Doua intrebari despre plata TVA la incasare (update 1)

Pentru a pune economia din nou pe o curba de crestere guvernul se lauda cu cateva masuri care sa sprijine mediul de afaceri (propozite din noul limbaj de lemn). Una din aceste masuri a fost, dupa multe lupte, aprobata de „inteleptii” de la FMI si se va aplica de la 1 Ianuarie 2013. Bineinteles ca ma refer la masura de a „permite „ plata TVA la incasare.

Pentru ca nu am foarte mult timp astazi o sa pun doar cateva intrebari.

Daca masura este asa de buna si ajuta cresterea economica de ce a trebuit sa fie aprobata de FMI? Este FMI impotriva cresterii economice? Este FMI impotriva mediului de afaceri?

Daca masura este asa de buna si ajuta mediul de afaceri de ce beneficiaza de ea numai firmele cu cifra de afaceri pana la 500 000 EUR si care chiar daca reprezinta 90% din firmele din Romania contribuie numai cu 11% la profitul firmelor din Romania?

(update) Am vazut raspunsurile de pana acum. Ca sa va ajut: cresterea TVA nu a trebuit sa fie aprobata de FMI. Cresterea TVA s-a aplicat tuturor tranzactiilor din economie.
Ceva nu este in regula aici. O sa revin.

Advertisements

15 thoughts on “Doua intrebari despre plata TVA la incasare (update 1)

 1. Măsura trebuia aprobată de FMI deoarece economia românească nu asigură veniturile necesare cheltuielilor aferente funcționării aparatului de stat, plății pensiilor și investițiilor, fapt ce ne obligă să ne împrumutăm de la FMI sau din piață ( cu toții știind că o decizie FMI poate influența rating de țară, fapt ce ar face ca nivelul dobânzilor la care ne împrumutăm la ora actuală să pară cu adevărat atractive … )
  În ceea ce privește plata TVA la încasarea, este o măsură menită să dinamizeze mediul de afaceri în fazele sale “incipiente” de dezvoltare și nu firmele ce au atins deja masa critică ( să nu uităm că aceste firme mici dețin un potențial de dezvoltare net superior și, deci, întradevăr acestea sunt cele ce trebuie sprijinite)

  1. ” fapt ce ne obligă să ne împrumutăm de la FMI ”
   Nu ne obliga nimeni sa ne imprumutam de la FMI. Ei ar trebui pur si simplu sa reduca cheltuielile statului iar situatia s-ar rezolva practic de la sine.

 2. E doar o presupunere, dar as zice ca:

  1. presupune o scadere a incasarilor din TVA in faza initiala, deci ameninta deficitul, de aceea trebuia aprobata de FMI.

  2. Plata TVA la facturare e o problema doar pentru firmele mici, firmele mari n-ar trebui sa aiba o problema de cash-flow. Daca s-ar fi aplicat pentru toate firmele socul initial asupra incasarilor la buget n-ar fi putut fi probabil suportat, sau ar fi presupus costuri de finantare prea mari. In plus, probabil n-ar fi fost agreat de FMI.

  1. “1. presupune o scadere a incasarilor din TVA in faza initiala, deci ameninta deficitul, de aceea trebuia aprobata de FMI.”

   Cam da. Mie personal mi se pare incredibil de stupid din partea politicienilor ca nu reduc pur si simplu deficitul si atunci scapa de majoritatea problemelor. Cat timp exista deficit, datoria publica continua sa creasca. Deci problema nu se poate rezolva in modul asta. Solutia e in directia opusa pe excedent.

 3. @Florin Citu
  “Este FMI impotriva cresterii economice?”
  Scuza lor a fost ca o astfel de masura poate sa reduca veniturile la buget. Iar FMI-ul decide daca accepta o noua tinta de deficit sau daca e dispus sa imprumute statul roman in caz ca se reduc veniturile din cauza unor astfel de masuri.

  “Daca masura este asa de buna si ajuta mediul de afaceri de ce beneficiaza de ea numai firmele cu cifra de afaceri pana la 500 000 EUR”
  Pai firmele mari se pot imprumuta mai usor de la banci. Iar o astfel de masura reduce nevoia de creditare, si deci reduce dependenta majoritatii firmelor mari de banci. Iar statul vrea ca firmele sa fie cat mai dependente de banci. Ca doar sefii bancilor sunt mana in mana cu statul din multe puncte de vedere.

