Volatilitatea Politica are costuri reale-o spune si FMI nu doar eu

Acum cateva saptamani am scris doua opinii unde incercam sa arat ca volatilitatea politica are costuri reale pentru eocnomie. Aici si aici

Nu cred ca am fost luat in seama prea tare de cei care conteaza si care iau decizii in numele nostru. Totusi acelasi mesaj reiese din comunicatele FMI. Sa le luam pe rand.

Pe 22 Iunie FMI spunea : “Romania’s economic performance under the program remains strong (nu sunt de acord dar sa zicem) . GDP growth is projected to pick up in the second half of the year (FMI vedea o revenire in partea a doua anului acum cateva luni, ce s-a schimbat ?), inflation remains in check, and the fiscal and external positions continue to improve. ”

Pe 14 August FMI spunea:
“The subdued economic activity is mainly due to heightened political uncertainty (FMI sustine ce incercam sa demonstrez si ce spune literatura de specialitate – volatilitatea politica arecosturi reale) and the slowdown in the euro area.”

Mai mult : “Economic activity is expected to remain subdued in the near term due to diminished confidence, the recession in Europe, low EU-financed investment, and the impact of the drought on agriculture. The economy is projected to gradually recover from early 2013 (revenirea a fost impinsa in 2013 deja), with trend growth reaching about 3 percent (aici FMI exagereaza si in analiza de luni in raportul ECONOMIA o sa explic de ce) over the medium term and unemployment slowly declining.

Dar foarte important: “Risks to the outlook are mostly on the downside. A prolonged political crisis could hamper effective economic policy making, increase risk premiums and financing costs, further depreciate the exchange rate, and depress investment. A deeper recession or financial crisis in the euro area, given strong trade and financial linkages, would decrease Romanian exports, tighten bank credit, and drag down confidence and domestic demand. On the upside, a speedy normalization of the political situation and acceleration of reforms or a stronger global recovery could boost market sentiment and activity.”

Din punctul meu de vedere mesaul FMI este clar- Pe termen scurt pentru a avea crestere economica este nevoie de eliminarea incertitudinii induse de clasa politica.

Iar pentru cei interesati uitati aici concluziile unui studiu recent ” Measuring Economic Policy Uncertainty, Scott R. Baker,a Nicholas Bloom,b and Steven J. Davis (Iunie 2012)”:
“Our policy uncertainty index surges around major federal elections, 9/11, the Gulf
Wars, the Lehman bankruptcy and TARP bailout, debates over the stimulus package, and
the debt ceiling dispute. We see higher ‗base‘ levels of our index since 2005 as well as
larger spikes, and even higher levels since 2008. We also find that our news-based index
of policy-related economic uncertain accounts for a larger share of the high-frequency
variation in overall economic uncertainty in the past 10 years, as compared to the
previous 15 years.
Finally, we conduct a VAR analysis using our new policy-related uncertainty
index to investigate its role as one potential driver of real economic variables such as
employment and GDP. Using Cholesky orderings to construct orthogonal shocks, we find
that a policy uncertainty shock equal in size to actual increase in the index value from
2006 to 2011 foreshadows drops in private investment of 16 percent within 3 quarters,
industrial production drops of 4 percent after 16 months, and aggregate employment
reductions of 2.3 million within two years. These findings reinforce concerns that policyrelated
uncertainty played a role in the slow growth and fitful recovery of recent years,
and they invite further research into the effects of policy-related uncertainty on economic
performance.”

Advertisements

5 thoughts on “Volatilitatea Politica are costuri reale-o spune si FMI nu doar eu

