Reactii in presa dupa prezentarea despre politica fiscala

Mediafax:Analistul economic Florin Cîţu propune reducerea drastică a taxelor, inclusiv a cotei unice, şi scăderea cheltuielilor publice

Hotnews: ​Citu: Trebuie reduse impozitele. Lucian Croitoru: Sansele introducerii unui impozit progresiv sunt foarte mari

Finantisitii: Florin Citu Advisory propune scaderea cotei unice la 10% si a TVA la 20%

Agerpres:Florin Câţu Advisory: Măsurile fiscale pentru promovarea creşterii economice trebuie aplicate gradual

Florin Citu a infiintat FLORIN CITU ADVISORY , firma independenta de servicii financiare care ofera analiza economica si consultanta pentru institutii publice, private si investitori. Mai multe detalii pe site-ul firmei.

Advertisements

17 thoughts on “Reactii in presa dupa prezentarea despre politica fiscala

 1. Felicitari Florin!
  Imi pare foarte rau ca nu am mai putut ajunge ieri. Cred ca o parghie care poate fi deosebit de utila pe termen scurt-mediu, este si o eventuala amnistie fiscala. Aici evident vorbim de veniturile declarate insa chiar pentru acestea efortul de colectare este marginal daca iertarea partiala sau totala in unele cazuri, de penalitati si dobanzi de intarziere ar fi acordata. In plus, astepatarea mea este ca si alte surse de venit nedeclarate/ascunse sa fie probabil declarate cu aceasta ocazie. Italia a avut o actiune similara in 2010 daca nu ma insel, si desi s-a confruntat si cu o spalare de bani, a recuperat in cateva luni aprox 5 miliarde de eur. Ref la reducerea cotei unice (oareum unica) la 10%, ar trebui sa mearga, dar nu de una singura – nu am vazut inca raportul tau. probabil ca te-ai gandit la unele masuri complementare pe langa reducerea cheltuielilor bugetare (aceasta mi se pare o adevarat provocare in orice cromatica politica).In mod normal 10% ar trebui sa extinda singura baza de impunere, adica contribuabilii sa declare tot s isa plateasca voluntar. Insa daca nu se intampla asa, cred ca ar fi utila dezvoltarea acelei directii create in 2011 pentru “studierea” averii fata de veniturile declarate si investigarea diferentelor mari. as stabili plafonul de diferente undeva pana in 20,000 eur si corelatiile sa fie facute electrionic de sistem direct.

  1. @Bogdan,

   Multumesc. Referitor la amnistie nu sunt inca convins. Pe de-o parte sunt sigur ca ar ajuta bugetul dar ma gandesc daca pe termen lung nu creaza o problema de hazard moral.

   Cand vorbesti de masuri complementare pentru reducerea de taxe/impozite la ce te referi ? Eu incerc sa tin totul foarte simplu. Nivelul taxelor si impozitelor sa fie competitiv pentru munca si capital dar pe piata pe care actioneaza Romania. REducerea cheltuielilor nu este de fapt o reducere. Este o revenire la normal,sau la un normal pe care Romania l-a mai experimentat inainte de perioada de irrational exuberance.

   Din punctul meu de vedere ca sa functioneze scaderea de taxe si impozite trebuie sa vina la pachet cu reducerea de cheltuieli, altfel nu o sa fie perceputa ca o taiere permanenta de catre agentii economici iar efectul ar fi negativ.

 2. Numai sa te asculte cineva!
  Intrebare:
  Ai propus micsorarea TVA la 20% si reducerea contributiilor sociale pe termen mai lung. Nu ar fi mai ok pentru companii daca TVA-ul ar ramane un timp la cota de 24% iar contributiile sociale sa scada drastic si imediat?

  Banuiesc ca impactul ar fi important pe piata muncii, “albind” salariile si reducand cheltuielile cu ajutoarele de somaj samd.
  Ce vreau sa spun este ca ar putea fi util ca impozitarea fortei de munca sa fie apropiata de costurile pe care un angajator le are platind la negru (16%+16% – dividende), in timp ce TVA-ul ridicat ar limita totusi consumul inutil. In plus companiile care exporta ar avea un avantaj, avand costuri mai mici cu forta de munca.

