Cresterea cheltuielilor publice nu ajuta cresterea economica, dovezi noi

Tentatia de creste cheltuielile publice pentru a ajuta cresterea economica este mare, mai ales in anii electorali.. Am tot xplicat ,aici ,de ce cresterea salariului in sectorul public nu va duce la crestere economica. Totusi, si noua echipa de strategie economica a noul guvern vine cu acelasi argument pe care l-a prezentat echipa recent debarcata:
“„Eu cred că vor urma trei trimestre consecutive de creştere economică. Inclusiv măsurile recent anunţate de reparaţie materială pentru bugetari şi pentru pensionari sunt măsuri care contribuie la creşterea economică întrucât înclinaţia marginală pe consum este de aproxiativ 80%. Cu alte cuvinte, din zece lei pe care îi primeşte cetăţeanul român, cam opt se duc în consum. Deci aceşti bani au şi o componentă de stimulare a creşterii economice, alături de alte măsuri”, a explicat Voinea.(realitatea.net)

Din pacate pentru sustinatorii stimularii economiei prin cresterea cheltuielilor publice analiza datelor reale din economie nu sustine o asemenea teorie. Un studiu aparut in May 2012, Government spending and private activity (. Ramey, January 2012), arata ca o crestere a cheltuielilor publice duce la scaderea consumului in sectorul privat (exact ce spuneam aici). Mai mult, apare inca un efect care pana acum a fost foarte putin analizat: creste numarul de angajati in sectorul public si nu in sectorul privat.

Concluziile analizei”
This paper has investigated the effects of government spending on private spending, unemployment, and employment. For the most part, it appears that a rise in government spending does not stimulate private spending; most estimates suggest that it significantly lowers private spending. These results imply that the government spending multiplier is below unity. Adjusting the implied multiplier for increases in tax rates has only a small effect.

The results imply a multiplier on total GDP of around 0.5. Increases in government spending do reduce unemployment. For all but one specification, though, it appears that all of the employment increase is from an increase in government employment, not private employment. The only exception is in the specification using the Fisher-Peters measure of defense news for the 1958 to 2008 period. This specification implies that a sustained increase in government spending has a robust positive effect on private employment. On balance, though, the results suggest that direct hiring of workers by the government may be more effective than relying on multiplier effects of government purchases.”

Advertisements

5 thoughts on “Cresterea cheltuielilor publice nu ajuta cresterea economica, dovezi noi

 1. Mi-aș dori ca toți politicienii să citească acest articol. Dar atunci nu vor mai putea să promită tot feluri de minuni, adică proiecte ale statului pentru “ajutorul” economiei. Oricum acei bani vor fi sifonați de firmele celor care trebuie, și efectul economic o să fie mai mic decât dacă nu s-ar fi făcut nimic.

 2. Vin alegerile, de doua feluri. Voturile, in Ro, din pacate, se atrag cu diverse pomeni.
  Ca este sau nu corect dpdv economic sa faci aceste cresteri de cheltuieli publice in acest moment nu cred ca intereseaza pe cineva din conducerea tarii de azi.
  Acum conteaza exclusiv atragerea de voturi. Si pacea sociala pana in decembrie.

 3. Ce se intampla acum cu salariile bugetarilor nu e crestere. Analizele alea se refera la cresteri de cheltuieli nu la revenirea lor. Noi intai am taiat niste cheltuieli (ceea ce nu intra in analizele alea) si acum se pun la loc treptat. Nu e acelasi lucru. Nu mai vorbesc ca s-au inchis spitale, s-au dat afara oameni…atat cat s-a putut. Noi punem niste cheltuieli la loc nu adaugam altele peste ce era.

 4. aici ii dau dreptate domnului grasut si enimagmatic. daca politicienii cresc salariile in sectorul public pentru a castiga voturi inseamna ca accepta ca aceasta suma sa diminueze spaga lor .nu trebuie sa le plangem de mila. oricum banii acestia nu ar fi fost folositi in investitii sau in diminuarea deficitului.numai niste economisti din alta lume decat romania pot crede asta.in alta ordine de idei bnr a decis sa il ajute pe fostul prim vice guvernator sa faca aceasi politica ca in 96 .. deficit mic, poate putin peste 2 , %, exact ca atunci . speram ca inflatie nu va fi si ea tot ca atunci , adica vreo 15%, macar de ar fi 4% cum spunea si cerea lucian isar.
  pana la urma nu ai sa vezi bogati sa scoata planeta din criza , tot cu inflatie, adica efortul tuturor o sa se rezolve problema si cu datoriile si cu deficitele si cu tot.daca americanii fac asta in asa hal incat aproape nici nu mai stim ce o sa intample in viitor de ce trebuie sa fim noi europenii si mai ales noi ramanii responsabili si sa ne facem griji pentru asta?
  oricum parerea mea e ca inflatia va da batai de cap celor care au bani si nu stiu ce sa faca cu ei in afara de a cumpara datorie germana, cei ce traiesc de azi pe maine o sa manance ceva mai prost si mai putin.din tot ce spun economistii lumii cred ca doar bastiat a avut dreptate.in rest ceata…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s