BNR se pregateste sa creasca dobanda

La ultima sedinta de politica monetara banca centrala a mentinut dobanda-cheie la 5,25% pe an. O decizie pe care piata de obligatiuni – formata in special din bancile comerciale din Romania – nu o anticipase. De exemplu, la ultima licitatie, inainte de decizia cu pricina, sistemul bancar a finantat statul roman la 5%, la termene de pana la un an.

[Articol publicat in Finantistii pe 25.06.2012]

Cum dobanzile in piata monetara de pana la un an erau mai mari de 5%, singura explicatie este ca aceste banci se asteptau la o decizie de scadere a dobanzii de politica monetara. Iar dupa aceea cu obligatiunile primite de la statul roman bancile urmau sa mearga la banca centrala si sa obtina lichiditate la un pret de 5%, in conditiile in care aceasta micsora dobanda de politica monetara cu un sfert de procent. E adevarat ca nu faceau profit, dar macar nu pierdeau. Dar cum banca centrala nu a redus dobanda, bancile trebuiau sa se indrepte catre alte surse de finantare mai ieftine.

Cu toate acestea, la urmatoarele doua licitatii dupa decizia de politica monetara, sistemul bancar a continuat sa finanteze statul la scadente de pana la un an tot la o dobanda de cinci procente. O decizie foarte ciudata, mai ales pentru ca pe piata interbancara lucrurile incepusera sa se infierbante. Foarte greu de crezut ca acele obligatiuni vor aduce profit acestor institutii, dar cum sunt institutii private e de asteptat ca cei care gresesc sa plateasca.
Trebuie sa citesti

Pentru noi, cei din afara acestui joc, important este mesajul dat de piete. Si de aceea, deciziile de finantare sub pretul pietei sunt greu de interpretat si imediat ne gandim ca ceva nu e corect. In cel mai negru scenariu avem in fata un schimb de favoruri intre sistemul financiar bancar si stat in detrimentul platitorului de taxe, dar si al actionarului.

Intorcandu-ma la mesajul pietelor, de mai bine de o luna randamentele la care se imprumuta statul roman au crescut la toate scadentele. Cea mai mare crestere o vedem la maturitatile de pana la un an, jumatate de procent. Acest lucru arata pe de o parte ca aceia care au finantat statul la 5% acum pierd bani. Dar, pe de alta parte, se observa ca pietele nu doar ca nu mai cred ca banca centrala va scadea dobanda, ci acum indica o crestere de dobanda in urmatoarele 6 luni. De fapt bancile finanteaza acum statul la o dobanda cu 0,25 procente mai mare decat cea de politica monetara pentru a recupera pierderea suferita cand au finantat statul la 5%.

Din punctul de vedere atat al teoriei, cat si al practicii de maximizare a profitului, deciziile de a finanta statul la 5%, dupa ce banca centrala nu a scazut dobanda nu pot fi explicate. In acelasi timp, un stat care are din ce in ce mai putina lichiditate, creste deficitul bugetar in paralel cu scaderea prognozei de crestere economica, se ascunde de creditor pentru a se “reorganiza” si are o moneda care se depreciaza pe fondul iesirilor de capital, e normal sa plateasca mai mult pentru finantare.

Advertisements

8 thoughts on “BNR se pregateste sa creasca dobanda

 1. Interesant punctul de vedere si din pacate tind sa iti dau dreptate, finantarea cheltuielilor bugetare s-a dovedit a fi mai importanta in ultimii ani decat cresterea economica. Totusi o astfel de miscare ar trebui explicata publicului larg in contextul in care BNR (inca) sustine ca tinteste inflatia. Iar cum inflatia atinge minime istorice BNR-ul ar trebui sa gaseasca o alta motivatie.

 2. BNR n-a crescut nimic. E clar ca BNR stie ce altii nu stiu si scenariile lor arata altfel. Ca de obicei. Si din cauza asimetriei multi au tendinta sa afirme ca cei de la BNR (“comunistii aia” cum spunea un costum) nu stiu ce fac acolo. Sa nu pierdem din vedere ca avem o piata mica si BNR are mijloacele sa se opuna unor cerinte ale pietei daca ele afecteaza interesele macro. Si apropo de piata, cand erai la ING cam stiati cine se joaca pe leu si cine se joaca pe zlot si forint de exemplu. Ca s-ar putea sa nu fie aceiasi.

  1. @grasutu enigmatic
   Nu citesti decat titulul nu-i asa? In primul rand am spus de acum 6 saptamani ca nu o sa mai scada si atunci mi-ai reprosat ca este doar o pauza si in Iunie revine trend-ul. Acum pauza se prelungeste. Dar nu despre astaeste vorba in articol. eu am spus ca piata arata o dobanda mai mare la 6 luni si la un an.Nu acum.

   Cand lucram in sectorul financiar bancar nu stiam cine face tranzactii in interes propriu sau al cllientului pe zlot sau forint.
   Decizia de astazi este inca o dovada ca banca centrala are o preferinta mai mare pentru curs decat pentru inflatie in functia de reactie.Ori pe romaneste tinteste cursul si nu inflatia.

   1. Ma uitam azi dimineata la money channel, si am vazut ca majoritatea se asteptau la scadere. Iar pe termen mediu (pana la sf. anului) doar cei de la Banca Transilvania se asteapta la o crestere a dobanzii de politica monetara. Oare stiu ei ceva ce nu stim noi?

   2. Nu ma refeream la tine acum in ce-am spus ci in general la ce vad pe la tv si-n presa. Si nu-ti reprosez nimic, doar spun cand nu sunt de acord cu ce spui tu.
    Isarescu a si spus de mai multe ori ca nu-i e indiferent cursul si asta cam spune tot, nu trebuie sa detalieze. Mai ales ca avem economie euroizata. Dar nu are tinta de curs la sfarsitul anului, nu tinteste direct un nivel, ci urmareste un interval de curs care sa duca la atingerea intervalului de inflatie.
    Eu cred ca nu sunt aceiasi jucatori pe leu si celelalte, de-aia am intrebat credeam ca voi aveti detalii. Pentru ca au volatilitate, chiar si volume, diferite si implica comportamente diferite.

 3. Sa ne uitam la declaratia de avere a lui Florin Georgescu.Vom vedea cam 75% din cash tinut in titluri de stat in lei!!!Crede cineva ca e nebun?Eu nu cred.

 4. Ce este asa greu de inteles?Pt a tine cat de cat cursul dobanda pe leu trebuie sa fie atractiva.Dobanda atractiva la depozite face creditul in lei scump.Atunci trebuie sa-l facem pe el cel euro mai accesibil.De ce?Pt ca bancile sa vina cu euro in tara.Dupa cum se vede cu leii stau prost 🙂 ,dau fuga la BNR saptamanal.Deci depreciem nitel cursul dar nu mult ca speriem lumea si afectam creditul in euro :).Joaca asta a pacalit bancile din 2004 incoace si le va mai pacali sa vina cu valuta in Romania pe care sa o imprumute la dobanzi mari.Nimeni nu vrea instabilitate e clar .Leii sunt ca in poezia lui Eminescu se vad si nu sunt chiar daca aparent dobanzile interbancare sunt mici .Daca ai face avutie prin depreciere Zimbabwe ar fi mai bogat decat Qatarul.Leul nu e o moneda de 5,25 dobanda la riscurile si economia Romaniei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s