Nu sunt de acord cu Guvernatorul BNR

A facut ceva valva <a href="Florin Citu a infiintat FLORIN CITU ADVISORY , firma independenta de servicii financiare care ofera analiza economica si consultanta pentru institutii publice, private si investitori. Mai multe detalii pe site-ul firmei.” target=”_blank”>declaratia Guvernatorului BNR, Dl. Mugur Isarescu, care spunea ca limitarea lichiditatii introduse in piata monetara prin operatiunile de REPO reprezinta un mod mai eficient de a controla/influenta rata de schimb. Eu nu sunt de aceeasi parere.  In primul rand nu cred ca o banca centrala trebuie sa-si foloseasca aproape toate resursele si instrumentele pentru a influenta o variabila, cursul de schimb, pe care nu o poate influenta decat pe termen scurt si cu costuri indirecte in economie greu de masurat.

In al doilea rand nu cred ca operatiunile REPO sunt un mod eficient de a infleunta cursul pentru ca efectul asupra masei monetare nu este permanent, ca in cazul interventiilor directe de exemplu.

Ce inseamna asta?

Este adevarat ca cel mai recent ciclu de depreciere-apreciere al RON a fost influentat major de operatiunile de REPO (am vrobit despre asta aici). Dar asta nu inseaman ca acest instrument a fost folosit de BNR in mod voit pentru a influenta cursul si nici nu inseamna ca este cel mai eficient mod de a influenta cursul de schimb.

Ce nu spune domnul Guvernator  am spus noi in analiza FCA: importanta operatiunilor REPO a fost data nu de sumele injectate sau retrase ci de asteptarile bancilor comerciale (mai specific aledelerilor de pe pietele interbancara si de obligatiuni).  Pentru ca acest instrument sa functioneze era nevoie injectiile de lichiditate la termen scurt sa fie vazute ca o crestere permanenta a masei monetare. Asa cum limitarea trebuie vazuta ca o scadere permanenta a masei monetare. Detaliile acestei analize sunt prezentate in raportul FCA. Ce conteaza este ca daca piata financiara nu percepe injectiile/retragerile de lichidiate ca fiind permanente atunci influenta operatiunilor REPO asupra dobanzilor din piata interbancara este minima sau chiar zero si implicit influenta asupra curslui de schimb este zero.

Din pacate declaratia domnului guvernator face mai mult rau decat bine politcii monetare. Introducand un nou instrument in discutie domnul Guvernator creeaza mai mult aconfuzie decat claritate. Efectul principal ar trebui sa fie consolidarea tranzactiilor din piata interbancara la termen scurt si cresterea dobanzilor pe termen mediu si lung.

Florin Citu a infiintat FLORIN CITU ADVISORY , firma independenta de servicii financiare care ofera analiza economica si consultanta pentru institutii publice, private si investitori. Mai multe detalii pe site-ul firmei.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s