Un impozit mai mare decat 0, prea mare in Romania

Nu-mi place sa platesc impozite. Nu pentru ca nu cred in existenta unui stat. Cred, dar in a unuia mic. Nu-mi place sa platesc pentru ca stiu ca sunt bani aruncati pe fereastra. Iar de fiecare data cand merg sa platesc aceste taxe, statul are grija sa-mi demonstreze cu varf si indesat ca am dreptate.
A trebuit sa-mi platesc impozitele la zi pentru a vinde un activ.

Aveam nevoie asadar de un certificat fiscal. In Romania atunci cand vinzi un bun proprietate personala este foarte important sa nu ai datorii la stat. Desi nu mi se pare normal, nu m-am suparat, era abia pe la inceputul zilei, si m-am asezat linistit la coada. Atentie insa, nu la coada pentru plata impozitelor.

Am stat 45 de minute la coada pentru a afla ce impozite am de platit. Mi s-a inmanat o foaie cu impozitele si, cand sa achit suma, doua ghisee mai incolo, am observat o rubrica unde era trecuta o amenda. Ma cunosc foarte bine. Nu am amenzi neplatite, asa ca am intrebat daca nu cumva e vorba de o greseala. Mi s-a raspuns “Tot ce-i posibil. Este posibil sa fi platit sau nu”. Raspunsul m-a lasat masca. Cum adica? Amenda era de acum cinci luni. In acest rastimp nu s-a adus inca la zi situatia financiara a contribuabilului.

“Aveti chitanta?”, m-a intrebat persoana de la ghiseu. I-am raspuns ca e posibil sa o am, dar cu siguranta nu la mine. Si totusi aveam nevoie de certificatul fiscal pe loc. Atunci am intrebat ce se intampla in situatia in care am platit deja amenda si o mai achit o data. Imi da statul banii cash inapoi. “Nu”, a venit siderant raspunsul. Statul va folosi acesti bani pentru a acoperi o parte din taxele viitoare pe care le am de platit. Ajuns acasa am gasit chitanta cu pricina. Platisem in mai putin de 24 de ore amenda. Statul mi-a mai incasat-o inca o data ca sa ma lase sa observ ca proprietatea privata este garantata – asa cum scrie in Constitutie – si sa ma lase sa fac ce vreau cu ea.

Ce bine este sa fii statul roman. In urma cu un an am intarziat plata unui impozit si a trebuit sa platesc o amenda. Acum din cauza ineficientei /lenei/lipsei de responsabilitate a functionarilor publici am platit amenda a doua oara. Nu numai ca n-am primit banii cash a doua zi si scuze. Dar nici nu o sa beneficiez de dobanda sau de un discount la impozit pentru ca am platit niste bani anticipat.

Nu-mi place sa platesc taxe, experienta este de fiecare data umilitoare. Cozi, functionari plictisiti si sisteme IT “defecte” doar pentru a te taxa de doua sau trei ori pentru acelasi lucru. Si aceasta este experienta cand te duci de bunavoie sa platesti taxele. Oare cum o fi cand alearga statul sa-si ia impozitele? Sunt sigur ca 90% din firmele din Romania pot sa povesteasca.

Din punctul meu de vedere relatia contribuabil-stat nu este ceea ce ar trebui sa fie. Nu statul ofera un serviciu pe care noi ar trebui sa-l platim. Noi platim taxe ca statul sa ofere un serviciu. Este o mare diferenta intre cele doua relatii contractuale. Iar dupa cum am fost tratat de fiecare data cand am fost sa platesc impozitele, pot sa afirm ca orice impozit mai mare de zero este mult prea mare pentru Romania.

Articol aparut in Finantistii.

Advertisements

14 thoughts on “Un impozit mai mare decat 0, prea mare in Romania

 1. Noi astia care nu “comentam” stiam deja asta de ani buni, dar daca ca firma esti mai vechi de 3 ani, si ai in continuare pierderi ai control garantat si primesti amenda la fel de garantat, chia daca dai spaga, garantat.