 4. As intreba: cu cat va scadea evaziunea din TVA odata cu aplicarea acestei masuri de plata a TVA la incasarea facturii? Cu cat au crescut incasarile din TVA dupa majorarea ei, si cu cat a scazut evaziunea TVA? Nu stiu cat ar “dinamiza” mediul de afaceri, dar cred ca mai repede l-ar dinamita. Aici problema nu e de cash-flow, ci de compararea TVA deductibil (facturi de platit/platite) cu TVA colectat (facturi de incasat/incasate)
  Vand ceva si emit factura, cumpar ceva si primesc factura. Fie ca n-am platit sau ca n-am incasat, sunt eligibil fata de TVA. Se creaza un cerc (daca am considera doar tranzactiile intre IMM-uri sau intre IMM si populatie) din care nu stii cine cat a incasat/platit si cine cat are de incasat/platit. Cred ca trebuia sa beneficieze si companiile mari si foarte mari de asa-zisa masura, mai ales in folosul distribuitorilor de utilitati: gaze, apa, curent, telefonie, etc.

 5. “Este FMI impotriva cresterii economice? Este FMI impotriva mediului de afaceri?”
  FMI pune supravietuirea statului inaintea supravietuirii mediului de afaceri. Ceea ce e stupid, insa totusi se intampla.

 6. “cresterea TVA nu a trebuit sa fie aprobata de FMI. Cresterea TVA s-a aplicat tuturor tranzactiilor din economie.”
  Pai FMI e de parare ca cresterea TVA aduce mai multi bani la buget, deci nu e nevoie de aprobarea FMI-ului.

 7. Pina la 1 Ian 2013 mai e muuult de tot – mai sunt niste alegeri de castigat. Statul roman nu vrea sa devina eficient pentru ca cei care inseamna statul nu au nevoie de eficienta – ei castiga fabulos din arbitrajul de toate felurile care este permis acum de functionarea proasta a statului. Toate povestile astea cu economia sunt doar praf in ochi – cine trebuie sa o duca bine, sa castige bine, sa faca bani multi si usor o fac nu intr-o economie sanatoasa (pentru ca nu sunt in stare de asa ceva) asa ca starea acuala de lucruri trebuie pastrata cu orice cost (a se vedea si ajutorul deosebit dat de mi de la bnr).

 8. Masura este buna din punct de vedere al faptului ca firmele mici nu vor trebui sa finanteze plata TVA catre stat in conditiile in care au parteneriate cu clienti cu termene de plata mari. Pe de alta parte sunt curios cum afecteaza noua lege firmele din punct de vedere birocratic. Declaratiile catre stat trebuie modificate, poate se mai adauga una.

  In plus de asta am inteles ca doar platile facute prin banca beneficiaza de aceasta masura. Ce faci daca clientul caruia i-ai emis o factura luna trecuta ce trebuia platita prin banca luna asta se razgandeste si vrea sa-ti plateasca cash? Faci o declaratie rectificativa pentru luna trecuta? Esti pasibil de penalitati? Sau iti obligi clientul sa-ti plateasca prin banca?

  1. Din pacate, aceasta masura nu cred ca va produce un castig real pentru nimeni (poate doar pentru cei care sunt abonati la fel de fel de scutiri fiscale). Pentru ceilalti masura va insemna raportari si evidente suplimentare (poate chiar necesitatea modificarii programelor de evidenta contabila) si riscuri mult mai mari la orice potential control din partea fiscului.
   Cat despre beneficii, pentru cei mai multi, plata tva la incasarea facturii va fi anulata de deducerea tva la plata facturilor catre furnizori. Ce iei pe mere, dai pe pere.
   Practic, cred ca va fi o masura buna doar pentru firmele de casa ale puterii.

 9. FMI este cu certitudine impotriva cresterii economice, uneori voit si politic, prin masuri procicluce si pur contabile de reducere a dezechilibrelor bugetare. Vezi Argentina si tigrii asiatici. Sunt scutite de plata TVA la incasare firmele cu o cifra de afaceri pana in 500000 euro pentru a nu baga finantele publice in blocaj temporar. Masura stimuleaza IMM-urile, ce se preconizeaza ca ar avea o cifra de afaceri sub acest nivel. HP, BCR, BRD, Bitdefender, Petrom isi permit sa plateasca TVA-ul oricand, nu credeti. Problema pusa de dvs se incadreaza in notiunea de ignoratio elenchi. Singura intrebare e daca e voita sau nu, sofism ori paralogism. Considerati ca masura prociclica a majorarii nediferentiate a TVA si taierile tot prociclice si neuniforme de salarii si pensii sunt corecte dpdv al stimularii cresterii economice? Bunul FMI asa ar considera. Bine ca nu ne da si bani de o inutila autostrada suspendata. Dar vor da altii, mai scumpi – .

  1. 🙂 Drumul spre iad pe pavat cu intentii bune. Sunt firme care primesc telefoane de la clienti de genul “Am 10 milioane sa-ti platesc din facturile restatante. Cash. Vii sa-ti iei banii?”, firma care primeste telefoane de la furnizori “Ai intarziat 3 zile cu plata. Adu banii sau pierzi discountul”. In atari conditii cine va spune “Nu nenicule, trimite-mi banii prin banca ca asa am raportat luna trecuta”?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s