Deprecierea RON stopata de BNR in timp ce HUF si PLN se apreciaza fara ajutor

De fiecare data cand se depreciaza leul de vina sunt altii si nu politicile economice autohtone. Cand vinovatii nu sunt usor de identificant, adica vreun trezorier temerar nu se duce la televizor sa avertizeze natiunea de pericolul iminent , scuza folosita este: se depreciaza toata regiunea, si zlot si forint, asa ca leul nu are ce face decat sa se deprecieze.

Adevarul este altul si este foarte bine surprins in graficul urmator (HUF pe scara din dreapta). De la inceptul anului si pana acum BNR a luptat sa opreasca deprecierea pe cand zlotul si forintul s-au apreciat pe piete unde sunt cotate liber. Cum mediul extern a fost acelasi pentru toate valutele singura diferenta este data de succesul politicilor eocnomice din fiecare tara. D exemplu, in ultimele 2 saptamani si forintul si zlotul s-au apreciat agresiv dupa ce criza din Grecia s-a calmat dar leul a continuat caderea.

Zlotul polonez era de asteptat sa aiba o performanta mai buna decat a leului dar nu si forintul. Si totusi, se pare ca investitorii straini prefera valuta tarii vecine chiar in ciuda tuturor problemelor economice si politice de acolo. De ce oare?

 

Advertisements

6 thoughts on “Deprecierea RON stopata de BNR in timp ce HUF si PLN se apreciaza fara ajutor

  1. Ca discutie pur teoretica totul e bine si frumos (sau aproape); din nefericire, pentru omul de “rand”, doua cuvinte (miselesti!) auzite doar din cand in cand cand vine vorba de cursul de schimb al leului spun mult mai mult: “flotare controlata”!

  2. Sa-l intrebam pe Vasilescu cum e cu regiunea?Priu ca o sa raspunda ca zlotul si huf s-au depreciat mai mult deci acum isi revin šŸ™‚

  3. Mai interesant mi se pare faptul ca RON pare defazat de celelalte monede din regiune desi toate cele 3 tari analizate sunt expuse acelorasi riscuri externe. Fie vorbim de diferente la nivel de politica economica interna fie interventia bancii nationale este mult mai clara decat in celelalte doua tari.

  4. Sunt sigur ca avandu-i pe Isar si pe Voinea in guvern situatia se va schimba si politicile economice vor influenta pozitiv cursul, ca sa nu se mai chinuie BNR sa-l tina šŸ™‚
    HUF si-a revenit pentru ca s-a ajuns la o intelegere cu FMI si UE si le-au fost deblocate fondurile. Pe de alta parte trebuie tinut cont si de evolutia euro care e pus sub presiune (si a scazut fata de toate valutele) pana nu se rezolva cu uniunea fiscala, bancara…de care o fi. Noi ne comparam cu HUF PLN si CZK pana la un punct…desi pe termen lung avem cam acelasi trend. As spune ca RON e o medie mobila a PLN.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s