Myth Buster: Trei mituri despre cursul EURRON

Mitul numarul unu: Cursul de shimcb este determinat de piata. Cred ca nimeni nu mai crede acest lucru in Romania. Cursul de schimb este administrat pe termen scurt de banca centrala. Graficul de mai jos arata cum masa monetara pe termen scurt se modifica in tandem cu cursul de schimb. Mecanismul este simplu. Interventiile bancii centrale pa piata valutara sunt SINGURELE care ajusteaza masa monetara: cumpararile de euro cresc masa monetara prin vanzarea de lei iar vanzarile de euro scad masa monetara prin cumpararile de lei. Tranzactiile care nu implica banca centrala NU influenteaza masa monetara.

Mitul numarul doi: Evolutia cursului de schimb, in special deprecierea leului, este rezultatul a ceea ce se intampla in afara tarii si nu in Romania. Daca aceasta afirmatie ar fi fost adevarata atunci cursul EURRON evolua in tandem cu EURHUF sau EURPLN. Graficul de mai jos arata ca acest lucru nu este adevarat. De la inceputul anului electoral 2012 leul s-a depreciat constant si temperat de BNR pe cand zlotul si forintul s-au apreciat impreuna. Evolutia RON este influentata aproape in totaliate de deciziile economice si politice luate in interior si de sanatatea economiei.

Mitul numarul trei: Deprecierea duce la cresterea veniturilor la buget. O asemenea afirmatie nu tine cont de faptul ca evolutia economiei nu se termina maine si mai ales ca economia este un sistem dinamic si complex. O depreciere a cursului care creste accizele si taxele influenteaza negativ atat cererea interna cat si asteptarile inflationiste. Cresterea asteptarilor inflationiste si a inflatiei va duce la o crestere a dobanzii de politca monetara, sau inasprirea conditiilor monetare (cand banca centrala este independenta), care va reduce cererea interna dar si la o scadere a puterii de cumparare reale. Astfel, deprecierea nu duce la cresterea veniturilor la buget decat poate pe termen foarte scurt, o luna, dar duce la recesiune si infaltie pe termen mediu si lung – perioada 2009-2012 vorbeste de la sine.

Advertisements

7 thoughts on “Myth Buster: Trei mituri despre cursul EURRON

 1. Acum e amuzant ca toate domnisoarele cu microfon de la tv care vorbesc pe ecranele galben-negre au acelasi text: “cursul se depreciaza in ciuda interventiei BNR”. Chiar si ieri, prima intrebare adresata lui Florin Georgescu a fost: “cum va explicati ca eurron a ajuns la un maxim istoric in ciuda interventiei BNR?”. Deci interventiile BNR pro leu sunt considerate “by default” in ultima perioada, iar daca ne uitam la primul grafic situatia sta cu totul altfel 🙂

 2. Uite si o idee paranoica: daca BNR face intentionat acest joc cu cresterea euro fata de leu, pentru a baga populatia in sperieti, si automat asociat “caderea” leului din guvern (alde basescu) cu caderea leului din buzunare?

  In felul asta lumea va spune un NU hotarat demiterii la referendum.

  Zic si eu, nu stiu, nu-mi pasa, castig in woni coreeni 😛

  1. @florin
   Asta ar insemna ca BNR joaca politic,ceea ce nu este exclus. Dar, este ciudat sa joace impotrica proriilor angajati: Domnul Florin Georgescu este inca vice-guverantor.Eu cred ca realitatea economica de la noi este asa de slaba incat leul nu poate decat sa pice. Perioadele de criza politica nu fac decat sa accelereze acest picaj, dar tendinta este data de economie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s