  1. @Octavian

   Nu exista foarte multe dovezi ca o scadere drastica a CAS ar duce la cresterea numarului de locuri de munca, sau consum sau numar de orelucrate. De aceea propun o scadere graduala. In schimb reactia este aproape imediata atunci cand vorbim de impozit pe venit. Dar este o idee si merita o simulare. Acum depinde de model.

   1. Eu ma gandeam la toate costurile suplimentare pe care le avem cu salariile, cele care fac dintr-un salariu de 1000 de lei o cheltuiala de 1700-1800 lei. Cei care platesc la negru au cheltuieli cu salariile de numai 1320 de lei pentru aceeasi suma,
    Un impozit de 10% pe profit le-ar scadea acestora costurile pana la 1240 lei/1000lei, ceea ce intr-un fel ar distorsiona si mai mult mediul concurential.
    Nu ma gandeam la efecte imediate.
    Multumesc pentru raspuns!

 3. Pe alt blog, un fan Mises tinea sus si tare ca statul trebuie sa dispara din toate domeniile neesentiale intr-o perioada foarte scurta de 1-2 ani.
  Problema cu o astfel de abordare e ca ai de a face cu sisteme foarte complexe care pot sa reactioneze foarte ciudat si imprevizibil.

  De exemplu, ai milioane de oameni care depind de sistemul de stat in momentul actual.(pensionari, functionari publici etc.) O scadere masiva de taxe peste noapte ar duce foarte probabil la o revolutie a dependentilor sau la cine stie ce astfel de situatii.

  Majoritatea acestor oameni dependenti de stat si-au petrecut viata dezvoltand abilitati politice mai degraba decat abilitati economice care le pot aduce un venit. Le trebuie o perioada de timp de adaptare la un nou sistem bazat pe merit si nu pe politica.

  Din aceasta cauza, scoaterea statului din economie trebuie sa se faca gradual. 5% anul asta, 5% anul urmator si in cativa ani capitalismul in Romania va fi in floare si locurile de munca berechet.

  1. Un pensionar nu cred ca mai are cum sa se adapteze, Adrian.
   Un stat mai discret cred ca isi poate folosi o mre parte dintre functionari in alte directii.
   Ei acum se ocupa de hartii in majoritatea cazurilor, indosariaza copii peste copii dupa documente eliberate tot de ei.
   ca sa-ti schimbi buletinul iti trebuie copii dupa certificatul de nastere, dupa actele casei, declaratia proprietarului 9daca nu esti tu), copie dupa certif de casatorie, livret militar, certificatul de nastere al copilului samd. Pentru pasaport nu ai nevoie decat sa prezinti documentele. CI-ul dureaza 2 saptamani, iar pasaportul 2 ore.
   Chiar daca isi propune sau nu sa fie mai discret, statul poate reduce birocratia chiar acum, folosind o mare parte dintre functionari verificand corectitudinea datelor operate. Adica ar trebui sa se abtina sa mai emita autorizatii, multumindu-se cu instiintari ale contribuabilului, urmand ca statul sa verifice pe teren situatia.

   1. “Un pensionar nu cred ca mai are cum sa se adapteze, Adrian.”
    M-am referit la cei care pot sa produca in economie. In cazul pensionarilor, ar trebui reduse pensiile peste o anumita valoare. Trebuie plafonate superior la o valoare care are sens dpdv economic.

    Nu stiu exact valoarea. Trebuie sa vad toate datele. Ideea e ca trebuie reduse cheltuielile cu pensiile iar varsta de pensionare sa fie fixa. Multi pensionari s-au pensionat prea repede. Ei nu ar trebui sa primeasca pensie pana sunt apti de lucru.

 4. Pana la reducerea CAS/TVA, factura de energie electrica mi-a venit cu circa 25% mai mare (prin liberalizarea pietei de energie cu 15%). Cresterile vor continua tot anul viitor, iar efectele vor fi devastatoare, in special asupra IMM-urilor.

  In conditiile astea, mi-e foarte greu sa cred ca nu vom avea scadere economica anul viitor.

  1. Nu cred ca factura la energie electrica afecteaza atat de grav IMM-urile, poate pe cele care in procesul de productie folosesc electroliza, dupa cum nici scumpirea carburantilor de la 3 lei/l la 6 lei/l nu le-a devastat. 🙂
   Un pret poate fi inteles ca depinde de piata, de anumite mecanisme samd, impozitele insa cad peste tot acest complex.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s