Indatorarea Romaniei, un nou succes politic

Pe zi ce trece, clasa politica din Romania este mai rupta de realitate. Saptamana trecuta Ministerul Finantelor Publice a anuntat cat a putut de tare pe toate canalele media un nou succes: Romania a imprumutat 750 de milioane de euro la 6 ani, cu o dobanda de 5,15%. Din comunicat inteleg ca vestile bune sunt doua. Prima: ca am putut sa imprumutam suma respectiva. A doua: ca dobanda platita este mai mica decat la o emisiune de obligatiuni de anul trecut.

Lucrurile arata insa diferit daca ne uitam din alt unghi. Sa privim, in primul rand, la suma imprumutata. Daca o comparam cu nevoile de imprumut ale statului roman, ea este mica. Noul guvern a marit cu 22% deficitul bugetar, parte ce trebuie finantata din piata. Daca este sa o comparam cu adancimea pietei de obligatiuni la nivel global, suma nu conteaza. La nivel global toate datoriile finantate prin obligatiuni insumeaza aproximativ 80 de trilioane de euro.

Dar daca este sa ne uitam la aceasta suma ca o povara asupra platitorului de taxe roman, atunci ea devine imensa. Majoritatea platitorilor de taxe din Romania castiga in medie mai putin de 500 de euro pe luna. Pentru noi, orice crestere a datoriei publice si implicit a poverii fiscale inseamna bani mai putini in buzunar.

Aceasta povara este cu atat mai mare cu cat – si aici discut de un al doilea unghi din care sa privim acest imprumut – suma nu este folosita pentru a imbunatati potentialul de crestere al economiei. Nu. Suma se va duce in rezerva Bancii Nationale. Altfel spus, ne imprumutam cu dobanda si punem banii sa zaca in vistieria bancii centrale. Se pare ca la atat se limiteaza strategia noastra de administrare a datoriei publice. Sa speram doar ca BNR va reusi sa intervina in piata valutara eficient, astfel incat sa reuseasca sa obtina un randament mai mare decat dobanda pe care trebuie sa o platim investitorilor straini pentru cei 750 de milioane de euro.

Si acum, un al treilea unghi din care sa privim aceasta emisiune: dobanda. Nivelul acesteia de 5,1% a fost prezentat ca un succes. Trebuie spus aici ca statul roman nu s-a mai putut imprumuta de pe piata locala in ultimele luni. Dar sa revenim. Romania imprumuta o suma cu mult mai mica decat cele pe care le imprumuta regulat Polonia, dar la o dobanda de doua ori mai mare. Si cand vine vorba de pretul unui activ, aici vorbim de obligatiuni, conteaza si oferta. Romania emite foarte putin si fara un calendar prestabilit.

Astfel, dobanda pe care o plateste este influentata de suma mica pe care o emite, cat si de “efectul” de tara exotica pe piata obligatiunilor. Ca sa stim cu adevarat care este pretul la care se imprumuta Romania e nevoie de prezenta ei pe aceste piete in mod regulat. Dar nu cred ca acesta trebuie sa fie obiectivul statului roman. Daca vrem cu adevarat sa reducem costul de imprumut trebuie sa micsoram datoria publica si sa avem crestere economica. Pana atunci vom cheltui energie, timp si bani pentru a converti fiecare iesire pe pietele de obligatiuni intr-un succes.

Articol aparut in Finantistii

Advertisements

3 thoughts on “Indatorarea Romaniei, un nou succes politic

  1. Normal ca sunt bucurosi ca ii mai imprumuta cineva. 🙂 Ca fara imprumuturi dau faliment neputand sa plateasca ori salariile ori pensiile ori dobanda la creditori ori sa mentina cursul RONEUR.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s