  1. @Cezar
   Niciodata nu am inteles de ce televiziunile PRIVATE tot comenteaza cot la cot cu clasa politica taierea de salarii din sectorul PUBLIC dar nu zic nimic de TVA marit.
   Daca nimeni nu spune nimic o sa platim taxe mai mari pentru servicii mult mai proaste.

 2. Sunt perfect de acord. Am si eu doi prieteni care au patit asemanator cu amenzi de circulatie, platite in 24 de ore, si dupa 1/2 an s-au trezit cu propire pe cont si executare silitia, batai de cap, bani dati aiurea degeaba etc. Si pe deasupra mai au si tupeu angajatii statului, respectiv pe unul l-au intrebat: “dar cand doriti sa aveti acces la conturile dvs?” Astia ii avem, cu astia defilam. Eu sincer as fi dat afara 99% dintre functionarii publici, si i-as fi inlocuit cu sisteme informatice automatizate 😀

 3. “Nu pentru ca nu cred in existenta unui stat. Cred, dar in a unuia mic”

  Cât de mic? Ce ar trebui să facă statul pe care dumneavoastră vi-l imaginaţi? Ce nu ar trebui să facă?

  1. intrebari retorice si sofisme de 2 bani.
   statul nu e niciodata suficient de mic, e mic atunci cand nu e o povara, e mic atunci cand serviciile sale sunt la un raport pret/calitate foarte bun, problema e ca statul nu are concurenta si nu poti decide cat de bun e serviciul pe care il ofera, pentru ca nu il poti compara decat prin extensie cu serviciile pe care le ofera alte state.
   Statul ideal pentru nordici nu e la fel de ideal pentru balcanici + greci + spanioli.
   Asa ca retoria asta cu stat social si sa avem grija de toti lenesii si handicapatii inchipuiti e deja rasuflata.
   Eu personal m-am saturat de binele pe care la tot servit acest stat gras si cracanat de povara politrucilor si functionarilor hoti.

   1. Întrebarea mea nu era deloc retorică. Când spui că preferi un stat mic, trebuie să spui şi ce înţelegi prin mic. Astfel scopul întrebărilor mele era de clarifica termenii pe care îi folosim.

    Observaţi destul de pertinent faptul că problema principală cu statul e că monopolizează serviciile principale pe care le oferă, tocmai pentru a fi greu de a le compara cu oferta privată. Soluţia ce poate fi adoptată fără probleme imediat este de-monopolizarea serviciilor oferite de stat. Adică să dea voie companiilor private să ofere aceleaşi servicii, fără a obliga contribuabilul să plătească şi la privat şi la stat (cum se întâmplă în cazul contribuţiilor medicale de exemplu, unde trebuie să plăteşti la stat indiferent dacă ai sau nu asigurare privată).

    Legat de ultima parte a comentariului dumneavoastră, sunt perfect de acord cu observaţiile pe care le faceţi.

    Dacă ar fi să răspund la întrebările pe care le-am pus, din punctul meu de vedere statul suficient de mic este cel inexistent, în care nimeni nu are putere de decizie asupra altuia iar drepturile de proprietate privată sunt respectate, nu încălcate în mod arbitrar şi abuziv de stat.

  2. @Muad_Dib
   Teoretic putem sa vorbim de o societate fara sistem public.Eu nu o vad functionand permanent. De exemplu justitia este din punctul meu de vedere un serviciu care poate sa fie oferit de stat.

   1. Că “poate” fi oferit de stat este evident, deoarece acum justiţia este un monopol de stat. Întrebarea este dacă “trebuie” să fie oferit de stat?

    Dacă într-un conflict este implicat un reprezentant al statului, ce garanţie poţi să ai că hotărârea pe care o primeşti nu este părtinitoare, din moment ce statul este şi parte în proces şi judecător? Şi nu-mi spuneţi că judecătorii sunt imparţiali, că nu există asemenea oameni.

    Într-un sistem în care justiţia ar fi oferită în mod concurenţial de firme private, cele care dau cele mai corecte decizii vor câştiga prestigiu şi acest lucru le vor permite să crească preţul, crescând astfel şi profitul. În sistemul public, nu ai niciun mod prin care îţi poţi alege judecătorul sau de a verifica dacă este corupt sau nu.

