BNR inaspreste conditiile monetare

Dupa cum am tot zis BNR nu poate doar sa opreasca ciclul de reducere a dobanzii de politica monetara.  Banca centrala, datorita importantei ratei de schimb in procesul de decizie al politicii monetare, trebuia sa implementeze o politica monetara restrictiva.

BNR a decis ieri ca injectiile saptamanale de lichiditate sa fie limitate la suma de 6 miliarde lei. Daca ne comaparam cu luna iulie cand media saptamanala a fost de 10 miliarde lei decizia BNR pare una foarte dura. Dar de fapt pana la inceperea crizei politice media saptamanala pentru aceste injectii de lichiditate era de 6 miliarde lei.

Prin limitarea sumei la care bancile comerciale au acces BNR incearca sa stopeze iesirile de capital si sa tempereze deprecierea leului. Saptamana trecuta spuneam ca BNR, ca si in 2008, are in fata doua variante: recesiune prin politica monetara restrictiva (dobanzi mai mari ca urmare a unei mase monetare mai mici) sau prin depreciere. Decizia de ieri se inscrie in prima categorie. Prin limitarea injectiilor de capital BNR reduce masa monetara si astfel efectul este acelasi ca si in cazul in care BNR ar fi luat o decizie de crestere a dobanzii de politica monetara.  Diferenta este ca o decizie de acest gen este mult mai usor de schimbat, fara sa fie nevoie de o comunicare cu publicul,  decat in cazul unei decizii de crestere a dobanzii.  Dar efectele pentru economie sunt aceleasi.

 

Pentru un raport detaliat despre politica monetara care apare joi 9.08.2012 puteti sa ma contactati la : office@florincituadvisory.com

Advertisements

2 thoughts on “BNR inaspreste conditiile monetare

  1. Asteptam de mult aceasta miscare, nu stiu de ce aveam impresia ca Bnr imprumuta bancile pentru ca acestea sa speculeze leul, pentru ca depre folosirea banilor pentru creditare nu cred ca mai poate fi vorba.

  2. la noi e ca la nebuni. toate bancile reduc dobanzile numai noi, datorita unor retardati de politicieni marim dobanzile ca ne sufoca scaderea leului. ntrebarea e cum poti educa electoratul sa voteze economic?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s