Fara ajutor sectorul privat se prabuseste

In luna Iunie numarul persoanelor considerate in somaj era de 687 mii. Numarul de angajati a ramas la 4.3 milioane. Graficul urmator arata cum au evoluat somajul si numarul de angajati din 2001 si pana astazi.

Imediat trebuie sa remarcam ca astazi atat numarul de angajati cat si numarul somerilor sunt mai mici decat in 2004. Daca ne uitam la media acestor 12 ani – 4.48 milioane de angajati si 710 mii someri in medie anual – vedem ca numarul somerilor se mentine in jurul mediei dar numarul de angajati se afla de foarte mult timp sub medie (sunt angajatii romani mult mai productivi?? ).

Si acum sa mai adaugam cateva elemente:
– din cei 4.3 milioane de angajati 1.25 milioane lucreaza in sectorul public.
– in 2001 angajatii din sectorul public reprezentau 20% din total angajati iar in 2012 acest procent a crescut la 30%.
– cresterea numarului de angajati de la 4.4 milioane la 4.8 milioane a fost efectul angajarilor in sectorul public
– numarul pensionarilor este de 5.3 milioane din care 1.4 milioane provin din agricultura.

Fara o schimbare a acestei structuri sectorul privat are doua variante: devine mult mai productiv peste noapte sau moare. Economia Romaniei are o mare problema, nu a creat locuri de munca nici cand a crescut in medie cu 5% pe an – este imposibil sa o faca astazi fara o schimbare de structura. Astfel, orice politica publica trebuie sa elimine barierele care nu permit sectorului privat sa creasca numarul de locuri de munca.

Sursa date: MMPS si EUROSTAT.

Advertisements

9 thoughts on “Fara ajutor sectorul privat se prabuseste

 1. In conditiile in care plata unui salariu de 1000 de lei inseamna circa 1800 lei in contabilitatea angajatorului, suma la care se aduaga si TVA-ul, adica cca 2200 lei, povara pe fiecare salariu aflat in plata este enorma.
  Pentru a plati 1000 de lei dividende, aceeasi companie plateste taxe de doar 600 de lei (imp. pe profit + imp. pe dividende + TVA-ul aferent acelei sume).
  O sa-mi spuneti ca ce treaba are TVA-ul, insa pentru a putea face orice plata, eu trebuie sa emit o factura care include si TVA.
  In mod clar salariile platite la negru (care nu sunt in graficul de mai sus) nu sunt contabilizate in nici un fel.
  In conditiile in care forta de munca este atat de scumpa (nu direct, ci prin costurile adiacente), probabil ca si firmele din Romania au devenit ceva mai productive in acesti ani. Pe de alta parte, angajarile la negru/gri cu siguranta au o cota importanta.
  Cred ca singura masura care ar avea cu adevarat impact ar fi reducerea taxeleor, impozitelor si contributiilor salariatilor si angajatorilor la o cota nu mai mare de 32%, reprezentand imp. pe profit + dividende.
  La un numar de 4,3 mil de angajati, avand un salariu mediu de 1000 de lei, aceasta ar insemna insa o gaura in bugetul + pensii, asig sociale samd de circa 6 miliarde de Euro.
  Probabil ca daca guvernul ar gasi o cale prin care sa cheltuie mai putini bani ( nu neaparat cu salariatii bugetari, cat cu celelalte cheltuieli) si daca si-ar reduce “investitiile” substantial, s-ar putea crea aceste conditii.
  Cu siguranta ar iesi la iveala salariile la negru/gri, s-ar reduce presiunea pe asigurarile sociale.
  Probabil ca statul ar trebui sa functioneze cumva ca o firma comerciala: sa furnizeze din taxe si impozite serviciile care ne intereseaza: educatie, sanatate, ordine publica, samd, in timp ce investitiile sa fie realizate pe bugete separate, fara legatura cu taxele si impozitele cu caracter social platite de noi.

  1. @Arh.O.Ungureanu
   Ce misto sa fii platit in TVA, nu-i asa?
   N-am auzit ca in vreo tara salariatul sa primeasca un salariu purtator de TVA…pentru ca munca salariala nu e o vanzare de la negustor la client ca la magazin sau ca la avocat. In fine.

   Cat despre structura pe categorii de formatori de venituri din ec.romaneasca din articolul de mai sus…sa ne gandim ca cifrele in milioane n-au aparut din 2010 de cand cu legea pensiilor sau cu legea salarizarii unice bugetare. Multi dintre ei provin din agricultura, da (25%), care au iesit la pensie fara sa fi contribuit vreodata mare parte din ei. Plus de asta, 20 de ani in Romania s-a iesit la pensie si s-a mancat pensie dupa doua legi. Nu mai vorbim de pensionarile fortate din armata, dupa 2001 – nu-i judecam dupa contributii, militarii nu au contribuit niciodata si nu vad de ce ar face-o.
   Cred ca problema nu sta in numarul pensionarilor, cum a zis T.B. ca “ei sunt cancerul…”. Pensia in Romania se calculeaza functie de punctul de pensie, de vechime, la urma de tot vine statul cu o prima si intregeste valoarea drepturilor lunare.
   Problema ar fi sa diminuam poverile fiscale ale salariului (45 sau 42 la suta din sal.mediu brut sunt contributii), diferentele dintre ce platim noi si ce e strict obligatoriu (CAS si CASS doar la angajator, somaj) sa indreptam spre privat. Scaderea evaziunii din piata muncii ar duce la o crestere a sal.brut dupa care se calculeaza pct. de pensie. Dar cum ramane cu salariatii bugetari?

