Doua sugestii

Nimic nu este mai benefic pentru un guvern in impas decat un nou scandal. Privatizarea esuata a Oltchim, piederea de 100 milionae (EURO??) a Hidroectrica dupa ce s-au renegociat contractele cu “baietii destepti”, pericolul taxelor mai mari in 2013, sunt toate subiecte care acum nu mai interseaza pe nimeni.

Ne intereseaza cum niste investitori privati este posibil sa fi pierdut o mare parte din banii investiti. Si ce daca? Investitorii pierd bani zilnic si nimeni nu se mai “sesizeaza”. De ce sa ne interseze acum? Doar pentru ca unii dintre clienti sunt persoane publice?

Tot ce se intampla in aceste zile nu poate decat sa erodeze si mai mult increderea intr-un sistem financiar de piata. Pericolul cel mai mare este ca acest scandal sa duca la o reglementare si mai dura a pietelor financiare in special si a pietelor in general.

Doua sugestii pentru cei care vor sa investeasca:
– when something seems too good to be true most of the time it is.
– do your homework.

Florin Citu a infiintat FLORIN CITU ADVISORY , firma independenta de servicii financiare care ofera analiza economica si consultanta pentru insitutii publice si investitori. Mai multe detalii pe site-ul firmei.

Advertisements

9 thoughts on “Doua sugestii

 1. Foarte adevarat, Florin!
  De altfel, C Sima in primul material aparut ca fiind prima sa scrisoare (atribuibila), chiar recunoaste ca a folosit lacomia unora dintre clienti. El o recunoaste. Si evident ca a dat roade, cel putin pentru unul dintre “capetele sforii”. Si acest exemplu nu este singurul, nu este nici primul, si nu cred sa fie nici pe departe, ultimul. Insa daca este adevarat ca unul dintre clientii lui CSima a fost cine stim ca a fost, ministru de finante… si ca acesta din urma ar fi trebuit sa “have his homework done”, si probabil ca asa a fost, inseamna ca lacomia este cu mult peste limitele asteptate. Iar daca nu si-a facut temele…probabil ca era prea ocupat cu … cine stie ce, nu?

 2. Temerile tale sunt intemeiate, desi riscul si pierderile sunt lucruri normale intr-o economie de piata. Sper totusi sa nu avem parte de o supra-reglementare a pietei doar pt ca niste persoane publice si-au asumat prea multe riscuri.

  Off-topic, dar poate de interes, ce parere ai despre ultimul raport WEO al FMI? Are o casuta foarte interesanta (1.1) in care se discuta sub-estimarea dimensiunii multiplicatorilor fiscali:
  http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2012/02/pdf/text.pdf

  1. @ddr
   Intersanta concluzia din 1.1 mai ales ca la cateva zile a aparut Lagarde si a spus ca politica de consollidare fiscala nu merge :). Ceea ce nu spune acea analiza foarte simplista este ca este foarte imporatant cum se face consolidarea fiscala. Daca se face prin crestere de taxe atunci efectul este cel pe care il gasesc autorii, economisti importanti. Dar daca se face prin reducerea cheltuielilor publice efectul este cel pe care il stim cu totii 0.5. Am un studiu facut pentru Romania unde vorbesc mai mult despre asta. In acest moment stiu ca o sa fie o prezentare pe 23 Octombrie la Ramada Majestic unde o sa prezint rezultatele (nu este un studiu econometric). Pe baza acestei analize propun o politica fiscala in Romania care duce la cresterea economica.

 3. Problema la noi e ca toti isi dau cu parerea despre orice. Toate maimutele la tv analizeaza de toate fara sa aiba habar despre subiect. Si asta e valabil pentru orice subiect. Sunt aceiasi oameni care analizeaza de la meciurile Romaniei, la starea vremii si cutremure, la Hidroelectrica si forex pana la costul/km la autostrazi, ursii agresivi si hepatita la furnici.
  PS. Si mai e o chestie: vad mereu la orice se intampla ca sunt chemati psihiatri la tv sa analizeze faptele si subiectii…Oare asta inseamna ca suntem o tara de nebuni? Astept sa fie chemat un psihiatru si cand va schimba BNR dobanda de referinta 😀

 4. Din pacate sau din fericire, eu personal am fost broker in cadrul WBS, pe reputatia lui Sima am fost angajat ca trader la ING apoi, ca dupa aceea sa revin in cadrul WBS pentru un an.

  Sunt unul dintre putinii care stiu exact cam cum lucra Sima la WBS;

  Sima efectiv ii vrajea, ii seducea pe eventualii clienti foarte bogati si ignoranti, ce facea el acolo nu era trading ci era mai degraba gambling.

  Risca pana golea conturile in 2 ore (conturi de 50 k – 150 k usd). Efectiv in doua ore conturile era pe margin call. Atunci interveneam eu ca trader, in loc sa inchid pozitiile, mutam banii din conturile altor clienti in conturile aflate pe marja; le goleam si pe alea, atunci, in stare de urgenta Sima mai alimenta si din conturile lui sau dadea telefoane.

  Daca reuseam sa tinem pozitia, piata se intorcea in favoarea noastra, Sima ‘uita’ cati si ce bani avusesera conturile initiale, pur si simplu le mai lasa ceva banuti si iar mutam banii dintr-un cont in altul.

  Ca sa nu zic (asta chiar e informatie confidentiala dar imi asum sa o scriu acii) ca unor clienti le spuneam ca le cumparam, ca intram in piata cu anumite sume din conturile lor, si noi nu intram, ne luam pozitii adverse fata de el doar scriptic intr-un fisier excel.

  La acel punct mi-am dat demisia. Deci totusi, ceva reglementari ar fi trebuit sa existe, chiar daca era un off shore, erau contracte la mijloc si bani multi. Atata timp cat pentru un croissant la magazin primi bon, ar fi trebuit si megatranzactiile unor investitori privati sa fie cat de cat inregistrate.

  Dar, cum la noi totul e pe buna intelegere, si tradingul in Balcani e ca la piata… lucru nerecomandat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s