Sectorul public din ce in ce mai important pentru datoria externa

Saptamana trecuta au fost prezentate mai multe date: estimarea PIB pentru trimestrul II, datoria externa, datoria externa si deficitul de cont curent. In numarul din aceasta saptamana al ECONOMIA le analizam pe fiecare in detaliu si incercam sa gasim implicatiile pentru cresterea economica. In plus, am adaugat si o analiza a semnalului pe care il dau pietele financiare cu privire la viitorul economiei Romaniei.

Graficul urmator, preluat din raport, arata ca importanta sectorului privat in compozitia datoriei externe a scazut rapid din 2008 si pana astazi. Dar locul sectorului privat a fost luat de sectorul public. Din pacate efectele pentru cresterea economica nu sunt aceleasi. Mai multe in raport disponibil aici pentru cei care se inregistreaza pe site-ul FCA. Toate rapoartele sunt gratuite pana pe 15 Septembrie.

Advertisements

2 thoughts on “Sectorul public din ce in ce mai important pentru datoria externa

    1. @Christi
      Problema este ca nu s-a facut o redistributie de la privat la stat in aceleasi conditii din 2008. Intre timp datoria externa pe termen lung a crescut si toata aceasta crestere se atribuie statului, ca si in cazul celei pe termen scurt.Corectia din sectorul privat era normala.Nu este normala. Poate ca si cresterea datoriei publice era de astepatat desi nu era normala.Dar diferenta cu 2008 este ca acum o criza de lichiditate afecteaza statul mai puternic decat in 2008.In plus cresterea datoriei publice influneteaza negativ cresterea economica pe termen lung.Asta este ce spun in analiza de pe FCA si aceste implicatii sunt cele care conteaza, nu doar ca avem o scadere la privat si crestere la stat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s