   1. @ARK
    Daca tu ai o afacere oarecare… nu conteaza ce afacere, tot ceea ce facturezi facturezi cu TVA.
    Acum ca sa platesti unuia 1 leu iti mai trebuie 80 de bani petru impozitul pe salariu, contributii samd.
    Ca sa poti plati cei 1.80, din care 1 leu se duce la angajat, iar 80 la stat, tu trebuie sa incasezi 2 lei si 23 de bani.
    Daca incasezi doar 1.80, nu poti plati acel salariu, deoarece 24% o reprezinta TVA-ul.
    Salariul nu este purtator de TVA, insa banii cu care acel salariu se plateste sunt suprataxati cu TVA.
    De aceea, ca o firma sa poata plati un salariu de 1000 de lei trebuie sa incaseze 2230 de lei, din care 1230 iau calea sacului fara fund si cu gauri multe….

 2. Sectorul privat isi va reveni cand va trece criza chiar cu structura asta, pentru ca in perioada noastra de boom de pana la criza nu era mare diferenta si tot am avut crestere. Comparatia cu 2004 si media in perioada asta e irelevanta cata vreme avem un bottom de la criza in 2009. Mediile se fac in conditii relativ normale, constante, nu cu spikeuri. Asa putem sa comparam DJ in septembrie-octombrie 2001 cu 1999 sau 2000 si sa ajungem la concluzia ca ce prost o duc americanii. Cum necum, somajul la noi e la un nivel sub media europeana de ani de zile, cu toate prognozele panicarde si disperate facute de unii la tv. Anul asta e pierdut oricum cu referendum si alegeri, om vedea la anu incotro. Asta daca nu mai cade vreo tara ceva. Si nu, sectorul privat n-o sa moara.

  1. @grasutu enigmatic
   Poate ca aivrut sa spui:criza va trece cand isi va reveni sectorul privat si nu invers.
   Rolul analizei pe medii este exact acela de a elimina spike-urile. In analiza aplicata se scot asa numitele outliers ca sa nu influenteze rezultatul. Alte prelucrari sunt cele care elimina sezonalitatea sau se log pentru fiecare serie de date.
   Somajul la noi este sub media europeana pentru ca 2 milioane de romani (sau mai multi) lucreaza ilegal sau nu in alte tari. Nemtii nu pleaca la lucru in Spania stau in Germania si colecteaza beneficii.

   Sectorul privat nu o sa moara,dar o sa devina din ce in ce mai dependent de contractele cu statul (ceea ce observam acum). Da nu moare, dar nici sector privat nu mai este.

   In rest, mai vorbim la sfarsitul anului daca am avut dreptate cu analizele pe curs, crestere economica, dobanzi (se pare ca BNR nu a mai revenit in Iunie la scadere) si alte estimari. Poate ca o s vezi ca am fost doar sceptic si realist si nu pesimist.

   1. Sunt foarte circumspect in ceea ce priveste impactul pe care contractele statului il au in economie…. Daca jumatate din bani sunt parandarat, efectul lor este zero, ba, mai mult, fac rau caci sunt luati de la companiile care nu au contracte cu statul.

 3. Ma refeream la criza de afara, cand o sa-si revina aia mari, o sa ne revenim si noi. Adica ma refer la dependenta de trendul extern, asta daca nu avem surprize din agricultura. Acuma nu cred ca toti privatii vor face afaceri cu statu, sunt destui care au exporturi si lucreaza pentru extern si nu sunt mici si asta si pentru ca investitiile statului merg cum merg iar bani sunt tot mai putini. BNR nu mai scade dobanda anul asta, cel mult va umbla la RMO cum am zis si eu mai demult si cum a zis si Isarescu asa in treacat si parerea mea e ca scaderea prudenta din trecut ii permite acum sa n-o mai creasca si s-o tina asa. Cum spuneam restul anului e pe hold…alegeri, scandal etc. Politicul nu apare in nici un grafic economic si nici n-are cum.
  Problema e ca scepticii si pesimistii nu imping lucrurile inainte 😀 optimistii o fac, ca altfel nu-si mai asuma nimeni riscuri, de-aia e si stagnarea asta peste tot, din lipsa de incredere, teama. Sigur ca nici optimismul aiurea nu e bun…dar totusi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s