    Dacă justiţia ar oferită de stat, cum s-ar finanţa această activitate? Prin impozitare? Dacă da, atunci înseamnă că organimsul răspunzător cu asigurarea respectării drepturilor de proprietate ar fi agresorul per se, deoarece impozitarea reprezintă o agresiune. Dacă judecătorii ar fi plătiţi din taxele de judecată, atunci nu mai este nicio nevoie ca sistemul să fie de stat, putând să funcţioneze foarte bine şi ca sistem privat.

   2. Nu uita ca “democratii” si “socialistii” sunt la putere in Franta , USA si UK, tari simbol ale dreptei si DEMOCRATIEI, care chiar daca nu au inventato au avuto suficient incat sa prospere. Omenirea e intr-un impas urias datorita pensionarilor si asistatilor social prin marea schema PONZI pe care o are fiecare stat implementata. Sa rupem pisica in 2 acum, ar insemna revolte sociale uriase, si nici un guvern nu si le doreste. Asa ca ….urmatorii ani vor fi mai saraci, sau nu vor fi deloc 🙂

   3. @ Muad,
    Poti sa te uiti la impozite in acest caz, al justitiei, ca pe un pret pe care il platesti pentru a avea o societate in care vrei sa traiesti.
    In situatia propusa de tine apare competitia intre judecatori si instante bazata pe pret. Un sistem care nu cred ca este optim avand in vedere produsul pe care il livreaza. De fapt, cred ca vom vedea o polarizare a justitiei: un anumit fel pentru cei cu bani si un alt fel pentru cei fara bani.

   4. Revin cu un link către una din cele mai bune cărţi despre dreptul privat pe o piaţă liberă de intervenţia statului, şi anume Chaos Theory de Robert P. Murphy. O puteţi accesa aici: http://library.mises.org/books/Robert%20P%20Murphy/Chaos%20Theory.pdf

    De asemenea, recomand şi eseul lui Murray Rothbard intitulat Law, Property rights and air pollution, pe care îl puteţi găsi aici: http://mises.org/daily/2120

    Cred că aceste două articole vă vor soluţia obiecţiile pe care le aveţi împotriva unei pieţe libere a justiţiei.

    Cu stimă,
    Muad_Dib

 4. Cat de mult imi plac opiniile celor care spun, precum Cezar “Omenirea e intr-un impas urias datorita pensionarilor…”. Nu cumva omenirea este intr-un impas urias prin faptul ca viitorii pensionari isi cheltuiesc veniturile pentru a educa si ingriji medical pe copii? Nu de alta dar, dupa ce copiii devin adulti, moment in care cei care au platit pentru ca acei copii sa se dezvolte, i-au crescut, i-au educat (sau cel putin au incercat sa-i educe), s-au ingrijit sa ii fereasca de boli, si-au facut griji, n-au dormit noptile, au alergat dupa ei, le-au cumparat haine, i-au hranit, etc, ajung batrani si neputinciosi si se pensioneaza. Iar din acest moment ajung niste nenorociti de asistati sociali pe care cei ajunsi adulti trebuie sa-i hraneasca si care, mai bine, ar murii naibi si nu ne-ar mai sta pe cap… Sa ne lase naibi, odata cu moarte lor si locuintele in care stau, sa nu le mai platim noi, nenorocitii de asistati pensionari care nu mai vor sa moara sau nu vor sa munceasca pana la moarte, ce-i drept nu ca ar avea servciu pana atunci, ca nu te angajeaza nimeni daca ai o anumita varsta… Muriti Ba…

 5. Eu am fost o singura data sa imi platesc o singura taxa. Am stat 20 de minute si am trecut pe la 5 persoane.(==>ineficienta cronica) Am mai incercat o singura data insa era o coada de 30 de persoane si nu am avut rabdare.

  De atunci am facut outsourcing la 99% din munca asta. Alternativa era sa intru pe economia libera numita de politruci economia neagra. Anul urmator daca nu anul asta o sa imi fac un offshore sau mai bine zis o firma in alta tara, si hasta la vista taxe romanesti. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s