Doua grafice in loc de dus rece

Stiu ca nu mai intereseaza pe nimeni dar eu incerc. Economia reala a Romaniei este in picaj din 2011.  Ultimele cifre arata ca picajul nu s-a oprit.

Atat productia industriala cat si comenzile noi arata ca industria nu este nu este motorul economiei in 2012.

In acelasi timp exista in continuare frica de a investi in Romania, inregistrata de un indicator inca negativ al sentimentului economic.

 

Sursa: Eurostat, FLORIN CITU ADVISORY
Advertisements

6 thoughts on “Doua grafice in loc de dus rece

 1. Nu interesează pe nimeni de la guvernare sau … ce a vrut să înseamne asta ? Că altfel, sunt convins că sunt mulți cei ce sunt interesați …
  Grafic 1 Producția nu ar trebui să fie aproximativ egală cu comenzile ? Ce reprezintă de fapt diferența dintre cele două ? (văd discrepanțe destul de mari)
  Grafic 2 Trendul pare să fie unul optimist; sentimentul de picaj fiin dat de nivelul de raportare care, în opinia mea, este un nivel ce reprezenta gradul exuberanței nefondate dinainte de corecție (eu consider că, per total, noi am simțit o corecție; de aceea evit în a o denumi criză)

  1. @Edward
   Graficele arata datele lunare pentru ritmul anual de crestere al fiecarei variabile. Comenzile sunt un indicator care se uita spre viitor si de aceea cateodata sunt mai optimiste sau mai pesimiste. Realitatea este data de indicele productiei industriale care se uita in trecut.

   Graficul 2, arata inca un nivel de incredere newgativ, sub 100. Este mai bine ca in 2010 dar nu suntem nici la nivelul lui 2005.

 2. Pai cine sa opreasca caderea economiei? Care ar putea fi motivele reale de oprire a economiei?
  Dupa ultimele scandaluri astept cu nerabdare sa vad cum dau buzna investitorii in romania, sa investeasca in noi unitati productive sau de cercetare! 🙂

 3. Si totusi consumul e +5.6% in mai…La un post anterior spuneai ca n-avem consum sau ca nu creste…ceva similar cu ce spui acum. Nu esti sceptic, esti pesimist 🙂

  1. @Grasutu
   Nu citesti niciodata comunicatele. Daca citeai vedeai ca in Mai consuml a crescut cu 5.6% fata de Mai 2011 pentru ca MAi 2011 a fost un minim al anului. MAi mult vedea ca in indicele pentru luna mai 2012 este mult sum nivelul valorilor din August-Decembrie 2011. Mai vedeai ca este mult sub nivelul perioadei 2006-2008. si mai vedeai cat de volatila este seria deci informatia trebuie priviata pe medie.

   Raman la scepticism desi zilele astea devin din ce in ce mai pesismist.

 4. @ florincitu
  Sincronicitate!! De cateva luni ma preocupa tot mai intens faptul ca vad multe firme si magazine inchizandu-se prin tot Bucurestiul si mi-as fi dorit sa am o confirmare gata mestecata a valorii perceptiei mele ca piata se contracta foarte puternic – on the spot, acum, in timp ce vorbim. Mare noroc cu faptul ca va place sa faceti analize economice si sa va explicati prin grafice, chiar daca nu sunt hot news in momentele astea!
  Parerea mea – din globul de cristal, n-am grafice – e ca pana nu se termina cu bataia politica, nu se opreste scaderea. Daca se opreste prea tarziu, ne mai ridicam doar cu Viagra, si doar de cateva ori pe an!
  What a pity! Din nou nu e moment bun de pornit vreun business – stau in continuare pe soba si dorm.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s