FMI-institutie timida in fata clasei politice autohtone

In sfarsti FMI a folosit o echipa de economisti si nu de politicieni pentru a redacta cel mai recent Country Report pentru Romania. Raportul cuprinde cateva analize importante dar din punctul meu de vedere prima analiza, Potential Growth and the Output Gap, este si cea cu cele mai mari implicatii pentru politica economica din Romania.

In aceasta analiza FMI,in sfarsit, confirma ce am tot spus: potentialul de crestere al Romaniei a scazut dramatic pana la 1.4%. In Ianurie la inceptul acestui an scriam “Romanian policies brought potential growth from 6.6% to 0% in 3 years” . In aceasta analiza am aratat ca in opinia mea PIB potential este aproape de zero in 2011. Intr-o alta analiza, o luna mai traziu, ofeream si o solutie “To reach its potential Romania needs to “relax””, pe care o sustin si astazi.

Revenind la raportul FMI sunt de acord cu analizele de estimare atat a PIB-ului potential cat si a deficitului de cerere. Exista o singura problema: FMI nu ofera nicio solutie. In loc de solutie raportul ne ofera un mare nimic imbracat intr-un limbaj de lemn :”Achieving higher rates of potential growth will require decisive implementation of an ambitious reform agenda. Over the past two years, pension and labor market reforms were put in place as well as measures to improve the regulatory and pricing framework for the energy sector. However, significant reform gaps remain and progress has been slow. Going forward, the reform agenda should focus on improving institutional and regulatory quality, modernizing the healthcare system as well as reforming the energy and transport sectors, and state-owned enterprises. Measures to protect the most vulnerable are also important. Furthermore, the authorities should step up the absorption of EU funds to unlock a higher growth potential.”

In lipsa unor directive clare din partea FMI politcienii romani vor amana la nesfarsit reformele economice. Singurul lucru care ii salveaza este ca PIB-ul potential nu poate fi negativ. Sau cine stie, poate in cazul Romaniei se poate. Ce ziceti domnilor politicieni, incercati?

Florin Citu a infiintat FLORIN CITU ADVISORY , firma independenta de servicii financiare care ofera analiza economica si consultanta pentru institutii publice, private si investitori. Mai multe detalii pe site-ul firmei.

Advertisements

2 thoughts on “FMI-institutie timida in fata clasei politice autohtone

 1. Nu as spune ca e timida ci mai degraba lipsita de un interes direct de a vedea Romania progresand. Eu sunt convins ca exista bune intentii la FMI, dar acestea trebuie sa fie dublate si de aceleasi bune intentii venite din partea reprezentantilor Guvernului din RO.

  Daca te uiti cu atentie, partea de politica monetara (specialitatea casei la FMI) are alocata 2 capitole. Restul raportului cuprinde referiri la competitivitate, intreprinderi de stat, sistemul de sanatate, output gap.

  FMI-ul se cam indeparteaza de radacinile sale in Romania.

 2. M-am uitat peste capitolul privind politica fiscala si ce nu inteleg este de ce acesta se refera la echilibrul bugetar, datorii samd si nu la impactul politicii fiscale asupra economiei?
  Tonul parea optimist cu privire la deficit. Insa vorbind de crestere economica, nu trebuie vorbit despre economie? Aici se vorbeste despre bugetul guvernului, despre economia guvernul, nu a noastra.
  Daca ar creste economia cu 10%, nu s-ar rezolva si problemele bugetare? Bugetul aduna peste 30% din PIB, deficitul este calculat in functie de bugetul acesta, iar totul porneste de la PIB.
  Faptul ca guvernele tind sa cheltuiasa mult mai mult decat strang de la noi este o problema a lor, a guvernelor. Dar ideea de baza este ca noi ne temem de scaderea PIB-ului.
  Ok. Guvernul trebuie sa administreze mai eficient energia, pensiile si sistemul de sanatate. Dar in paralel, poate, sau ar trebui sa incerce sa stimuleze economia sa priduca mai mult, astfel incat colectarile lor sa le permita nu reducerea serviciilor medicale la un pachet de baza, ci imbunatatirea celui existent?
  Putem stabili deficitul bugetar la 0%. Dar nu ne-ar rezolva problema, nu? Problema este ca toti cei care muncesc privat sau public, salariati sau patronate, toti, absolut toti, nu reusim sa crestem, nu reusim sa ne consolidam cash-flow-ul, nu reusim sa….. nimic.
  Politicienii? Pot sa ia si palme de la FMI, pot sa primeasca si temenele de la FMI. Pot sa primeasca si teme, doar indicatii sau contraindicatii. Daca ei nu isi pun problema pe care restul tarii o are, cred ca FMI-ul poate sa zica orice.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s