BNR va controla inflatia si deprecierea sau va ajuta economia?

BNR estimeaza inflatie in crestere in urmatoarele 4 trimestre. Incetinirea cresterii economice din zona euro alimenteaza iesirile de capital din Romania, alaturi de politici economice volatile din interior, si pun presiune pe deprecierea RON in perioada urmatoare.

In acelasi timp economia incetineste, cele mai optimiste scenarii dar si cele mai putin realiste aratand o crestere de 1% in 2012.

Ce va face in aceste conditii BNR? Va strange politica monetara pentru a lupta cu inflatia, iesirile de capital si deprecierea sau va relaxa conditiile monetare pentru a auta economia pe termen scurt?

In ultimul numar al Monetaria din 08.10.2012 FCA arat ca decizia a fost deja luata de BNR iar efectele se vad deja in economia reala. Mai multe detalii pentru abonatii FLORIN CITU ADVISORY.

Advertisements

6 thoughts on “BNR va controla inflatia si deprecierea sau va ajuta economia?

 1. Pai lucrurile sunt destul de clare, iar dl. Vasilescu nu este deloc discret in a preciza directia aleasa de BNR:

  http://www.zf.ro/opinii/opinie-adrian-vasilescu-de-la-inflatie-sa-nu-asteptam-crestere-economica-10184036

  Nu cred totusi ca este un lucru intelept sa iei masuri de combatere a unei inflatii trasa in sus de accize si de preturi globale si nu de cererea interna.

  Ma gandesc totusi ca o inasprire a conditiilor presupune si o crestere a costurilor la care MF se imprumuta in RON.

  1. @ddr
   Sa fim seriosi. De cand tot scriu despre inasprire si mi se da replica ca BNR doar a luat o pauza? De cand am tot spus ca nu va functiona mecahnismul de transmisie si ca lichiditate la 7 zile este o capcana? De cate ori a spus domnul Vasilescu ca RON nu se va deprecia, ca BNR ca realxa ca sa stimuleze creditarea etc?

   DIn reactia pietei de pana acum nu mi se pare ca au inteles ce vrea BNR. Din reactia clientilor, investitorilor nu mi se pare ca au inteles ce vrea BNR.

   Este posibil totusi ca nu toata lumea sa-l citeasca pe domnul Vasilescu :).

   PEntru cine este clar nu trebuie sa cumpere raportul, doar sa actioneze :).

 2. BNR va controla deprecierea leului nu inflatia.Adica il va tine pe la 4,5-4,6 o vreme ca sa vada cum va merge economia cu acest curs.Inflatia nu e principala problema acum desi Vasilescu o declara (,daca citim atent e vorba de o inflatie exagerata ca nu va ajuta PIB.)Leul trebuie sa ramana atractiv macar pe termen mediu.Asa ca un 6% dobanda la titluri de stat,poate mai mult un pic, va fi suficient.

 3. BNR practica o tactica de asteptaresi reactioneaza ca de obicei cu intarziere.Leul va fi sub presiune de apreciere daca ar creste dobanda si ei nu doresc asta de la nivelul actual.De la un 4,7-4,8 poate se schimba directia dobanzilor si merge un pic de apreciere.

 4. BCR va da credite Prima Casa doar in lei deci care e directia ?Limitarea creditarii in valuta deja e o realitate de ceva timp.Vor arunca cu lei in piata si vor tine dobanzile tot pe aici(5-6?%)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s