 1. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie rezolvate problemele politice intai. Ar fi ca si cand in 89 nu l-am mai fi dat jos pe Ceasusescu pentru ca incertitudinea politica urma sa afecteze economia.
  In plus, ceea ce aceasta “incertitudine politica” releva (precaritatea establishmentului civil) mie cel putin mi se pare extrem de grav.
  La vremea respectiva mi s-au parut, de asemenea, deplasate comentariile care vorbeau de reluarea alegerilor in Grecia ca fiind o mare problema economica.
  Hai sa ne intelegem; un scrutin democratic nu are cum sa fie o problema, este tocmai fundamentul unei societati normale. Faptul ca “pietele” sunt sensibile la schimbari reprezinta o problema a pietelor, nu a sistemelor democratice. “Pietele” si “investitorii” sunt in principal declansatorii crizei, nu alegerile democratice.
  Chiar daca perioada de incertitudine politica se extinde mai mult decat si-ar dori bursele, rezultatul pe termen lung nu are cum sa fie decat bun. Societatea care iese din criza politica este una intarita, mai democratica, mai deschisa, dar si mai precauta la alte derapaje politice.
  Investitiile mari din 2005-2008 nu au dus la o insanatosire a economiei ci, in principal, la un consum mai ridcat.

 2. @Octavian
  Volatiliatea politica nu se refera doar la criza politica se refera si la o incertitudine in ceea ce priveste politcile economice.
  Da trecerea de la comunism la ce aveam azi ( nu este capitalism si nici econmie de piata) a fost benefica pentru societate. Dar trecerea in fiecare an de la un regim la altul este solutia pentru autodistrugere.

  “Chiar daca perioada de incertitudine politica se extinde mai mult decat si-ar dori bursele, rezultatul pe termen lung nu are cum sa fie decat bun” – nimeni nu poate sa spuna asta cu certitudine.Sunt sigur ca ai in minte un scenariu preferat si nu oferi aceeasi probabilitate de succes oricarui rezultat.

  “Investitiile mari din 2005-2008 nu au dus la o insanatosire a economiei ci, in principal, la un consum mai ridcat.” – nici asta nu este adevarat. Succesul anului 2005 a fost foarte prost gestionat de clasa politca- guvernul de atunci a angajat 400 000 de oameni in sectorul public.In acelasi timp colectarea reala a impozitului pe venit a crescut de la 40% la 80%. Si a ramas la 80% chiar si in recesiune.Ca de fiecare ne-am imbatat cu succes si pe urma am intrat in primul bar si am “spart” toti banii.

 3. ma mira ca mai sunt oameni care inca mai cred, avand in vedere semnalele ( curs, scaderea investitiilor straine si pe viitor costurile de finantare) ca incertitudinea politica are repercursiuni asupra economiei, ce se intampla acum la noi, din mai, confirma ce spunea plesu intr-o emisune ca noi suntem niste puberi batrani asa, ne place sa o luam mereu de la capat . si intr-adevar sunt de acord cu domnul citu, daca vechea guvernare nu a luat nici o masura economica ci doar bugetara, guvernul mickey mouse e total iresponsabil.

 4. viitorul cu mickey mouse nu poate fi decat urmatorul; inflatie, crestere de dobanda de politica monetara, deficit public, scadere economica – partidele sociale sunt falimentare toate.

 5. Nu cred ca este vorba despre trecerea “in fiecare an” la alt sistem, ci de corijarea celui actual in momentul in care da rateuri democratice.
  In ceea ce priveste politicile economice, cel putin teoretic exista un guvern care este singurul responsabil de aceste politici. Mie personal politicile fostelor guverne mi s-au parut infioratoare, iar cele pe care le anunta actualul guvern mi se par amatorisme.
  Tot personal, cred ca ceea ce a facut guvernul Bulgariei incepand cu 2009 (economic) a fost cel mai potrivit lucru si la noi: a micsorat impozitele, a scazut cheltuielile guvernamentale (a vandut autoturismele administratiei) si a incercat sa reduca evaziunea fiscala (a concediat toti vamesii).
  Nu am zis ca nu sunt efecte economice, ci ca cele democratice sunt muuuuult mai importante.
  Un parcurs democratic mai corect este in masura si sa asigure un rezultat economic mai bun, cum este cazul Poloniei, tara care, din cate stiu eu, nu a intrat in recesiune pana acum.
  La noi statul de drept a debutat cu o mascarada juridica si a continuat cu propaganda care a speculat frica si a incurajat segregarea sociala, politica si coruptia.
  Faptul ca in momentul de fata se incearca sanctionarea acestor practici trebuie sa ne dea incredere pe termen mediu si lung, nu sa ne sperie.
  Pe termen scurt si mie mi-e o frica de mor…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s