Cum sa interpretam inflatia pentru luna Septembrie

Inflatia pe luna Septembrie a surprins neplacut. Desi acum cateva saptamani in raportul FCA ECONOMIA scriam ca in Septembrie o sa asistam la un maxim se pare ca cifra anuntata ieri, 5.3% la 12 luni, a fost o surpriza. Dar in continuare noi la FLORIN CITU ADVISORY credem ca acesta este maximul. Asa cum am mai spus nu cred ca inflatia o sa fie o problema pentru economie atata timp cat nu avem crestere economica.

Urmatoarele grafice sustin opinia noastra. Primul grafic prezinta cresterea preturilor masurate de IPC fata de luna precedenta versus media mobila. Zona delimitata cu albastru arata perioada de crestere economica trimestriala aproape de zero. Al doile agrafic prezinta aceleasi serii de timp dar pentru bunurile alimentare.

Din ambele reise ca media mobila, ceea ce conteaza in economia si nu doar o singura observatie, a scazut din 2009 si pana astazi. Daca din informatie am scoate si episodul cu cresterea TVA care a influentat doar temporar preturile atunci tendinta de scadere ar fi si mai clara.

Sursa: INS, FLORIN CITU ADVISORY

Florin Citu a infiintat FLORIN CITU ADVISORY , firma independenta de servicii financiare care ofera analiza economica si consultanta pentru insitutii publice si investitori. Mai multe detalii pe site-ul firmei.

Advertisements

8 thoughts on “Cum sa interpretam inflatia pentru luna Septembrie

 1. Pana la urma ce poate face BNR sa scada pretul petrolului sau al alimentelor?Unii mai cred si acum ca BNR va creste dobanda de referinta :).Vor fi foarte dezamagiti zic eu.Controland lichiditatea poate tine cursul dupa cum au aratat ultimele interventii.Volatilitatea va fi ceva mai crescuta dar in intervalul 4.4-4.6 ceea ce nu e o problema ba dimpotriva.BNR dreseaza piata :cum se apropie cursul de 4.6 arata pisica iar cand va trece sub 4.5 arata cealalta pisica adica da cu lei in piata la greu si duce iar dobanzile la 2-3 pe interbancar.In mai la Soviani vicele Popa dixit ca leul nu se va aprecia si nici nu se va deprecia mult de la aceasta valoare (44600 atunci) desi nu sunt excluse episoade de depreciere temporara ceva mai mare.Ce s-a intamplat dupa stim cu totii .Nu te poti bate cu BNR asta e clar.Cat priveste o inflatie de 4-5% e dorita si necesara , prietenii stiu de ce 🙂

 2. Daca schimb putin cosul de cumparaturi si modalitatea prin care colectezi rezultatele, e foarte usor sa ai o variatie de plus minus 2-3%. Depinde de multi factori.

  1. @Adrian

   Normal, poti sa faci multe lucruri dar eu folosec informatia oficiala. Chiar si deflatorul este la 3.8% in trimestrul 2 al 2012 fata de 9.1 la sfarsitul lui 2011.

  1. @dragon.
   Nu cred. De obicei stagflatia incepe cu hiperinflatie la care se adauga cresterea economica aproape de zero. Dupa parerea mea in Romania inflatia ramane mica, media mobila sub 4%, iar cresterea economica se “stabilizeaza” in jurul cifrei zero.

  1. @Ionut,

   Incerc sa le fac cat mai simple. Ce am vrut sa spun este ca inflatia medie a scazut de la an la an iar de la inceputul recesiunii tendinta s-a ccentuat. Este foarte greu sa ai inflatie medie in crestere atunci cand economia are resurse neutilizate, forta de munca, capital, pamant.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s