Deficitul de cerere imun la politicile economice

Banca Nationala a estimat in fiecare trimestru din 2008 si pana astazi un deficit de cerere in crestere. Mai mult de ficare data a impins in viitor momentul in care cresterea economica va ajunge din nou la potential. Inca o dovada ca trebuie schimbate radical politicile economice.

8 thoughts on “Deficitul de cerere imun la politicile economice

 1. … “FOR CLIENTS ONLY” … REALLY?

  Observ ca nu ierti BNR’ul deloc.. si pe bun motiv, interesant ar fi sa postezi pe site un grafic (Grafice si sau tabele) cu propriile tale estimari in timp si sa vedem cum s-au adeverit…

 2. Problema “deficitului de cerere” este una falsă, în opinia mea. Asta deoarece şcoala austriacă de economie a demonstrat destul de clar faptul că cererea nu poate fi agregată. Fiecare om are un anumit mod în care alege să îşi urmeze scopurile pentru atingerea ţelurilor pe care şi le-a propus. În acest sens fiecare om evaluează diferit fiecare bun din economie, în funcţie de capacitatea acestuia de a-i satisface o nevoie. “Deficitul de cerere” agregată este de fapt o ne-coordonare între cerinţele consumatorilor şi proiectele de investiţie ale antreprenorilor.

  Pe baza creditului ieftin promovat de politicile monetare, a apărut un fenomen de malinvestiţie (nu supra-investiţie, aşa cum sunt unii tentanţi să creadă) generalizat la nivelul antreprenorilor. Astfel, antreprenorii fiind păcăliţi de rata mică a dobânzii (artificial de mică) au crezut că există un excedent de economisire, care le-ar permite să se lanseze în proiecte de lungă durată şi intensive în capital. Dar economisirea nu a sporit, din contră, a fost înlocuită de o cerere crescută pentru bunuri de consum. Astfel multe proiecte demarate în perioada de boom se dovedesc a fi neprofitabile şi trebuiesc lichidate.

  Cererea este deficitară pe acele proiecte care nu ar fi trebuit să apară în primul rând şi care acum ar trebui să fie lichidate cât mai rapid pentru a face loc antreprenorilor care au prevăzut cel mai bine dorinţele consumatorilor.

  Dorinţa băncilor de a creşte “cererea agregată” înseamnă că vor să crească cererea pentru actuala structură a producţiei. Dar criza fix asta ne arată, că actuala structură este deficitară şi nu răspunde nevoilor consumatorilor. În măsura în care criza este lăsată să îşi urmeze cursul şi să lichideze investiţiile proaste, ne putem gândi cu adevărat la recuperare. Dar cum băncile centrale au impresia că injectând lichiditate (pentru a oferi cerere monetară pentru produsele care de fapt nu se caută) pot restarta economia, nu ne aşteaptă altceva decât o perioadă de hiperinflaţie.

  Încă vă aştept cu un comentariu (sau un post, dacă aţi avea timp) legat de etalonul aur şi de rezervele fracţionare. Sunt curios ce părere aveţi legată de aceste două subiecte.

  Cu stimă,
  Muad_Dib

  1. @Muad
   Sunt de acord si am scris ca “output gap” este un concept gresit si usor de manipulat. Dar acest indicator este folosit atat de politica monetara cat si de cea fiscala. Asadar nu ai cum sa-l ignori cand incerci sa estimezi evolutia cursului sau a dobanzii pentru ca aceste politici vor incerca (cel putin asa spun) sa inlature acest deficit.

 3. Nu-mi dau seama de unde ai luat idea ca am ceva cu BNR? am vorbit de politici economice nu de politica monetara.

  Poti sa dai search pe blog si sa vezi cum vedeam economia din august 2011 si pana acum. E simplu.

  Poti sa te mai uiti la ce scriam in Saptamana Financiara.

  dar ca sa nu zici ca sunt rau:

  http://www.realitatea.net/florin-catu-romania-nu-este-imuna-criza-ne-va-afecta-si-pe-noi_358536.html

  http://www.business24.ro/ing/stiri-ing/euro-ajunge-la-4-lei-pana-la-sfarsitul-lui-2008-anunta-directorul-ing-bank-florin-citu-1181974

 4. domnul florin nu mai inteleg nimic.cum sa nu avem ceva cu bnr daca in 2008 a restrans masa monetara , a tinut dobanzile sus si cursul fals aproape fix si in acest fel a dublat aproape scaderea economica .nici macar nu si=a cerut scuze ca a facut asta, se da domnisoara bnr , ca nu umbla ea la curs, dar a cheltuit din rezerva imprumutata de la fmi nici nu stim cat , dar banuim noi ca nu putin ca sa tina nenorocirea asta de curs, care nici noi nu stim cu adevarat cat e….
  cum naiba sa nu ai nimic cu un bnr care procedeaza asa,cand e atat de laudat isarescu , ca daca nu ar fi fost el am fi fost mai rau ca grecii.povestile astea circula in romania reala, acolo unde nu ce scriu economisti adevarati ajunge la urechile oamenilor ci povestile unor zvonaci care seamana tare bine cu cei ce faceau politica securista din vremea odiosului…..
  ce ciudat, ce bizar, ce coincidenta domnule…..

 5. asa da,credeam ca faci o consideratie generala , pentru ca acuzatia era ca nu ierti bnr deloc, adiica ai ceva cu institutia asta magnifica care nu a mancat niciodata usturoi, doar politicienii se hranesc cu asa ceva, dar pana la urma patrioti sunt doar cei ce-l trimit pe dl vasilescu sa ne explice lucruri pe care suspectez ca nici domnia sa nu prea le intelege sau cine stie doar se preface.
  sau il incurajeaza pe dl croitoru sa scrie despre coruptia politicienilor in substrat intelegand noi ca doar bnr e populata cu sfinti, de la dl mugur in jos….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s