Politica BNR si deprecierea RON

Leul s-a depreciat constant din 1990 exceptie facand perioada 2004-2007. Pana in 2004 deprecierea a fost instrumentata de BNR. Din 2009 BNR a intervenit in sensul invers de stopare a deprecierii RON fata de EUR. A avut succes pana in ultima parte a lui 2011. In acelasi timp deprecierea inceputa in 2011 seamana foarte mult cu cea pe care o facea BNR pana in 2004. A depreciat BNR voit leul in ultimele 10 luni?

In primul raport “FINACIARIA – Pe termen scurt despre valute si dobanzi” al FCA analizam relatia dintre piata monetara si cea valutara pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare. Graficul de mai jos, din raport, arata o relatie interesanta intre sumele introduse de BNR prin ¬†operatiunile de REPO si evolutia cursului EURRON. Tot raportul este disponibil pentru cei ce se inregistreaza pe site-ul FCA. Toate rapoartele de analiza sunt gratuite pana pe 15 Septembrie.

 

Advertisements

7 thoughts on “Politica BNR si deprecierea RON

 1. Nu e cam ciudat ca aceste operatiuni Repo au explodat (dublat) din mai, de cand s-a schimbat guvernul? A vrut Isarescu sa arate ceva cuiva? Si s-a folosit si de scuza instabilitatii politice? Cum a scazut valoarea operatiunilor Repo, cursul a luat-o in jos, desi numai de stabilitate politica nu se putea vorbi.
  Sa vedem unde se va stabiliza cursul si ce se va intampla din noiembrie, cand se apropie alegerile si de partea cui va juca guvernatorul.

 2. Florin,
  Am citit raportul, probabil nu e numai vina BNR, insa din graficul tau se vede cum cursul a crescut din martie 2012 in linie cu cresterea volumului operatiunilor Repo, iar criza politica in RO s-a accentuat abia in iulie. Poate ca RON ar fi avut evolutia PLN, CZK si HUF in aceste 6 luni, ele s-au apreciat chiar in conditiile continuarii crizei UE, daca nu ar fi intervenit (cu intentii ascunse) BNR. Suspectez ca BNR s-a jucat de-a arbitrul in politica.

  1. @Paul
   E o concluzie foarte puternica si din cauza endogeneitatii situatiei foarte greu de identificat empiric.
   Totusi, si nu cred ca ma suspecteaza cineva ca iau partea BNR, eu cred ca BNR s-a folosit de ciclul politic pentru a minimiza sumele cu care sa intervina in piata valutara. In acelasi timp cred ca a fost luata prin surprindere de legatura intre REPO si iesirile de capital. De fapt problema nu este ca BNR s-ar fi jucat de-a arbitrul politic, pentru mine cel putin. Mentinerea unui curs stabil si lichiditati ieftine a ajutat multe corporatii, clienti si banci sa-si retraga capitalul ieftin si la un curs mai bun. Aici trebuie sa ne intrebam daca a fost doar coincidenta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s