Despre EURRON, neincredere, rezerve valutare

Deprecierea EURRON este un trend foarte greu de oprit. Am tot scris despre asta, de exemplu aici (dar sunt foarte multe postari care vorbesc despre curs), dar azi vreau sa adaug inca doua informatii care arata de ce nu se poate face nimic pe termen scurt. Desi, trendul de depreciere este pe termen lung volatilitatea politica si deciziile economice proaste acclereaza pe teremen scurt aceasta depreciere.

In primul rand, ca leul sa se deprecieze este nevoie de mai multi lei pe piata. Am tot aratat ca BNR a facut acest lucru din 2011 si pana astazi. Dar ce este foarte interesant este ca din cele doua componente ale masei monetare in sens restrans, numerar in circulatie si depzitele overnight, observam o crestere agresiva, 20% fata de may 2011, a numerarului in circulatie. In acelasi timp daca scoatem din depozitele overnight injectiile BNR de lichiditate la 7 zile vedem ca sumele proprii pe care le depun la BNR au scazut in fiecare luna de la inceputul anului. Concluzia: iesiri de capital, de bani reali. Dar in acealsi timp o preferinta pentru numerar arata si neincredere in politicile economice. Dupa cum arata cele doua grafice de jos deprecierea RON fata de EUR va continua, chiar si dupa referendum sau dupa ce se opreste caderea EURUSD.

Numerarul in circulatie versus EURRON (dreapta)

Numerarul in circulatie versus EURRON (dreapta)-rata anuala de crestere

In al doilea rand BNR are foarte putini bani la dispozitie. Am scris aici despre rezerva BNR. Dar ce trebuie adaugat este ca in 2012 si 2013 Romania plateste la FMI 1.9 miliarde EUR si respectiv 5.1 miliarde euro. Cu rezerva de numai 32 miliarde de euro din care 21.3 miliarde imprumutati si in fata iesirilor de capital (2 miliarde euro in 2012) BNR trebuie sa fie foarte atenta cum cheltuieste rezerva. Mai mult atat conditiile de pe pietele internationale cat si volatiliatea politica interna nu permit angajarea de noi imprumuturi in valuta de pe pietele internationale.

Advertisements

One thought on “Despre EURRON, neincredere, rezerve valutare

  1. buna seara
    cererea de eur bate oferta la toate capitolele deoarece intarrile sun f mici iar iesirile (retrageri catre bancile mama si repatrieri de profit) sunt f mari.
    banda de miscare va fi 4.5-4.55 cu mari eforturi din parte BNR tinand cont de marimea pietei si rezerva valutara si iesirile programate in urmatoarea perioada

    deja piata dupa interventia BNR a inchis la 4.5661 cu lumanare Marubozu semnal clar de neincredere

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s