In Romania preturi mici inseamna recesiune nu competitie

Un mediu economic competitiv este benefic in primul rand consumatorului pentru ca reduce preturile. In Romania scaderea preturilor nu este asociata cu o crestere a competitivitatii dar mai degraba cu recesiunea.
Aceasta situatie este surprinsa foarte bine in graficul urmator – parte a raportului saptamanal ECONOMIA al FLORIN CITU ADVISORY, publicat pe 27.08.2012. In aceasta saptamana ne uitam la ce inginerie a trebuit guvernul sa faca ca in celasi timp sa creasca deficitul bugetar, sa scada prognoza de crestere economica si sa mentina PIB-ul nominal. In plus aratam ca deprecierea RON nu sperie pe nimeni in economia reala in Romania.

Raportul il gasiti Economia 27.08.2012

Advertisements

10 thoughts on “In Romania preturi mici inseamna recesiune nu competitie

 1. Pe acest grafic ar fi trebuit să surprindeţi şi dinamica masei monetare (atât M1 cât şi M3) pentru a putea înţelege mai bine impactul politicii monetare asupra “nivelului preţurilor”.

  Inflaţia este un impozit, dar unul foarte pervers. Cei mai afectaţi de această taxă sunt chiar cei mai săraci oameni, cei pe care statul se bate cu pumnul în piept că îi apără de lăcomia capitaliştilor.

  Vă întreb, într-o economie cu masă monetară constantă (sau etalon aur cu rezerve 100%), ar mai fi posibilă inflaţia? (definită ca creşterea GENERALIZATĂ a preţurilor cu mai mult de 1% pe an).

  1. @Muad Dib
   am mai facut genul acesta de analize cel mai recent in Monetaria. Cred ca cel mai usor este sa va uitati la prezentarea Money Matters aici pe blog.
   Oricum, relatia bani-inflatie exista pe termen lung, pe termen scurt sunt alti factori care conteaza mai mult.

   1. Care e diferenţa dintre termen lung şi termen scurt?

    Atâta timp cât actorii din piaţa anticipează mişcările masei monetare, schimbările pe care le consideraţi dumneavoastră ca fiind pe termen lung intervin imediat în piaţa, relaţia dintre bani şi inflaţie devine una instantă.

    Repet totuşi întrebarea, dacă banca centrală nu ar mai manipula masa monetară ci ar fi fixă, ar mai putea exista inflaţie sau nu? (repet de asemenea şi definiţia inflaţiei la care mă refer, şi anume creşterea generalizată a preţurilor cu mai mult de 1% pe an) Nu mă refer la creşterea unor preţuri, deoarece acel lucru nu este inflaţie.

    Aş aprecia dacă mi-aţi răspunde scurt la această întrebare.

    Cu stimă,
    Muad_Dib

   2. @Muad,

    Piata nu are cum sa anticipeze miscarile masei monetare atata timp cat masa monetara estes controlata de banca centrala in baze unei functii care nu este publica.

    Raspunsul scurt: da, atata timp cat avem bani o sa avem inflatie.

   3. Domnule Florin Ciţu,

    Vă mulţumesc că aveţi timpul să răspundeţi la întrebările pe care vi le adresez. Dar trebuie totuşi să vă întreb, cum este posibil ca într-o economie cu masă monetară constantă toate preţurile să crească în acelaşi timp?

    De unde vor mai avea oamenii bani să cumpere aceleaşi produse pe care le cumpărau şi înainte? Iar dacă nu vor putea să cumpere aceleaşi lucru ca şi înainte (ceea ce pare plauzibil să se întâmple) înseamnă că cererea pentru anumite produse va scădea. Iar dacă cererea scade, oferta rămânând aceeaşi cel puţin pe termen scurt, preţurile ar trebui să scadă şi ele.

   4. @Muad,
    La noapte public ECONOMIA 17.09.2012. Primul capitol se uita la inflatie masurata de IPC.

    MAsa monetara nu este constanta, baza masei monetare este. M3 a crescut. Oricum chiar si baza masei monetare a crescut, iar pe termen scurt nu toate preturile au crescut.

    Daca intrebarea este la modul general, revin.

   5. Dacă băncile comerciale nu ar mai practica expansiunea creditului prin intermediul rezervei fracţionare (care înseamnă fraudă), atunci M1 şi M3 ar fi egale. Deoarece creditele acordate ar veni doar din depozitele atrase la termen, nu din conturile la vedere.

    Presupunând cazul ipotetic pe care îl descriu, în care M1=M3=constant, este posibilă creşterea generalizată a preţurilor? Dacă da, cum se poate întâmpla efectiv una ca asta?

    (insist pe această întrebare deoarece este fundamentală pentru a înţelege dinamica preţurilor. Consider că o masă monetară constantă nu poate duce la apariţia inflaţiei. Doar manipularea masei monetare de către banca centrală [M1] şi băncile comerciale [M3] în sensul creşterii poate duce la creşterea preţurilor tuturor bunurilor.)

    Şi nu mă interesează foarte mult inflaţia calculată de BNR sau INS, deoarece este o inepţie. Fiecare om are alt coş de consum, cu alte ponderi, care se schimbă permanent în funcţie de datele concrete ale fiecărui om în parte. Iar modul în care sunt stabilite ponderile bunurilor din coşul de consum este complet arbitrar, pe lângă faptul că anumite bunuri şi servicii nu intră deloc în calculul IPC.

    Cu stimă,
    Muad_Dib

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s