The market says NBR will increase rates

The Romanian yield curve has been shifting upwards since April. On the short end it has jumped almost 0.50 % while the long end which was already elevated had a smaller jump.

Considering these developments the next move from the National Bank of Romania is most likely a rate increase. Even without a rate hike the fixed income market  does not give any hope for those expecting an increase in RON lending.

 

Advertisements

7 thoughts on “The market says NBR will increase rates

 1. Maybe this is because we’re near the 30th of June, and I think that most loans have the interest rate pegged to Robor 3M or 6M which changes every six months, usually 31st of Dec and 30th of June.

 2. salut

  nu m-as grabi sa te aprob deoarece trebui sa luam in considerare inflatie(asa original cum este calculata ) care nu este mare si un necesar de bani in economie ( de credite).

  1. @george
   Nu cu mine trebuie sa fii de acord ci cu piata. Eu nu cred in estiamrea unui singur om ci numai in ce spune piata de aceea folosesc asa de multe grafice. Singura problema este ca in Romania piata nu este atat de libera si astfel semnalele pe care le transmite sunt bruiate de cele mai multe ori.

   1. Daca omul ala e guvernator de banca centrala s-ar putea ca estimarile lui sa mute pietele ­čśÇ si nu ma refer numai la noi. Si de vreo 2-3 ani pietele nu prea mai sunt libere nicaieri.

 3. Am fost ieri la prezentarea Dvs ce pot spune c─â a fost extrem de interesant─â (p─âcat c─â nu a existat suport tehnic pentru a putea fi ├«nregistrat─â ╚Öi ulterior postat─â; sunt de p─ârere c─â un astfel de materiale ar ajuta persoanele interesate s─â aprofundeze ╚Öi s─â se familiarizeze cu nivelul discu╚Ťiilor ├«n cadrul academic … + c─â foarte mul╚Ťi dintre cei care v─â urm─âresc nu sunt din ╚Öi nici nu pot ajunge ├«n Bucure╚Öti … )

  ├Äntrebare : (f─âr─â a ├«ncerca s─â disculp “vinovatu’ de serviciu”) totu╚Öi, nu crede╚Ťi c─â sc─âderea masei monetare se datoreaz─â mai degrab─â
  – ie╚Öirii din pia╚Ť─â a capitalului speculativ ? S─â nu uit─âm c─â dob├ónda ├«n lei devenise din ce ├«n ce mai atractiv─â
  – repartrierii dinspre b─âncile fiice spre bancile mam─â a lichidit─â╚Ťii care, fiind ├«n lei a trebuit convertit─â ├«n X valut─â, iar BNR pentru a ap─âra cursul a intervenit ├«n pia╚Ť─â, astfel a ridicat lichiditate din pia╚Ť─â f─âr─â a mai avea cum s─â o reintroduc─â ?
  Asta am vrut s─â ├«ntreb ieri, dar am descoperit c─â matematicienii vorbesc … foarte pu╚Ťin “exact” , dar mult

  1. @Edward
   Dupa cum spuneam si ieri iesirile de captial nu au decat efectul de a redistribu masa monetara, dar nu o reduc. O iesire de capital doar depreciaza cursul. Interventia bancii centrale de a sustine curusul, in schimb, reduce masa monetara pentru ca vinde euro si scoate lei din piata.
   Ca regula, masa monetara pe termen scurt este influentata doar de banca centrala.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s