult timp sa nu mizam pe leu.Asa ca asta am facut πŸ™‚

 5. Mai de mult ai facut un comentariu la declaratia lui eugen serbanescu ca noi toti platim o parte din creditele in euro ale celor ce s-au imprumutat in euro si castiga in lei, deci riscul lor, ca nu e adevarat asta.pai daca bnr isi consuma rezerva sa sa pastreze stabilitatea cursului, datoria la fmi nu trebuie sa o plateasca poporul roman, daca bnr a luat miliardele, cel putin 12 si nu va mai avea de dat ianpoi , ca mereu are nevoie de centura de siguranta pentru atacurile impotriva leului?ca acum toata lumea cere bnr sa intervina in devalorizarea leului , pe toate posturile aud doar asta…

  1. @Gabriela
   Din punctul meu de vedere nimeni nu stie exact ce valoare ar trebui sa aiba cursul azi, maine sau peste un an. Ce poti sa faci este sa estimezi o tendinta si pe urma sa iti asumi un risc (de aceea eu sfatuiesc clientii sa elimine riscul valutar si de dobdanda din bilant). In aceste conditii nu cred ca banca centrala stie unde trebuie sa fie cursul si prin interventii, din punctul meu de vedere, face mai mult rau.
   referitor al datorie si plata catre FMI nu cred ca o sa fie o problema din punct de vedere contabil. Rezerva este mai mare etc. Problema care apare este de structura si de administrare eficienta a finantelor publice. Aici ma gandesc ca avem bani care au stat la bnr cu dobanda pe care o sa-i dam inapoi. Astept pe urma sa vad analiza care va demonstra ca dobanda platiti pentru acesti bani a fost benefica pentru economia Romaniei.
   De exemplu trebuie aratat ca dobanda platita a fost rezultatul unei cresteri economice (si a productivitatii) indusa de prezenta acestor bani in rezerva bancii centrale.

 6. parerea mea este ca toate aceste lucruri se aplica pentru ca este an electoral…dar dupa aceea se pot schimba multe…sper ca vor face ceva, mai ales pentru IMM-uri…
  prin fondurile, disponibile inca, europene se poate face chiar dublarea imm-urilor la mia de locuitori…si aplicarea unui sistem economic precum cel din China ar fi ideal…sau macar ca cel german…
  din pacate, timpul este foarte limitat, iar deciziile luate acum vor avea consecinte si peste 3-4 ani…

  1. @Mary
   S-ar putea sa ai dreptate. Totusi, trebuie remarcat in 9.5 din 10 cand trebuie sa aleaga intre taxe mai mici sau cheltuieli publice mai mari clasa politica o sa aleaga varianta doi. Chiar si acum se putea merge pe varianta CAS mai mic si nu pe cresterea salariilor din sectorul public. In varianta propusa de mine toata economia avea de castigat nu numai o parte.
   Referitor la China nu sunt de acord. Costul platit pentru constructia Chinei de exemplu in lipsa drepturilor omului sunt mult prea mari.

   Romania poate sa aiba model propriu numai ca trebuie sa aleaga: stimuleaza lenea sau munca, stimuleaza investiile private sau cheltuielile publice, stiumuleaza munca la privat sau la stat, stimuleaza munca la negru sau cu contract de munca etc. Comportamentul agentilor economici si al capitalului este influentat de cadrul fiscal.

 7. Asa este…sper ca in decembrie vor lua decizia de a scadea taxele in locul cresterii salariilor….ar fi o decizie buna pentru toti…
  China a preferat sa aibe pierdere pe termen scurt pentru a avea mult mai mult de castigat pe termen lung…analistii economici considera ca orasele Beijing si Shanghai au cel mai mare potential de crestere economica din lume in urmatorii 10-20 de ani…
  cele mai bune decizii in momentul actual ar fi…taxe mai mici si investitii…unele rezultate sunt imediate (locurile de munca), iar altele sunt pe termen mai lung, dar si mai stabil (crestere economica, profitabilitate, atat pentru mediul privat, cat si pentru cel public etc.)
  Iar agentilor economici ar trebui sa li se impuna (exemplu german) -pret mai mic pentru un rulaj mai mare…
  just my opinion…

 8. Exact, cand purtatorul de cuvant de la BNR zice recesiune tehnica, el vrea sa zica si lumea intelege un fel de artefact statistic sau ceva de genul, adica ca nu e pe bune, e doar tehnica ma intelegi! πŸ™‚

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s