Is the EURO worth saving?

There has been a lot of talk about the future of the EURO. However, there is not much talk about what the EURO has delivered so far. Here is some data.

In terms of the GDP growth rate the introduction of the EURO in 2002 has “coincided” with much lower growth rate in the EURO area than before (first graph).

In terms of the share of world GDP we see that the introduction of the EURO “coincided” with faster deterioration of the euro area’s share of the world GDP (second graph).

The main question that policy makers should ask and answer is: Is the EURO responsible for the the poor performance of the euro area so far or is it just a coincindence?

what do you think?

More independent economic analysis at http://www.florincituadvisory.com. (only in Romanian for now).

Mai multe analize independente la www.florincituadvisory.com. Saptamana aceasta apar FINANCIARIA si MONETARIA disponibile doar pentru abonati. Cei care s-au inregistrat primesc detaliile pe mail despre cum pot sa se aboneze.

Advertisements

5 thoughts on “Is the EURO worth saving?

 1. Cred ca scaderea in ponderea produsului brut se datoreaza nu atat monedei, cat apetitului pentru birocratie al UE in general si al zonei Euro in mod special.
  Fie si ca simbol, trebuie remarcata diferenta de atitudine intre UE si SUA privind o chestiune aparent banala: placutele de inmatriculare auto. In timp de americanii pur si simplu s-au jucat cu ele, personalizandu-le nu numai de la stat la stat, dar si de la persoana la persoana, bulgarii, englezii, estonienii si portughezii au placutele standardizate.
  Am indoieli ca cei 1-2% din americanii care sunt fermieri isi pierd timpul cu cercei pentru vitele pe care le cresc, in timp ce municipalitatile europene eticheteaza cainii vagabonzi.
  UE incearca sa unifice orice, mai ales acolo unde nu ar fi nimic de unificat, avand formulare, chestionare, stampile, etichete si mii si mii de reguli unde sincer este o prea putina nevoie de ele.
  Euro este un simbol al pietei comune si care se vrea libera, dar UE face tot ce-i sta in putere sa inabuse aceasta piata. Miliardele de euro pompati in sute de mii de firme private nu fac decat sa denatureze mediul concurential.
  Nu vorbesc de proiectele mari de infrastructura, proiecte care probabil ca sunt importante (cum ar fi culoarele paneuropene), dar cele mai multe programe de finantare nu prea rezolva probleme, pur si simplu finanteaza persoane care profita de existenta lor.
  POSDRU, de exemplu, finanteaza mii de cursuri, pregatiri, perfectionari care de care mai aiuristice. Poate ati vazut programul cu “prima femeie pe o bancnota”, nu? UE ar fi putut pur si simplu sa creeze din fondurile in cauza milioane de burse pentru persoane care trebuie sa se perfectioneze sau reorienteze profesional. POSDRU pur si simplu elimina concurenta intre furnizorii de programe de instruire, perfectionare si reorientare. “Formatorii” sunt bifati statistic, nu calitativ.
  Sa nu mai vorbim aici de subventiile in agricultura, sau de “incurajarea IMM-urilor” prin pomparea inegala sau arbitrara a fondurilor.
  Cererea de pe piata europeana este profund afectata de comenzi aberante, neeconomice. Atat cerceii din plastic ai septelului, cat si placutele de inmatriculare reprezinta comenzi date economiei si cred ca o parte foarte importanta a continentului supravietuieste din aceste expedimente periculoase.
  Astfel, in conditiile in care miliarde si miliarde de Euro sunt cheltuiti aberant este normal ca atat economia, cat si moneda sa-si piarda din vigoare.
  Daca din PIB-ul Euro sunt scazute valorile rezultate din alimentarea monstrului birocratic, probabil ca o sa vedem ca economia europeana este intr-un soi de recesiune de foarte lunga durata.
  La noi absorbtia redusa cred ca intr-un fel ciudat ne-a ferit de impactul negativ al “comunismului” european, tinand totusi economia privata intr-un mediu ceva mai dur si mai concurential, chiar daca este afectat de coruptie si de interventiile politice.

 2. Well, the germans called the Euro when it was introduced Teuro (a wordplay between teuer – expensive and euro). That’s because almost everything got more expensive because of it. The official exchange rate was 1.95583DM for 1Euro, but most stores simplified by using the rate 2DM for 1 euro or even worse.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s