Romania nu are ce sa sarbatoreasca pe 17 Octombrie

17 Ocotmbrie este Ziua Internationala pentru Eradicarea Saraciei. In Romania inca un obiectiv foarte indepartat. Asa cum arata si indexul din graficul de mai jos (cu albastru perioadele de recesiune), in Romania “Saracia” este din nou in crestere. Coincidenta sau nu “saracia” masurata cu acest index a inceput sa creasca din nou incepand cu Iunie 2012.

Sursa: EUROSTAT si FLORIN CITU ADVISORY

Florin Citu a infiintat FLORIN CITU ADVISORY , firma independenta de servicii financiare care ofera analiza economica si consultanta pentru institutii publice, private si investitori. Mai multe detalii pe site-ul firmei.

Advertisements

4 thoughts on “Romania nu are ce sa sarbatoreasca pe 17 Octombrie

 1. Nu este coincidenta. In rapoartele Bancii Modiale pe tema saraciei apare destul de clar concluzia: Romania nu are politici publice coerente pentru reducerea saraciei, astfel cresterea sau reducerea saraciei depinde eminamente de cresterea sau scaderea economica. Si mai mult, in ciuda faptului ca reducerea indicelui de saracie este indicator de urmarit prin Strategia Europa 2020, pana acum nimic nu s-a facut pe urmarirea acestui indicator (nici macar indicele in sine nu coincide ce raporteaza Guvernul cu ce publica Eurosat :).

  1. Iar cresterea si scaderea economica depinde in mare parte de munca romanilor. 🙂

   Indiscutabil politicile pro economice conteaza. Insa factorul principal este dat de cat si cum muncesc romanii zi de zi.

   1. In postarea mea ma refeream la politicile publice anti-saracie, nu la cele pro economice. Pe de alta parte, nu cred ca e vorba numai decat se munceste in Romania, ci si de oportunitatile de munca pe care Romania le are / le creeaza. Dvs. sugerati ca romanii sunt relativ saraci pentru ca nu muncesc, eu cred ca lucrurile sunt un pic mai complicate 🙂

   2. @Andreia
    Oportunitatile astea sunt create de catre oameni care muncesc. Eu am zis ca oportunitatile de a face bani depind de cat si cum muncesc romanii. Eu sunt de parere ca romanii ca natie muncesc prea putin si prea ineficient.

    Sa zicem ca ajuti o persoana si ea te plateste cu 100 lei. Pai aia 100 lei intra iar in economie pana la urma. Si astfel creaza alte oportunitati si pentru altii.

    E adevarat ca nu toti care au firme sunt nevoiti sa munceasca. Altii executa munca in locul lor. Insa ca sa ajunga la nivelul respectiv, ei au trebuit sa munceasca initial pana au pus bani de o parte sau pana sa isi permita sa ii plateasca pe altii.

    Aici ma refer la mediul privat, nu la afaceri cu statul.

    Ce zic eu nu se aplica neaparat individual la nivel individual. Insa in cazul unei tari se aplica deoarece majoritatea oamenilor au un loc de munca, nu au angajati indieni/chinezi, spre exemplu, care sa faca munca in loc lor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s