Somajul si salariul real merg in directii opuse si periculoase

Cred ca graficul urmator trebuie analizat foarte bine. Nu cred ca ne putem astepta la lucruri bune in economie cand somajul creste si salariul real pe economie scade (linia albastra in grafic).

Sursa: BNR si INSSE
Advertisements

8 thoughts on “Somajul si salariul real merg in directii opuse si periculoase

 1. Este clar că reglementările din domeniul muncii şi impunerea unui salariu minim (care se vrea a fi mărit) duc în mod automat la o creştere a şomajului involuntar. Sunt de acord cu analiza dumneavoastră dintr-un post precedent.

  Dar am câteva întrebări legate de acest grafic. În primul rând, pe ce bază e calculat şomajul? Pe baza persoanelor care primesc un ajutor de şomaj? Sau pe baza persoanelor care nu îşi găsesc un loc de muncă (în cazul acesta un indicator mai eficient ar fi fost gradul de ocupare al forţei de muncă).

  Iar salariul “real” cum este calculat? Bănuiesc că este oferit de către BNR, iar în ceea ce priveşte istoricul acestora vis-a-vis de statistică am mari semne de întrebare.

  1. Foarte bune întrebările ! Așa poți știi intradevar despre ce e vorba; altfel ești “masă de manipulare” …

  2. @Muad,
   Salariul real este salariul brut pe economie ajustat cu IPC. Daca il ajustam cu deflatorul arata mult mai rau.
   Somajul este cel calculat folosind formula bancii mondiale, persoanele care isi cauta loc de munca sunt incluse nu numai cele inregistrate. datele sunt cele oficiale dupa cum am spus la sursa.

   Iti inteleg scepticismul in a lucra cu date oficiale,dar chiar si presupunand ca “cifrele” au fost imbunatatite tot arata rau. Ca eu nu cred ca daca se umbla la date le faceau sa arate mai rau decat realitatea.

 2. Stau şi mă întreb: sunteţi proşti? Păi nu s-a “flexibilizat” piaţa muncii? Nu de asta s-a schimbat Codul Muncii? Cât de mic trebuie să fie salariul, pentru a fi pe placul angajatorilor? Trebuie să muncim toţi la negru? Să ne alăturăm celor două milioane de români care fac asta? Nu văd pe nimeni să se întrebe: “de ce nu generează locuri de muncă “capitalismul” românesc?” Aşa, pe mână cu statul cum e el. Sau asta nu face bine la feng shui?

  1. @octavian
   Eu vorbesc de salariul real nu net sau brut. Astfel, pe langa ca economia nu ofera locuri de munca cei care sunt angajati au puterea de cumparare din ce in ce mai mica. Varianta castigataoare era cele doua sa se miste in directii opuse dar benefice (somajul in jos si salariul real in sus).

   1. Florin, ai răspuns în comentariul acesta la întrebarea pe care am pus-o mai sus. Salariul real reprezintă puterea de cumpărare.

    Acum, trecând peste modul de calcul al IPC (care nu ia în considerare multe dintre produsele pe care le cumpără un om în mod normal, plus că nu există niciun om care să cumpere “coşul” de produse cu ajutorul căruia se măsoară IPC. Pentru mai multe detalii recoman acest articol al lui Cristian Păun), ce afectează puterea de cumpărare?

    Eu cred, conform teoriei şcolii austrice, că puterea de cumpărare este afectată în primul rând (dacă nu şi singurul) de expansiunea masei monetare (atât cea în sens restrâns, M1 practicată de Banca naţională cât şi cea în sens larg M3, expandată de băncile comerciale prin practicarea rezervelor fracţionare). Pentru susţinerea aceste teorii putem da următorul exemplu ipotetic: presupunând o economie în care masa monetară este constantă (etalon aur cu rezerve 100%) iar un anumit preţ la un anumit produs creşte din simplu motiv că patronul doreşte să obţină un profit mai mare. Consumatorii vor putea face următoarele lucruri: ori să îşi păstreze consumul neschimbat din produsul respectiv şi, în acelaşi timp să îşi reducă consumul din alte produse şi servicii ori îşi reduce consumul corespunzător cu creşterea preţului. Dacă consumatori aleg prima variantă şi îşi reduc consumul din alte produse şi servicii, preţul acestora va înregistra o tendinţă de scădere. Astfel, în această situaţie ipotetică cu o masă monetară constantă, dacă un preţ creşte altul, altundeva în economie, trebuie să scadă. Aşadar definiţia dată inflaţiei ca fiind creşterea generalizată a preţurilor cu mai mult de 1% pe an ne relevă că inflaţia ar fi imposibilă în această situaţie.

    De aici poate rezulta foarte uşor faptul că inflaţia, sau scăderea puterii de cumpărare a monedei, este cauzată de creşterea masei monetare şi, în absenţa ei, inflaţia nu ar fi posibilă.

    @octavian: dacă piaţa muncii nu ar fi atât de reglementată iar salariul minim nu ar fi o realitate, odată cu creşterea ofertei de muncă preţul acestia va tinde să scadă. Dar fiind lăsat liber să scadă atât cât este necesar, el va atinge un punct de echilibru în care toţi cei care caută de muncă vor găsi. Prin impunerea unui salariu minim (care se zice că i-ar ajuta pe muncitorii necalificaţi şi pe cei fără experienţă) fix categoriile sociale pe care ar trebui să le protejeze le afectează cel mai mult. Asta deoarece preţul impus pentru munca prestată de ei este mai mare decât ceea ce sunt dispuşi patronii să ofere. Iar ei vor alege fie să nu îi mai angajeze la preţul impus fie să îi angajeze la negru la preţul real al muncii lor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s