De la ineficienta la risipa intr-o luna

Am tot criticat echipa din guvernarea precedenta pentru ca din punctul meu de vedere a administrat ineficient finantele si datoria publica. Dar graficul de mai jos imi arata ca echipa actuala intrece orice asteptari pesimiste si ce vad pana acum arata a risipa si/sau iresponsabiliate. In conditiile in care dobanzile pe piata locala, si in general, sunt mai mici decat anul trecut costul cu dobanzile a inceput sa creasca mult mai rapid din Aprilie 2012-pana atunci s-a mentinut ritmul din 2011. Cu alte cuvinte din Aprilie ritmul de crestere al datoriei publice a crescut si anuleaza orice scadere a dobanzilor.

In ritumul asta trebuie sa uitam de orice scadere de impozite pentru ca nota noastra de plata tocmai a devenit mai mare.

Sursa: MF, miliarde lei

Advertisements

3 thoughts on “De la ineficienta la risipa intr-o luna

 1. Am inceput sa citesc si eu cartea Why nations fail…Cred ca observatia ta se bazeaza pe unul dintre argumentele introductive ale autorilor: cand clasa conducatoare, din nou, a decis sa conduca pentru interesul propriu, inlocuind un sistem pe care il acuza cu propriul sistem, deloc diferit de cel dinainte-nimic nou sub soare!-nimic nu poate fi bine pt popor
  .La economie, eu ma joc cu ceea ce se numeste ,,misterul economic” incercand sa obtin de la elevi raspunsul la intrebarea: cum se face ca in Rusia, bogata in resurse, nivelul de trai este scazut, in comparatie cu Japonia, saraca in resurse, dar cu un nivel de trai ridicat? Raspunsul-unul dintre atatea altele: clasa politica!

  1. @Cosmin
   Buna carte, dar nu m-am gandit la asta. Vroiam sa arat ca este evidenta deteriorarea modului in care se administreaza finantele publice in ultimele 3 luni. Acelasi lucru se vede si daca ne uitam la cheltuielile curente sau cu bunuri si servicii. Si in aceste cazuri exista o accelerare a cheltuielilor.

   Revenind la Why nations fail, concluzia cartii nu este noua dar este foarte bine argumentata: in tarile in care institutiile functioneaza, statul intervine mai putin, proprietatea privata este respectata, observam un nivel de trai mai ridicat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s